GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Livaja, Pašalić i Vlašić pogodili za pobjedu na Poljudu

Livaja, Pašalić i Vlašić pogodili za pobjedu na Poljudu
UVJERLJIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2021 / 23:01
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Odigravši najbolju utakmicu u dosadašnjem dijelu Europskih kvalifikacija za SP 2022. hrvatska nogometna reprezentacija svladala je na Poljudu Sloveniju sa 3-0 (1-0) i zadržala se u utrci s Rusijom za prvo mjesto u skupini H.

Vodeći pogodak postigao je Marko Livaja u 33. minuti, nakon što je Mario Pašalić pogodio vratnicu poslije ubačaja Josipa Juranovića. U 66. minuti Ivan Perišić je bio asistent, a strijelac Pašalić. Pobjedu Hrvatske začinio je Nikola Vlašić pogotkom u četvrtoj minuti sučevog dodatka na ubačaj Mislava Oršića.

Od prve minute na Poljudu vidjelo se da će hrvatska reprezentacija biti u drugačijem izdanju nego što je to bio slučaj u Moskvi i Bratislavi. Dalić je 'u vatru' od prve minute poslao Marka Livaju, a vratio u početnu postavu Ivana Perišića, Marija Pašalića i Andreja Kramarića. Bornu Sosu je na lijevom boku zamijenio imenjak Barišić.

Već u 2. minuti je Perišić imao priliku za oprobati udarac, ali u njemu nije bilo dovoljno siline da bi ugrozio ponajboljeg svjetskog vratara i slovenskog kapetana Jana Oblaka. Tri minute poslije je Barišić ubacio za Pašalića koji sa desetak metara puca glavom, ali opet nedovoljno precizno i snažno da bi stavio na iskušenje Oblaka.

U 9. minuti Dalićevi izabranici su došli do prve prave prilike, ali su se Pašalić i Kramarić spetljali u petercu te ostali bez udarca prema Oblaku. Kramarić je u ulozi povučenog napadača bio izrazito opasan. U 20. minuti se našao na desetak metara od vrata, gađao lijevi kut, ali je Oblak to uspio obraniti.

Samo pet minuta poslije, odlično je Kramarić podvalio za Livaju, ali je napadač Hajduka za korak ostao prekratak i nije uspio gurnuti loptu u mrežu nakon što je slovenski vratar već bio svladan.

Slovenci su doista rijetko dolazili do lopte, ali u 27. minuti je njihov kontranapad mogao biti koban. Josip Iličić je odlično izbacio mladog Benjamina Šeška koji se varkom oslobodio Domagoja Vide na rubu kaznenog prostora, ali je njegov udarac lijevom nogom bio neprecizan.

U 29. minuti je Livaja pokušao udarcem s više od 25 metara, ali je Oblak i na to spreman.

No, u 33. minuti ni slovenski kapetan nije mogao ništa. S desnog boka je ubacio Josip Juranović, a na suprotnoj vratnici je neometan glavom pucao Mario Pašalić. Lopta se od vratnice odbila prema sredini gdje je prvi na njoj bio Livaja i glavom pogodio nebranjenu mrežu. Bio je to Livajin prvi pogodak u reprezentativnom dresu, u sedmom nastupu, prvom u kojem se našao u početnoj postavi.

Slovenci su zaprijetili preko Kurtića u 34. minuti, ali je lopta prošla metar od lijeve vratnice.

U 39. minuti je Perišić slomio svog braniča na lijevom boku, ali mu je lopta baš prije udarca krivo odskočila. Minutu poslije Barišiću je lopta malo prešla preko noge i pokušaj ubačaja je umalo postao idealnim udarcem. Oblak se ozbiljno morao pomučiti da izvuče loptu ispod grede.

U 43. minuti je malu majstoriju izveo Kramarić. Sjurio se po desnoj strani, lažnjakom izbacio svog čuvara, odapeo po golu, ali je Oblak još jednom izašao kao pobjednik.

U završnici su Slovenci opasno zaprijetili preko Lovrića i Šeška, ali je mladi napadač u padu bio prekratak da bi zahvatio loptu i proslijedio ju prema mreži.

S obzirom na viđeno, Matjaž Kek je mogao biti zadovoljan što njegova reprezentacija nakon 45 poljudskih minuta nije bila u većem rezultatskom zaostatku.

Zadovoljan onime što su njegovi igrači pokazali u prvom poluvremenu, Zlatko Dalić je s istom postavom započeo i drugi dio. Hrvatska nije imala razloga jurišati prema slovenskim vratima već se odlučila za držanje lopte i čekanje da se u slovenskoj obrani otvore pukotine. Slovenci, koji su u prvom poluvremenu znali i zaprijetiti iz kontranapada, u drugom poluvremenu su samo slučajno prelazili u hrvatsku polovicu.

U 58. minuti je Livaja zaradio ovacije s poljudskih tribina, kad ga je zamijenio drugi splitski miljenik Nikola Vlašić.

U 61. minuti je Mateo Kovačić u slalomu ušao u kazneni prostor, ali je Oblak padom u noge spasio svoju mrežu. No, Kovačić je najavio da će Hrvatska postići još pokoji pogodak u drugom dijelu. I dogodilo.

'Vatreni' su svoju priliku iskoristili u 66. minuti. Dejan Lovren je dugom dijagonalom pronašao Ivana Perišića na lijevom boku. Ostavljen "jedan na jedan", Perišić se oslobodio svog čuvara, povratnom loptom pronašao Marija Pašalića koji je samo trebao postaviti stopalo desne noge za svoj peti pogodak za 'vatrene'.

Ni to nije zadovoljilo apetite domaće reprezentacije. Nizali su se pokušaji, pokušali su Oblaka svladati Kramarić, Vlašić, Pašalić, Oršić, Ivanušec, čak i Lovren udarcem s više od 50 metara, ali lopta nije ulazila u mrežu. Sve do posljednje minute sučevog dodatka.

Mislav Oršić je s lijeve strane ubacio na peterac, Nikola Vlašić je izbjegao ulazak u zaleđe te u padu glavom poslao loptu uz lijevu vratnicu za konačnih 3-0. Bio je to Vlašićev sedmi pogodak u hrvatskom dresu.

Njime je Hrvatska došla do 13 bodova i povratak na vrh skupine H, zahvaljujući boljoj gol-razlici od Rusije koja je bodovno izjednačena. Slovačka je treća s devet bodova, Slovenija četvrta sa sedam. Malta i Cipar su ostale na četiri boda.

Novi kvalifikacijski ciklus od dvije utakmice Hrvatska će započeti 8. listopada gostovanjem na Cipru, a 11. listopada će ugostiti Slovačku u osječkom Gradskom vrtu.

Foto: Ivo Čagalj, Pixsell

HRVATSKA - SLOVENIJA 3-0 (1-0)

Split. Stadion: Poljud. Gledatelja: 16.237. Sudac: Clement Turpin (Francuska).

Strijelci: 1-0 Marko Livaja (33), 2-0 Mario Pašalić (66), 3-0 Nikola Vlašić (90+4)

HRVATSKA: Ivušić - Juranović, Lovren (od 77. Ćaleta-Car), Vida, Barišić - Brozović, Kovačić (od 76. Ivanušec) - Pašalić, Livaja (od 58. Vlašić), Perišić (od 86. Čolak) - Kramarić (od 76. Oršić)

SLOVENIJA: Oblak - Stojanović (od 88. Zahović), Bijol, Mevlja, Balkovec (od 65. Jurčević) - Gnezda Čerin, Gorenc Stanković (od 65. Skubic), Kurtic, Lovrić - Iličić (od 54. Mlakar), Šeško (od 65. Šporar)

Tagovi: Mario Livaja, Mario Pašalić, Nikola Vlašić, hrvatska nogometna reprezentacija, Zlatko Dalić
PROČITAJ I OVO
Nagelsmann ostaje izbornik Njemačke do Svjetskog prvenstva 2026.
IZBORNICI
Nagelsmann ostaje izbornik Njemačke do Svjetskog prvenstva 2026.
BERLIN - Njemački nogometni izbornik Julian Nagelsmann obnovio je ugovor na dvije godine do Svjetskog prvenstva 2026. u "odluci srca", objavio je u petak nacionalni savez DFB.
Sergej Barbarez novi izbornik nogometne reprezentacije BiH
IZBORNIK
Sergej Barbarez novi izbornik nogometne reprezentacije BiH
SARAJEVO - Sergej Barbarez novi je izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, a na tu ga je poziciju u petak imenovao Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH sa zadaćom da u naredne četiri godine konsolidira stanje i pokuša prekinuti niz stalnih poraza u kvalifikacijama za međunarodna natjecanja.
Kawhi Leonard i dalje upitan za start doigravanja
NBA
Kawhi Leonard i dalje upitan za start doigravanja
LOS ANGELES - Los Angeles Clippers službeno su objavili kako i dalje nije poznato hoće li najbolji igrač ovog NBA sastava Kawhi Leonard biti spreman za start doigravanja.
Mundo Deportivo: Zidane je novi trener Bayerna
MEDIJI
Mundo Deportivo: Zidane je novi trener Bayerna
MADRID - Nakon što je napravio fenomenalan posao s Realom u kratkom razdoblju kao trener, Zinedine Zidane okreće novi list i trebao bi postati novi trener Bayerna, tvrdi španjolski Mundo Deportivo.
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
KOEFICIJENTI
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
ZAGREB - Nakon odigranih uzvratnih četvrtfinalnih utakmica nogometne Europske lige i Konferencijske lige postalo je i definitivno poznato da će iduće sezone u Ligi prvaka talijanski nogomet imati pet svojih predstavnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE