GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jordan ljut zbog rasizma, osuđuje nasilje

Jordan ljut zbog rasizma, osuđuje nasilje
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2020 / 09:27
Autor: SEEbiz / H

CHARLOTTE - Vlasnik košarkaškog kluba Charlotte Hornets i bivša košarkaška zvijezda Michael Jordan izrazio je u nedjelju duboko žaljenje i ljutnju zbog brutalne smrti Afroamerikanca u Minneapolisu koja je potaknula provalu bijesa i prosvjeda u SAD-u.

Jordan, jedini afroamerički većinski vlasnik NBA franšize, naveo je u priopćenju koje su objavili Hornetsi, kako je "duboko ožalošćen, duboko povrijeđen i jako ljut".


"Vidim i osjećam svačiju bol, ljutnju i frustraciju. Stojim uz one koji osuđuju usađeni rasizam i nasilje prema obojenim ljudima u našoj zemlji. Dosta nam je", naveo je Jordan.

Afroamerikanac George Floyd umro je nakon što mu je policajac u Minneapolisu koljenom nekoliko minuta držao priklješten vrat pa nije mogao disati.

"Ne mogu disati", čuje se na snimci svjedoka snimljenoj prije njegove smrti. Policajac Derek Chauvin uhićen je u petak i optužen za ubojstvo i davljenje uhićenika.

"Moje srce je uz obitelj Georgea Floyda i nebrojene druge čiji su životi brutalno i bezosjećajno oduzeti kroz akte rasizma i nepravde", naveo je Jordan, koji je odrastao u Wilmingtonu, lučkom gradu Sjeverne Karoline, prije nego li je postao zvijezda na Sveučilištu Sjeverne Karoline.
Gnjev zbog Floydove nasilne smrti pokrenuo je prosvjede diljem SAD-a, uključujući i Sjevernu Karolinu, gdje su prosvjedi izbili u gradovima Charlotte, Raleigh, Fayetteville i Greensboro, dok je okrug Mecklenburg proglasio izvanredno stanje.

Slični nemiri izbili su i u Charlotteu 2016., nakon što je tamo policija ubila iz vatrenog oružja Keitha Lamonta Scotta. Tada je Spectrum Center, u kojima igraju Hornetsi, pretrpio velike štete u nemirima.

"Nemam odgovore, no naši kolektivni glasovi pokazuju snagu i sposobnost da nas drugi ne podijele. Moramo slušati jedni druge, pokazati suosjećanje i empatiju i nikada okrenuti leđa bezosjećajnoj brutalnosti", kazao je američki košarkaški div.

Jordan je istaknuo kako treba nastaviti mirno izražavati neslaganje s nepravdom i tražiti odgovornost dodajući kako "glasovima prosvjeda treba prisiliti vlast na promjenu zakona ili upotrijebiti naše glasove kako bi došlo do sustavne promjene."
Jordan se pridružio brojnih ljudima iz sporta koji su tijekom vikenda izrazili osudu zbog ubojstva.

Tagovi: Michael Jordan, rasizamm, Chicago Bulls, George Floyd
PROČITAJ I OVO
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
RIJEČ AUTORITETA
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
TORINO - Legendarni hrvatski nogometaš Alen Bokšić rijetko se pojavljuje u medijima pa stoga svaka njegova riječ ima težinu jer ipak je ostavio dubok trag kao igrač.
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
HAJDUK
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
SPLIT - "Treba dovesti trenera koji će pratiti strategiju kluba, istovremeno napadati trofeje i razvijati mlade. Tu ćemo tražiti balans između rezultata i razvoja igrača."
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
DINAMO
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
ZAGREB - Sportski direktor Dinama, odnosno aktualni vršitelj te dužnosti, Marko Marić, na današnjoj je konferenciji za medije objasnio sportsku politiku kluba koju je dan ranije prezentirao na sjednici Izvršnog odbora.
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
KARIJERE
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
SPLIT - Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka, objavio je splitski klub. Danas će i službeno biti predstavljen na Poljudu u 12 sati.
Xavi ostaje u Barceloni
TRENERI
Xavi ostaje u Barceloni
BARCELONA - Još krajem siječnja Xavi Hernandez najavio je odlazak s klupe Barcelone. Bio je nezadovoljan i svojim doprinosom rezultatima, koji su bili na skromnom nivou za klub takve tradicije, ali i stavom igrača, odnosno partijama kakve momčad pruža.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE