GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kudrjašov poslao Hrvatsku u Katar

Kudrjašov poslao Hrvatsku u Katar
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2021 / 17:45
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Hrvatska nogometna reprezentacija bit će među reprezentacijama koje će 2022. igrati na Svjetskom prvenstvu u Kataru, nakon što je u nedjelju na Poljudu svladala Rusiju sa 1-0 (0-0) i tako osvojila prvo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini, s bodom više od Rusa koji će u ožujku sljedeće godine igrati u dodatnim kvalifikacijama.

Pogodak koji je Zlatka Dalića i njegove izabranike odveo na Svjetsko prvenstvo bio je djelo ruskog braniča Fjodora Kudrjašova koji je u 81. minuti nespretno poslao loptu u svoju mrežu.

No, Hrvatska je bila nadmoćna tijekom cijele utakmice o čemu svjedoči i statistika od 19 udaraca Hrvatske prema ruskim vratima od čega pet unutar okvira. Rusi su imali tek dva pokušaja i nijedan nije natjerao hrvatskog vratara na intervenciju.

Rezultat koji je bio potreban jednoj i drugoj reprezentaciji diktirao je događaje na poljudskom travnjaku, a koji je, natopljen kišom, bio otežavajuća okolnost u nastojanjima izabranika Zlatka Dalića da već u prvom poluvremenu dođu do prednosti i time otključaju ruski lokot.

U 6. minuti je hrvatska reprezentacija došla do prvog udarca unutar okvira. Nakon dobrog izlaska po desnoj strani, lopta je preko Kramarića došla do Perišića na lijevi bok koji je ostao s jednim ruskim braničem ispred sebe, ušao u kazneni prostor i desnom nogom pucao u bliži kut, ali je Safonov bio na mjestu.

Rijetko su Rusi u prvom poluvremenu izlazili iz svoje polovice. Tek u 8. minuti su prvi put uspjeli izvesti organiziranu akciju i pokušali ući iza leđa hrvatske obrane, ali je lopta za Ionova bila prebrza pa je do nje prvi stigao do tada nezaposleni hrvatski vratar Ivo Grbić.

Već u sljedećoj minuti vidjeli smo najveću priliku Hrvatske u prvom poluvremenu. Odlična akcija po desnoj strani završila je sjajnim ubačajem Juranovića u sredinu kaznenog prostora, gdje je neometan bio Andrej Kramarić, ali je njegov udarac glavom išao po sredini gola, ravno u ruskog vratara.

Sljedećih 15 minuta prošlo je u nadmoći hrvatskih nogometaša, ali bez konkretnih situacija pred ruskim vratima. U 24. minuti je pola metra dijelilo Marcela Brozovića od pogotka. Njegov udarac lijevom nogom sa 22-23 metra otišao malo pokraj desne vratnice.

Minutu poslije Ivan Perišić je tukao glavom sa 6-7 metara nakon ubačaja Josipa Juranovića s desnog boka, ali je lopta otišla preko gola. U 26. minuti kombinirali su Modrić i Brozović. Kapetan Hrvatske kratko je izveo udarac iz kuta, poslao loptu do Brozovića koji je gađao sa 18 metara iskosa s lijeve strane u suprotan kut, ali Safonov je bio spreman i odbio loptu.

Aktivni Josip Juranović je u 32. minuti još jednom bio spreman za ubačaj pred vrata, ali je to više ispao opasan udarac u gornji lijevi kut ruskog gola, koji je Safonov uz dosta napora uspio zaustaviti.

Posljednju opasnu akciju u prvom poluvremenu Hrvatska je izvela u 35. minuti. Pašalić je ubacio sa desne strane u sredinu kaznenog prostora, gdje je Ivan Perišić uspio doći prije do lopte od ruskih stopera, ali je njegov pokušaj udarca otišao pokraj vrata.

U završnici prvog dijela Rusi su se uspjeli po prvi put osloboditi pritiska što je rezultiralo jednim slobodnim udarcem i jednim udarcem iz kuta, ali iz obje situacije izabranici Valerija Karpina nisu uspjeli uputiti udarac prema hrvatskim vratima.

Furiozno je Hrvatska ušla u drugo poluvrijeme i pravo je čudo da nije došla do pogotka već u 47. minuti. Novi sjajan ubačaj Juranovića na visinu peterca, gdje je u skoku bio Mario Pašalić, ali je i on, poput Kramarića u prvom poluvremenu, pucao glavom ravno u Safonova.

U 52. minuti je Ivan Perišić odlično ušao u kazneni prostor s lijeve strane gađao suprotan kut, ali se od ruskog bloka lopta odbila u korner. Kramarić je u 58. minuti pucao iz daljine preko gola. U istoj je minuti Bruno Petković zamijenio Nikolu Vlašića, a u 61. minuti se našao u prvoj prilici.

Ponovno je Juranović ubacio s desne strane, ali u Petkovićevom udarcem glavom nije bilo dovoljno snage da bi ugrozio Safonova. U 63. minuti je Petković odigrao dvosturko dodavanje s Brozovićem, ali je udarac potonjeg s ruba kaznenog prostora otišao daleko pokraj vratnice.

Natopljeni travnjak sve je više otežavao kombinatoriku hrvatskim nogometašima, išao na ruku ruskom bloku kroz koji je bilo sve manje prolaza.

Rusi su u 71. minuti čak uspjeli i organizirati kontranapad koji je završio mlakim udarcem Karavajeva uz sigurnu intervenciju Grbića.

Ono što nije uspjelo hrvatskim reprezentativcima u 80 minuta utakmice, učinio je nesretni ruski branič Fjodor Kudrjašov u 81. minuti. Hrvatska akcija je krenula sa desne strane, ali je ubačaj Josipa Brekala preletio sve u kaznenom prostoru te završio na lijevom boku. Tamo je do lopte stigao Borna Sosa koji je poslao ubačaj prema drugoj vratnici na visini peterca, gdje je nailazio Andrej Kramarić. Ispred hrvatskog napadača na loptu je natrčao Kudrjašov i svladao Matveija Safonova.

Do kraja utakmice Rusi nisu opasnije zaprijetili hrvatskim vratima. Tako je Zlatko Dalić postao prvim hrvatskim izbornikom koji je "vatrene" odveo na tri velika natjecanja zaredom i na dva svjetska prvenstva.

Rusima i Valeriju Karpinu ostaje žrvanj kvalifikacija koje su na rasporedu krajem ožujka sljedeće godine, u kojima će im trebati dvije pobjede kako bi se pridružili Hrvatskoj i ostalim reprezentacijama u Kataru.

HRVATSKA - RUSIJA 1-0 (0-0)

Split. Stadion: Poljud. Gledatelja: 30.257. Sudac: Danny Makkelie (Nizozemska).

Strijelac: 1-0 Fjodor Kudrjašov (81-ag)

Žuti kartoni: Livaja, Grbić / Golovin, Smolov

Crveni kartoni:

HRVATSKA: Grbić - Juranović (od 75. Brekalo), Lovren, Gvardiol, Sosa - Brozović, Modrić - Vlašić (od 58. Petković), Pašalić (od 75. Livaja), Perišić - Kramarić (od 86. Stanišić)

RUSIJA: Safonov - Karavajev, Divejev, Džikija, Kudrjašov - Fomin (od 80. Glebov), Barinov, Golovin (od 56. Čistjakov) - Ionov (od 56. Zobnin), Bakajev (od 78. Mostovoj) - Smolov (od 56. Zabolotnij)

Fotografija: Sanjin Strukić, Pixsell

Tagovi: hrvatska nogometna reprezentacija, Fjodor Kudrjašov, Zlatko Dalić, Luka Modrić, Ivan Perišić
PROČITAJ I OVO
Željezničar traži strateškog partnera
PARTNERSTVO
Željezničar traži strateškog partnera
SARAJEVO - FK Željezničar objavljuje javni poziv za uspostavljanje strateškog partnerstva s potencijalnim investitorima.
Hajduk oborio negativni rekord
KATASTROFA
Hajduk oborio negativni rekord
SPLIT - Hajduk je protiv Osijeka prošlog vikenda upisao peti uzastopni poraz (1:2) u svim službenim natjecanjima što je niz kakav ne pamti od proljeća 1980. godine.
Amerikanci za Pariz izabrali supermoćnu košarkašku selekciju
KOŠARKA
Amerikanci za Pariz izabrali supermoćnu košarkašku selekciju
NEW YORK - Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država na Olimpijske igre dolazi s najvećim zvijezdama. Poznato je 11 imena koja će imati za cilj donijeti novo zlato.
Ante Budimir slomio tri rebra
OZLJEDA
Ante Budimir slomio tri rebra
PAMPLONA - Ante Budimir (32) je u najboljoj sezoni karijere doživio partiju iz noćne more, i to u najgorem trenutku. Napadač Osasune i drugi najbolji strijelac La Lige sa 16 golova je u sudačkoj nadoknadi utakmice 31. kola protiv Valencije, pri vodstvu suparnika 1:0, izborio penal.
Hrgović će uskoro imati meč karijere
BOKS
Hrgović će uskoro imati meč karijere
ZAGREB - Najbolji hrvatski boksač Filip Hrgović će 1. lipnja u Rijadu na Matchroom vs. Queensberry: 5v5 priredbi odraditi dosad najveću borbu u karijeri. Protivnik će mu biti britanski boksač Daniel Dubois.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE