GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Löw o Sosi: Ako Hrvatska ima toliko boljih igrača od Sose, onda svaka čast, mi nemamo

Löw o Sosi: Ako Hrvatska ima toliko boljih igrača od Sose, onda svaka čast, mi nemamo
SLIKOVITO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2021 / 12:16
Autor: SEEbiz / Sportske novosti
ZAGREB - Hrvatska bi mogla izgubiti Bornu Sosu, koji na stolu ima ponudu da zaigra za njemačku reprezentaciju.

Dakle, prvo da razjasnimo formalnosti, Sosina majka Vesna rođena je i živjela u Njemačkoj pa državljanstvo nije problem, baka mu je živjela u Ulmu, njemački je dobro govorio i prije dolaska u Stuttgart. Borna je nedavno prošao svu potrebnu proceduru i testove za dobivanje državljanstva, ima njemačku putovnicu i s te strane nema nikakve zapreke da zaigra za Elf, pišu Sportske novosti.

A sve je još prije nekoliko mjeseci pokrenuo izbornik Joachim Löw. Gledajući Sosine igre u Bundesligi u dresu Stuttgarta, a suočavajući se stalno s problemom lijeve strane u reprezentaciji gdje nikako ne može pronaći idealno rješenje - igrali su i Marcel Halstenberg, Philipp Max i Robin Gosens, znao je rupe “krpati” čak i Emre Can - Löw je krenuo u akciju.

Ni činjenica da on nakon Eura odlazi s klupe Njemačke ne mijenja bitno tu priču, odavno su za Sosinu naturalizaciju zeleno svjetlo dali i ljudi iz Saveza, prije svih Oliver Bierhoff, koji je direktor svih reprezentacija i vrlo važan čovjek u hijerarhiji Saveza i reprezentacije, a palac gore podignuli i mnogi njemački stručnjaci poput Hansija Flicka, Marca Rosea, Juliana Nagelsmanna, pohvalno je o njemu govorio i bivši mu suigrač Mario Gomez...

Philipp Lahm je, recimo, glasujući za svoju idealnu momčad sezone Bundeslige, uvrstio Sosu u najboljih 11. Zna se i da je na Sosu oko već bacio Bayern, na čijoj je listi potencijalnih ljetnih pojačanja, nije jedini, igrač Stuttgarta na meti je i klubova iz Italije, Španjolske. Do sinoć je imao deset asistencija u Bundesligi ove sezone što ga definitivno svrstava među najbolje igrače lige, pogotovo na poziciji lijevog beka. Priča je ozbiljna, Sosa je već razgovarao s Oliverom Bierhoffom, koji mu je osobno kazao kako ga Njemačka želi pod svojom zastavom, ne samo kao sadašnjost, već i kao budućnost i tada je pokrenut postupak dobivanja putovnice.

Naravno, sama putovnica ne mora ništa značiti, Sosa i dalje ima hrvatsko državljanstvo i ne mora nužno izabrati Elf. Jer, kako smo saznali, Borna Sosa još nije definitivno odlučio za koga će igrati, no njemački DFB već je pripremio dokumentaciju za FIFA-u, pred čijom komisijom mora zatražiti promjenu nogometnog državljanstva, što znači da Nijemci vjeruju kako će im Sosa dati blagoslov. Ta bi procedura pred FIFA-om trebala biti formalnost, s obzirom na to da Sosino njemačko državljanstvo nije upitno i dobiveno je redovnim putem. Već idućeg tjedna Nijemci bi mogli pokrenuti taj proces, ako Sosa kaže “da” i on bi se mogao naći na popisu izbornika Löwa za Europsko prvenstvo, premda, ne žele ga samo zbog ovog turnira, već za budućnost. Za mogućnost da Sosa zaigra za Njemačku znaju i u HNS-u, ta je informacija došla do izbornika Zlatka Dalića i čelnika Saveza, vidjet ćemo kakva će biti njihova reakcija.

Sosa još nije dobio priliku zaigrati za A reprezentaciju, u ožujku zbog crvenog kartona nije bio ni na popisu Igora Bišćana za Euro U-21, nagađalo se da bi se mogao naći barem na širem popisu za “pravi” Euro u lipnju. No, sad ima na stolu jasnu ponudu Njemačke, možda već na Euru zaigra za Elf. Naravno, nema čvrstog jamstva, nitko mu ne može crno na bijelo obećati broj utakmica i siguran nastup na Euru, ali kad Nijemci nekoga žele kao što žele Sosu, onda sigurno s njim imaju dugoročne planove. Navodno se i sam Löw jako iznenadio kad je vidio da Sosa nije na popisu Zlatka Dalića za kvalifikacijske utakmice u ožujku pa je čak i rekao suradnicima: “Ako Hrvatska ima toliko boljih igrača od Sose, onda joj svaka čast, stvarno je moćna, mi ih u ovom trenutku nemamo!”

- Poznajemo dečka i pratimo ga. Vjerujemo da Borna Sosa može postati njemački internacionalac. U našoj procjeni, naravno, gledamo i dalje od Europskog prvenstva - potvrdio je u petak za Bild Oliver Bierhoff.

Pravi šok na nogometnoj pozornici, tko je prije nekoliko mjeseci uopće mogao zamisliti takvo što. Hoće li izbornik Dalić nazvati i pozvati Bornu Sosu i bi li sad takav potez uopće i mogao presuditi ili je već 23-godišnji Sosa odlučio?

Niko Kovač zauvijek je ostao zapisan kao izbornik zbog kojega je Arijan Ademi izabrao Makedoniju umjesto Hrvatske, sad bi se Zlatku Daliću mogao dogoditi Borna Sosa, koji mu očito nije u prvom, dosad čak niti u drugom planu. A Nijemci ga baš jako žele.

Tagovi: Borna Sosa, Zlatko Dalić, Joachim Löw, Oliver Bierhoff, Stuttgart
PROČITAJ I OVO
Goran Tomić ostaje u Emiratima
TRENERI
Goran Tomić ostaje u Emiratima
ZAGREB - Hrvatski trener Goran Tomić (47) potpisao je novi, dvogodišnji ugovor s Al Bataehom, objavio je arapski klub. Tomić je u siječnju ove godine preuzeo momčad.
Barcelona će tužiti Španjolski nogometni savez, sud odlučuje o Yamalovom golu
TRAKAVICA
Barcelona će tužiti Španjolski nogometni savez, sud odlučuje o Yamalovom golu
BARCELONA - Barcelona ne dopušta da se stiša bura nakon El Clasica u kojem je Real slavio 3:2.
Carlos Tevez završio u bolnici
PROBLEMI
Carlos Tevez završio u bolnici
BUENOS AIRES - Bivši argentinski nogometaš i sadašnji trener argentinskog kluba Independiente Carlos Tevez primljen je u utorak u bolnicu zbog jakih bolova u prsima.
Marca: Modrić želi ostati u Realu
MEDIJI
Marca: Modrić želi ostati u Realu
MADRID - Luka Modrić ugovor s madridskim Realom ima do srpnja i još se ne zna u kojem klubu će 38-godišnji veznjak igrati sljedeće sezone. Marca, madridski list blizak Realu, tvrdi da Modrić ne želi promijeniti klub.
Dončić briljirao, Mavsi pobijedili Clipperse
NBA PLAYOFF
Dončić briljirao, Mavsi pobijedili Clipperse
LOS ANGELES - Dallas Mavericksi pobijedili su Clipperse 96-93 u drugoj utakmici doigravanja NBA lige u Los Angelesu, izjednačivši u seriji prvog kola na 1-1.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE