GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neke države već cijepe potencijalne olimpijce

Neke države već cijepe potencijalne olimpijce
CIJEPLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2021 / 08:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pošto organizatori ne kane odustati od Olimpijskih igara u Tokiju ovoga ljeta, unatoč globalnoj pandemiji koja je već odgodila događaj za godinu dana, neke nacije - poput Mađarske, Srbije i Izraela - nastavljaju s cijepljenjem svojih potencijalnih olimpijaca kako bi im zajamčile da slobodno treniraju, kvalificiraju se, putuju i natječu.

Ali neki, uključujući i same elitne sportaše, pitaju se trebaju li mlade i zdrave atlete biti prioritet za cijepljenje i je li to u skladu s olimpijskim vrednotama.

S obzirom da zastoji u isporuci cjepiva protiv covida-19 stvaraju prepreke u globalnoj utrci za imunitet, imućnije se zemlje natječu u tome tko će nabaviti više cjepiva, a one manje imućne u tome zaostaju. Cilj je oba slučaja daleko.

Unatoč tome, sve više država daje prednost u cijepljenju onima koji nipošto nisu rizična skupina - tjelesno najspremnijim mladim ženama i muškarcima, kandidatima za Olimpijske igre.

U petak je Mađarska započela cijepljenje sportaša za kvalifikacije na Olimpijske igre u Tokiju, koje je pandemija odgodila za godinu dana pa bi se trebale održati ovo ljeto, od 23. srpnja do 8. kolovoza. Cijepit će se i oni koji će na Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022., šest mjeseci kasnije.

Mađarski olimpijski odbor rekao je da je 868 sportaša odabrano za primanje Moderninog cjepiva da bi im se olakšale pripreme uoči Igara. I među njima postoji redoslijed koji ovisi o terminima kvalifikacijskih turnira.

U svijetu raznih strategija cijepljenja, takva praksa može donijeti sportsku prednost državama koje rezerviraju doze za svoje olimpijske predstavnike.

Mađarski olimpijski odbor kao razlog ranijeg cijepljenja sportaša navodi njihovo sigurno sudjelovanje u kvalifikacijama u stranim zemljama i vraćanje izgubljene forme zbog višemjesečnog preskakanja treninga uzrokovanih pandemijom.

Mađarski sportaši time se uvršteni u drugi 'ešalon' za cijepljenje nakon zdravstvenih radnika, ali uz bok starijim osobama i prije opće populacije.

Srbija je također počela cijepiti svoje sportaše u petak, a Ministarstvo sporta reklo je da cijepljenje "nije obavezno, ali je poželjno kako bi se osigurala sigurnost i zdravlje sportaša".

"Ne želimo to"

Ima i onih koji misle drugačije. Šef talijanskog olimpijskog odbora Giovanni Malago usprotivio se cijepljenju sportaša preko reda.

"Znamo da postoji puno zemalja u kojima će se reprezentativci uskoro cijepiti", rekao je Malago za novine La Repubblica, "Mi to nikada nećemo tražiti. Stariji se imaju pravo cijepiti prije nego što to učini dvadesetogodišnji sportaš".

Grčki olimpijski odbor želi cijepiti svoje sportaše, ali ipak nakon zdravstvenih djelatnika i starijih. Njihov je glasnogovornik za Reuters rekao da će odbor "nastaviti pritiskati grčku vladu kako bi svi sportaši bili cijepljeni".

U nekim je zemljama red čekanja na cjepivo relativno kratak, što sportaše dovodi u određenu prednost, čak i bez pritiska njihovih olimpijskih odbora.

U međuvremenu, u Izraelu, koji je prvi u svijetu po procijepljenosti stanovništva, polovica olimpijskih sportaša već je cijepljena. Izraelski olimpijski odbor rekao je da će postupak biti dovršen do kraja svibnja, dva mjeseca prije ceremonije otvaranja Igara.

Južna Koreja, pak, čeka formalnu odluku Tokija da će se igre održati kako bi odlučio o cijepljenju svojih sportaša.

Međunarodni olimpijski odbor tvrdi da ne zagovara posebne usluge sportašima.

"Uvijek smo jasno davali do znanja da nismo za to da sportaši preskaču red za cijepljenje", rekao je šef MOO-a Thomas Bach prošlog tjedna tijekom virtualne konferencije za novinare. Istaknuo je i da "visoko rizične skupine i zdravstveni djelatnici moraju biti prioritet".

"Na svakoj je vladi da odluči o pristupu cijepljenju", rekao je Bach.

Svijet treba pobjedu

Iako se sportaši koji se pripremaju za Igre trude da ih nesigurnost oko održavanja ne izbaci iz koncentracije, japanski premijer Yoshihide Suga prošlog je tjedna potvrdio svoju predanost održavanju Olimpijskih i Paraolimpijskih igara ovog ljeta.

"Odlučan sam da se Igre održe kao dokaz ljudske pobjede nad pandemijom, simbola globalne solidarnosti, nade i hrabrosti širom svijeta", rekao je u petak na virtualnom sastanku Svjetskog ekonomskog foruma.

Sugini sunarodnjaci pokazali su se manje zainteresiranima za održavanje Igara, velikim dijelom zbog zabrinutosti oko priljeva stranih sportaša u zemlju, izvijestio je Reuters.

Anketa japanskog lista Asahi Shimbun pokazala je da 86 posto ispitanika želi da se Igre odgode ili otkažu.

Organizatori igara tek trebaju riješiti dilemu hoće li dopustiti gledateljima ulazak u dvorane ili ne.

Tokio i susjedni gradovi u izvanrednom su stanju kako bi zaustavili širenje covida-19, a Japan još uvijek nije krenuo u vlastitu kampanju cijepljenja.

Tagovi: Olimpijske igre u Tokiju, cijepljenje protiv koronavirusa, Međunarodni olimpijski odbor, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Liverpool odustao od Xabija Alonsa
ODUSTAJANJE
Liverpool odustao od Xabija Alonsa
LIVERPOOL - Čelnici Liverpoola su izgubili strpljenje i odlučili su dići ruke od Xabija Alonsa, te je sada sigurno da španjolski stručnjak neće naslijediti Jürgena Kloppa na klupi Redsa.
Kukoč: Igrači su danas razmaženi
DIJAGNOZA
Kukoč: Igrači su danas razmaženi
BEOGRAD - Toni Kukoč, specijalni gost Sport Kluba, pratio je uzbudljivu utakmicu u "Areni" koju je Partizan na kraju izgubio od Olympiacosa, ali i nasmijao izjavom o potencijalnom trenerskom angažmanu Željka Obradovića u NBA ligi.
Đoković o raskidu s Ivaniševićem: Došlo je do zasićenja
REAKCIJE
Đoković o raskidu s Ivaniševićem: Došlo je do zasićenja
BEOGRAD - Novak Đoković i Goran Ivanišević prekinuli su suradnju nakon šest godina. Neočekivanu vijest na svom je Instagramu podijelio Đoković, koji se biranim riječima oprostio od svog dojučerašnjeg trenera.
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
DOBRODOŠLICA
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
BEOGRAD - Košarkaši Partizana sastaju se sa Olimpijakosom u meču 32. kola Evrolige, a uz teren je i hrvatska NBA legenda.
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE