GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Sve manje interesa za Formulu 1

Njemačka: Sve manje interesa za Formulu 1
FORMULA 1
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2023 / 08:16
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Formula 1 (F1) je sve popularnija diljem svijeta. Istovremeno u Njemačkoj zanimanje za tim sportom opada. U Njemačkoj više nema Grand Prix utrka, u „oktanskom cirkusu“ se natječe samo jedan njemački vozač.

Nakon sušne dvije godine Sophie Flörsch se vratila.

"Dobar je to osjećaj", kaže 22-godišnja njemačka auto-moto sportašica. „U dvije protekle godine sam si zacrtala cilj da se vratim Formuli. I super je da sam uspjela u tome 2023. Jako sam sretna da ponovno vozim Formulu 3.” Ali to nije sve. Flörsch je primljena u podmladak Alpine, momčadi Formule 1. Radi se o timu čiji je vlasnik automobilski koncern Renault. "Naravno da sam se sad još malo približila Formuli 1, ali ispred mene je još jako dug put.”

Sophie Flörsch bi, kao vozačica Formule 1, dobro došla njemačkom auto-moto sportu. Globalni boom F1, koji se između ostaloga manifestira i porastom prometa od 20% tijekom 2022. godine, zaobišao je Njemačku. Za razliku od međunarodnog trenda, kvote TV-gledanosti F1 u Njemačkoj su u padu. Posljednji njemački GP (Grand Prix) je održan 2020. na Nürburgringu. A Niko Hülkenberg je trenutno, nakon odlaska Sebastiana Vettela i činjenice da će Mick Schumacher u ovoj sezoni biti samo rezervist, jedini Nijemac među pilotima F1.

"I u nižim klasama gotovo da više nema Nijemaca. To je ekstremno tužno", smatra Flörsch.

"Nešto se tu mora mijenjati, inače više uopće neće biti njemačkih F1-vozača. Nema programa potpore u Njemačkoj, bez obzira radi li se o sportskom savezu, firmama ili sponzorima. I to usprkos činjenici da je Njemačka zemlja s brojnim proizvođačima automobila.”

Mnoge su karijere u auto-moto-sportu propale jednostavno zbog manjka novca. „Taj sport je ekstremno skup, neovisno o spolu. A što je veća klasa, sve je skuplje”, kaže Flörsch. "Ako to ne možeš platiti iz vlastitog džepa, onda je najveći problem kako skupiti sredstva i pokriti proračun." Uključujući i pripreme za sezonu, jedna godina u Formuli 2 košta i do 1,5 milijuna eura. Tko si to uopće može priuštiti?

"Koliko god to bilo tužno, ali mnogi vozači protiv kojih se natječem, jednostavno imaju novac", odgovara vozačica Formule 3. "A na drugoj strani diljem svijeta, a ne samo u Njemačkoj, ima vjerojatno jako puno vrlo talentirani dječaka i djevojčica koji nikada neće dobiti priliku da se bave automobilizmom. Pa čak i u kartingu se dijelom troše takve svote da je to običnim ljudima nemoguće sve financirati."

ADAC Stiftung Sport (Sportska zaklada Njemačkog auto-moto kluba) već skoro četvrt stoljeća financijski pomaže njemačkim vozačicama i vozačima. I Flörsch je primala potporu ADAC-a. Sedamnaestero pilotkinja i pilota koji su prošli program ADAC-a uspjeli su se probiti do kraljevske klase – do F1. Među njima su Hülkenberg i dva bivša svjetska prvaka koji su se povukli iz ovog sporta - Vettel i Nico Rosberg. No, aktualnim je talentima jako teško jednom nogom kročiti u vode Formule 1.

"Još do prije nekoliko godina u Njemačkoj je bilo dosta živahno po pitanju podmlatka, od Formule BMW ADAC, preko Formule 3 Euro-serije, pa Europskog prvenstva Formule 3. Te serije nažalost nisu nastavljene", kaže za DW Wolfgang Schattling.

"Jedan od razloga je činjenica da je FIA (Svjetski auto-moto savez, op. ur.) redefinirao kategorije u sektoru podmlatka. Formula 3 i Formula 2 se smiju voziti samo u sklopu Formule 1. I to je rezultiralo eksplozijom cijena, što je mnoge u Njemačkoj demotiviralo da započnu karijeru u Formuli.”

Schattling je 20-tak godina radio za Mercedes Benz u Formuli 1, a sad je direktor zaklade ADAC Stiftung Sport. Između ostaloga je zadužen za realizaciju partnerstava i sponzorstava.

"Naravno da novac igra glavnu ulogu. Ali financiranje neke karijere ne bi moralo ovisiti o obiteljskom budžetu, već i o podršci od strane industrije", kaže Schattling. "U drugim zemljama poput Italije, Francuske ili Engleske to izgleda puno bolje. U Njemačkoj se po pitanju podrške od strane gospodarstva osjeća određenu rezerviranost – s iznimkom proizvođača koji su aktivni u auto-moto sportu, oni imaju vlastite programe poticaja."

Formulu 1 se kao temu u Njemačkoj „posljednjih godina nije shvaćalo dovoljno ozbiljno", smatra Schattling. Direktor ADAC-ove zaklade zato i može shvatiti kritiku koja stiže od strane bivšeg šefa F1, Bernieja Ecclestonea, koji je rekao da je Njemačka izgubila značenje kao zemlja F1 koji je ranije imala.

„Sramotnim smatram da jedna auto-zemlja kao što je Njemačka, za razliku od manjih zemalja poput Belgije ili Nizozemske, ne uspijeva etablirati naš vlastiti Grand Prix", kaže Schattling.

I dodaje da se u Njemačkoj razmišlja u malim kategorijama. Ecclestone je njemačkim organizatorima predbacio da se bave „malim, zgodnim, lokalnim utrkama", a ne „međunarodnim utrkama u formatu svjetskih prvenstava".

Odgovorne osobe na bivšim njemačkim pistama F1 u Nürburgringu i Hockenheimringu tu kritiku ne prihvaćaju. "Mi smo uspješno trkalište, ostvarujemo profit. Pa ne možemo kupiti neki format koji u aktualnom obliku ne možemo refinancirati", kaže Alexander Gerhard, šef Odjela komunikacija u Nürburgringu, misleći pritom na dosta visoke premije koje F1 zahtijeva od potencijalnih organizator utrka. "Nürburgring je privatna tvrtka. Mi ne konkuriramo s organizacijama koje financira država, kao što je to slučaj s trkalištem F1 u Bahrainu ili Spa-Francorchamps u Belgiji. Oni ne osjećaju pritisak kojem je izložena neka privatna firma i oni ne moraju podrediti kompletan poslovni model organizaciji utrke Formule 1."

I menadžment Hockenheimringa se na upit DW-a poziva na „ozbiljne kalkulacije" financijskih rizika. „Na koncu konca, u posljednja dva desetljeća bilo je nekoliko utrka F1 koje su vlasnicima pista podarili milijunske deficite. Te navodno „male i lokalne utrke", a radi se o utrkama koje imaju mnoštvo obožavatelja, to su utrke koje već godinama kontinuirano rastu, one dobrano pomažu u tome da se poravna financijska opterećenja iz prošlosti."

I Nürburgring i Hockenheimring su, sudeći po navodima odgovornih osoba, spremni ponovno ugostiti Formulu 1, ali samo ako „financijski rizik, a radi se o dvoznamenkastim milijunskim iznosima, ne moramo snositi sami", kako to formulira menadžment Hockenheimringa.

Sophia Flörsch se nada povratku F1 u Njemačku. Glavni razlog pada zanimanja za "kraljevskom klasom” auto-moto sporta ona vidi u generalno lošem imidžu automobila u Njemačkoj: "Ako mnogi već i u posve normalnom autu na cesti vide nešto lose, onda je moto-sport još puno gori, iako to zapravo nije tako. To se u Njemačkoj promatra jako površno.”

I u auto-moto sportu se događa "ekstremno puno stvari”, smatra Flörsch. "U Formuli 3 vozimo s 50%-tnim udjelom bio-goriva, na dužim utrkama poput Le Mansa od prošle godine čak s udjelom od 100 posto. Formule 1, 2 i 3 će vrlo brzo postati CO2-neutralne, radi se o sportu koji odlikuju visoke tehnologije i zato taj sport svojim primjerom po tom pitanju želi i prednjačiti.”

A što ona kaže o svojim šansama da jednoga dana doista sjedne za cockpit Formule 1? "Čvrsto u to vjerujem, u suprotnom se ne bih bavila ovim sportom”, odgovara Flörsch. "Ali isto tako znam da to ne ovisi samo o talentu i znanju, već i o drugim faktorima. Ja sad želim ovu godinu apsolvirati što je moguće bolje, želim puno učiti i probiti se u Formulu 2.”

Tagovi: Formula 1, njemačka, ADAC Stiftung Sport, Sophie Flörsch, Michael Schumacher, Sebastian Vettel, Hockenheim
PROČITAJ I OVO
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
IZNENAĐENJE
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
BEOGRAD - Nakon razlaza Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića glavno pitanje je bilo tko će biti novi trener u stožeru srpskog igrača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE