GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

La Liga pozvala klubove na privremeno rezanje plaća

La Liga pozvala klubove na privremeno rezanje plaća
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2020 / 16:43
Autor: SEEbiz / H
MADRID - La Liga, organizator španjolskog nogometnog prvenstva, pozvala je u petak klubove da privremeno smanje plaće igračima i zaposlenicima zbog "teške gospodarske situacije izazvane bolesti COVID-19" premda se tome protivi sindikat nogometaša (AFE).

"Naša komisija je nakon današnjeg sastanka, na kojem je analizirala situaciju u sektoru, kao i nakon razgovora s Udrugom španjolskih nogometaša (AFE) s kojom ima oprečan stav, zaključila kako je neophodno usvojiti mjere zbog teške gospodarske krize izazvane bolešću COVID-19", navela je La Liga u priopćenju poslanom medijima.

"Pozivamo stoga naše klubove da otpočnu Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (ERTE) kojim bi se smanjilo radno vrijeme zbog 'više sile', a što je mogućnost koju je uvela vlada kako bi se izbjegle negativne posljedice koronavirusa na naš sektor", dodala je.

La Liga ima ukupno 42 kluba u prvoj i drugoj ligi. Neki su već pokrenuli ERTE pa su tako Barcelona, Espanyol i Atletico Madrid smanjili svojim igračima plaće za 70 posto dok traje izvanredno stanje proglašeno 13. ožujka. Deportivo Alaves nije otkrio za koliko će smanjiti plaće igračima i zaposlenicima, dok Betis tek namjerava prijaviti svoje zavodu za nezaposlene.

Klubovi sami odlučuju hoće li posegnuti za tom mjerom, a La Liga je samo savjetodavno tijelo. U Španjolskoj je oko 246.000 kompanija privremeno otkazalo ugovore svojim zaposlenicima. Neki su otpušteni pa će dobivati oko 70 posto plaće sa zavoda za nezaposlene, a nekima je smanjeno radno vrijeme, a time proporcionalno i plaća.

Kada prođe izvanredno stanje, koje bi vlada mogla produžiti nakon 11. travnja, klubovi i kompanije trebali bi vratiti igrače i zaposlenike na punu plaću.

"Potrebno je sada zaštiti nogomet, industriju koja sudjeluje s 1,37 posto u BDP-u Španjolske i koja zapošljava blizu 185.000 osoba", priopćila je La Liga.

Sva natjecanja su prekinuta do daljnjeg.

Španjolska je u petak sa 117.710 osoba zaraženih koronavirusom prestigla Italiju sa 115.242 oboljelih pa je veći broj zaraženih samo u Sjedinjenim Državama, izvijestilo je španjolsko ministarstvo zdravstva.

Od 13. ožujka je 47 milijuna stanovnika zatvoreno u svojim kućama, a stadioni zaključani. Klubovi stoga ne dobivaju prihode od ulaznica, televizijskih prava i suvenira.

Tagovi: La Liga, Španjolska, Barcelona, Atletico Madrid, Real Madrid
PROČITAJ I OVO
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
HAJDUK
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
SPLIT - "Treba dovesti trenera koji će pratiti strategiju kluba, istovremeno napadati trofeje i razvijati mlade. Tu ćemo tražiti balans između rezultata i razvoja igrača."
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
DINAMO
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
ZAGREB - Sportski direktor Dinama, odnosno aktualni vršitelj te dužnosti, Marko Marić, na današnjoj je konferenciji za medije objasnio sportsku politiku kluba koju je dan ranije prezentirao na sjednici Izvršnog odbora.
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
KARIJERE
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
SPLIT - Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka, objavio je splitski klub. Danas će i službeno biti predstavljen na Poljudu u 12 sati.
Xavi ostaje u Barceloni
TRENERI
Xavi ostaje u Barceloni
BARCELONA - Još krajem siječnja Xavi Hernandez najavio je odlazak s klupe Barcelone. Bio je nezadovoljan i svojim doprinosom rezultatima, koji su bili na skromnom nivou za klub takve tradicije, ali i stavom igrača, odnosno partijama kakve momčad pruža.
Hajduk želi trenera iz Serie A
ŽELJE
Hajduk želi trenera iz Serie A
SPLIT - Priča o novom Hajdukovom treneru bit će aktualna sve dok s Poljuda ne puste 'bijeli dim'. Do tada će se nagađati tko će biti nasljednik Jure Ivankovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE