GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIN-ova nagrada Saši Iliću za roman Pas i kontrabas

NIN-ova nagrada Saši Iliću za roman Pas i kontrabas
KNJIŽEVNE NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2020 / 12:23
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Dobitnik 66. NIN-ove nagrade za roman godine je Saša Ilić za delo "Pas i kontrabas" u izdanju "Orfelina", saopštio je danas žiri.

U najužem izboru bili su romani Milenka Bodirogića "Po šumama i gorama" ("Orfelin"), Slobodana Tišme "Grozota ili..." ("Čarobna knjiga"), Steva Grabovca "Mulat albino komarac" ("Imprimatur") i Ane Vučković "Jugoslav" ("Partizanska knjiga").

U žiriju NIN-ove nagrade za najbolji roman godine bili su, pored predsednika Teofila Pančića, i Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Marija Nenezić.

Nagrada se dodeljuje se od 1954. godine, a prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za roman "Koreni".

Tokom proteklih godina dodeljivana je piscima sa prostora bivše Jugoslavije, a medju dobitnicima su bili Oskar Davičo, Živojin Pavlović, Dragan Velikić, Branko Ćopić, Meša Selimović, Borislav Pekić, Miloš Crnjanski, David Albahari i drugi.

Uoči dodele, grupa pisaca uputila je otvoreno pismo kojim su od svojih izdavača tražili da svoja dela "više ne prijavljuju za NIN-ovu nagradu" i pozvali su na njen "bojkot" zbog kako su naveli, sastava žirija koji odlučuje o dobitniku priznanja a u kome su "što stručno, što moralno, a najčešće i stručno i moralno nekompetentni ljudi".

Medju potpisnicima otvorenog pisma su prošlogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za roman "Zabluda Svetog Sebastijana" Vladimir Tabašević, Emir Kusturica, Vladimir Kecmanović kao i akademik Miro Vuksanović, koji je dobitnik te nagrade 2005. godine za roman "Semolj zemlja".

Tagovi: Saša Ilić, Pas i kontrabas, NIN-ova nagrada, Dobrica Ćosić, Slobodan Tišma
PROČITAJ I OVO
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
IZNENAĐENJE
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
BEOGRAD - Nakon razlaza Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića glavno pitanje je bilo tko će biti novi trener u stožeru srpskog igrača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE