GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kustić: Boban dosta lobira za stadion, volim razgovarati s njim

Kustić: Boban dosta lobira za stadion, volim razgovarati s njim
HNS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2022 / 09:17
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Marijan Kustić, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, gostovao je u emisiji Sport nedjeljom na SPTV-u, urednika i voditelja Ante Breke. Govorio je Kustić, među ostalim, i o nadolazećem SP-u.

– U Katar odlazimo bez ikakvog imperativa. Velika je stvar već što smo se uopće tamo plasirali, pa pogledajte samo koje to nacije nisu. Plasirali smo se u završnicu Lige nacija, pogledajte koje su to reprezentacije. No idemo korak po korak. Nadam se lijepim stvarima. Definitivno računam s prolaskom skupine, a poslije, kako god bude, vjerujem da će biti dobro... – kazao je Kustić.

Osvrnuo se i na sjednicu Izvršnog odbora Uefe na Hvaru, kao i na izjave Aleksandera Čeferina, prvog čovjeka krovne europske institucije. Najveći problem...

– Sastanak je bio jako dobar, zahvalio bih i Zvonimiru Bobanu, koji nam je jako pomogao. Imali smo vremena razgovarati o mnogo stvari. Za nas je najveći problem infrastruktura i o tome smo jako puno razgovarali. Kakav je dojam ostavio Čeferin? – On je veliki predsjednik koji je u svom mandatu pokazao autoritet, posebice kada je Superliga bila u pitanju. Već smo kazali da ćemo ga podržati za još jedan predsjednički mandat. Imamo odličnu suradnju s Uefom i Fifom. Prije nekoliko dana u Parizu smo se sastali s Giannijem Infantinom, prvim čovjekom Fife – kaže Kustić.

Čeferin je, među ostalim, kazao da je Slovenija za razvoj svoje infrastrukture iz Uefinih fondova povukla čak 80 posto sredstava, a gdje je tu Hrvatska?

– Cijelo vrijeme ističemo problem infrastrukture. Uefa i Fifa hoće nam pomoći, no neke predradnje moraju napraviti vlasnici maksimirskog stadiona, ako već govorimo o tom problemu. To je u ovom slučaju Grad Zagreb. Prije nekoliko dana razgovarao sam s gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem. Kazao je da rade na tome i da sve ide u dobrom smjeru. Duboko se nadam da ćemo sljedeće godine pokrenuti pitanje izgradnje stadiona. Da na Maksimiru nikne novi stadion...

Koliko država može napraviti u tom lobiranju?

– Država je pokazala jasnu namjeru kako želi pomoći. Davanja za sport u zadnje četiri godine porasla su sto posto. Također, pokazali su želju da pomognu kada je infrastruktura u pitanju. Kada govorimo o izgradnji stadiona na Maksimiru ili obnovi Poljuda, nadogradnji krova na Rujevici ili dogradnji stadiona u Koprivnici i Varaždinu, volja postoji, nadam se da je došlo vrijeme da napokon to riješimo. Zašto toliko dugo čekamo, u čemu je problem?

– Vlasnici stadiona moraju napraviti korak. Fifa i Uefa daju novac, ali mi ne možemo početi graditi sutra. Mora postojati priprema, odluka o rušenju, gradnji novog. Sutra se može pronaći novac, ali trebaju se ispuniti preduvjeti. Izbornik Zlatko Dalić opet je izrazio ogorčenje kad je o tome riječ. – Ne kaže to samo Zlatko. Pogledajte gdje naši igrači igraju u svojim klubovima, sigurno ih to boli. Posebice kada uzmete u obzir rezultate. Ne samo na reprezentativnoj razini, pogledajte Dinamo. Treba im svima čestitati, igračima, trenerima i ljudima koji vode klub. I oni svojim uspjesima zaslužuju imati bolji stadion. Naravno, tko god dođe na Maksimir, ne može ništa dobrog kazati. Stalno ponavljam da moramo što prije krenuti u tu priču jer nam je infrastruktura uistinu loša.

Koliko je Zvonimir Boban uključen u lobiranje za naš nogomet na europskoj razini?

– On je sto posto uključen, lobira, pomaže, gotovo svakodnevno razgovaramo o svemu. Naravno da nam puno može pomoći u Uefi i Fifi, isto kao i u Hrvatskoj. On ima dosta obveza u Uefi, vikendom dolazi u Hrvatsku. Dolazi na utakmice reprezentacije i to govori o njegovoj podršci. Volim s njim razgovarati jer se puno dobroga može čuti. Svi smo uključeni i nije da to sada pričam samo za javnost. Svaki dan razgovaramo i održavamo sastanke, dogovaramo strategiju. Svi bismo htjeli da to krene što prije.

Jedna od tema bila je i jedinstvena treća liga, koliko je to održiv projekt?

– Savez radi maksimalno i pokušava pomoći. Cilj je da se klubovi održe, a ne da se gase. Budžeti klubovima smanjeni su i do 50 posto, to treba vidjeti s lokalnim vlastima. Vjerujem da će taj projekt uspjeti – zaključio je Kustić.

Fotografija: Drago Sopta, HNS

Tagovi: Marijan Kustić, Hrvatski nogometni savez, Zlatko Dalić, Tomislav Tomašević, Zvonimir Boban
PROČITAJ I OVO
Goran Tomić ostaje u Emiratima
TRENERI
Goran Tomić ostaje u Emiratima
ZAGREB - Hrvatski trener Goran Tomić (47) potpisao je novi, dvogodišnji ugovor s Al Bataehom, objavio je arapski klub. Tomić je u siječnju ove godine preuzeo momčad.
Barcelona će tužiti Španjolski nogometni savez, sud odlučuje o Yamalovom golu
TRAKAVICA
Barcelona će tužiti Španjolski nogometni savez, sud odlučuje o Yamalovom golu
BARCELONA - Barcelona ne dopušta da se stiša bura nakon El Clasica u kojem je Real slavio 3:2.
Carlos Tevez završio u bolnici
PROBLEMI
Carlos Tevez završio u bolnici
BUENOS AIRES - Bivši argentinski nogometaš i sadašnji trener argentinskog kluba Independiente Carlos Tevez primljen je u utorak u bolnicu zbog jakih bolova u prsima.
Marca: Modrić želi ostati u Realu
MEDIJI
Marca: Modrić želi ostati u Realu
MADRID - Luka Modrić ugovor s madridskim Realom ima do srpnja i još se ne zna u kojem klubu će 38-godišnji veznjak igrati sljedeće sezone. Marca, madridski list blizak Realu, tvrdi da Modrić ne želi promijeniti klub.
Dončić briljirao, Mavsi pobijedili Clipperse
NBA PLAYOFF
Dončić briljirao, Mavsi pobijedili Clipperse
LOS ANGELES - Dallas Mavericksi pobijedili su Clipperse 96-93 u drugoj utakmici doigravanja NBA lige u Los Angelesu, izjednačivši u seriji prvog kola na 1-1.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE