GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački mediji: Nemilosrdni gospodin i nepobjediva Hrvatska

Njemački mediji: Nemilosrdni gospodin i nepobjediva Hrvatska
POHVALE HRVATSKOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2022 / 12:45
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Njemački mediji puni su hvalospjeva o hrvatskoj nogometnoj selekciji nakon pobjede nad Brazilom i ulaska u polufinale. Posebno se ističe Luka Modrić, za kojeg autor Spiegela ne može pronaći dovoljno izraza divljenja.

Za reportera Jana Göbela iz online izdanja njemačkog Spiegelaje sasvim jasno tko je najzaslužniji za dosadašnji uspjeh hrvatskih nogometaša na Svjetskom prvenstvu u Kataru – Luka Modrić. Pun divljenja i gotovo strahopoštovanja on ga naziva „nemilosrdnim gospodinom" i naglašava da je on „bio protiv Brazila na tu kada ga je njegova momčad trebala – ali i kada je na kraju poraženom protivniku trebala utjeha."

Posljednje minute utakmice autor opisuje kao scenu u nekom holivudskom akcijskom filmu sa superjunacima ili klasičnom vesternu starog kova:

„Kad je Neymaru u 105. minuti uspjela jedna od onih čarolija, i kada se snaga njegovog juriša prelila se na razdraganu publiku, gotovo svi hrvatski nogometaši su pali na tlo, kao da ih je grom pogodio. No jedan je ostao na nogama: Luka Modrić je stajao u šesnaestercu, na trenutak je gledao navijanje Brazilaca. Tada se 37-godišnjak okrenuo prema središnjoj liniji. Idemo dalje.

Pola sata kasnije Modrić je još uvijek stajao, no ovaj put u drugoj ulozi. Neymar mu je sad bio u zagrljaju, Brazilac je plakao, a Modrić ga je tješio."

U epski intoniranom hvalospjevu Modriću, za kojeg zadivljeno ustvrđuje da se „ovaj 37-godišnjak jednostavno ne umara" te da je „simbol hrvatske momčadi koja utjelovljuje dramu i povratak već otpisanih kao nitko drugi."

No, autor ne zaboravlja ni ostatak hrvatske ekipe. Naziva ih „gotovo nepobjedivima" i nastavlja: „Sposobnost Hrvata da izdrže tegobe više nikoga ne treba čuditi. Hrvatska je već na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. dva protivnika natjerala na jedanaesterce (Danska u osmini finala i Rusija u četvrtfinalu) i jednog suparnika (Engleska u polufinalu) na produžetke na putu do finala na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018."

U analizi uspjeha hrvatske momčadi autor naglašava prije svega moćan srednji red gdje dominira Modrić: „Modrić je tu središnji igrač, a podržavaju ga Marcelo Brozovića i Mateo Kovačić. Zajedno utjelovljuju impresivnu sigurnost s loptom, što je osjetila i brazilska selekcija. Brazil uopće nije bio loš, jedino što su rijetko pronalazili način da probiju tu sigurnosnu zonu. Pokušaji presinga su svi bili uzaludni. Djelovalo je je kao da je Modrić oko sebe podigao nevidljivi zaštitni zid čim je dobio loptu."

Gotovo s nevjericom autor konstatira da nevjerojatno da „Hrvatska od Svjetskog prvenstva 2018. nije postala ništa lošija, mada je momčad sve starija i starija", i da „stari vladar Modrić još uvijek podnosi te duge igre, fizički i psihički, i oblikuje ih svojom enormnom igračkom inteligencijom". A jednako je nevjerojatno da je „ova mala nacija od samo četiri milijuna ljudi drugi puta zaredom stigla barem do polufinala Svjetskog prvenstva."

Autor Modrića svrstava u red najvećih nogometaša današnjice: „Uz 37-godišnjeg Cristiana Ronalda i 35-godišnjeg Lionela Messija, koji su uz Modrića jedini preostali igrači koji su bili proglašavani Svjetskmim nogometašem godine, ni hrvatski strateg više ne izgleda kao mladić. Ali način na koji se žrtvuje u defenzivi i istovremeno služi momčadi svojim dodavanjima posebna je kvaliteta. Sada su u borbi za naslov i dalje ova trojica velikih nogometaša našeg vremena."

Tagovi: Luka Modrić, Marcelo Brozović, Mateo Kovačić, hrvatska nogometna reprezentacija
PROČITAJ I OVO
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
IZNENAĐENJE
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
BEOGRAD - Nakon razlaza Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića glavno pitanje je bilo tko će biti novi trener u stožeru srpskog igrača.
Engleska na Euru bez vratara Johnstonea
HENDIKEP
Engleska na Euru bez vratara Johnstonea
LONDON - Engleska nogometna reprezentacija mogla bi imati dosta problema s vratarskom pozicijom na skorašnjem Europskom prvenstvu nakon što je postalo poznato da u Njemačkoj neće moći braniti Samuel Johnstone.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE