GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložbu Marine Abramović posetilo 62.000 ljudi

Izložbu Marine Abramović posetilo 62.000 ljudi
MSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2020 / 11:08
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Marina Abramović i njena retrospektivna izložba „Čistač” privukla je blizu 62.000 posetilaca – toliko ih je od 21. septembra, kada je postavka otvorena, pa do juče prošlo kroz Muzej savremene umetnosti na Ušću, a kako kaže Slobodan Nakarada, vršilac dužnosti direktora te kuće, njegova su očekivanja da će se u toku narednih nedelju dana, koliko će još ona biti dostupna, taj broj popeti na oko 70.000.

– Poslednjeg dana trajanja izložbe, 20. januara, MSU će raditi do 22 sata i publika će biti u prilici da vidi uživo izvođenje nekoliko performansa. Ulaz će biti besplatan – najavio je Nakarada na jučerašnjem susretu sa novinarima, dodajući da ova izložba predstavlja najznačajniji događaj nakon ponovnog otvaranja muzeja 2017, da je to kruna njihove prošlogodišnje izlagačke sezone, koja je izazvala brojne kontroverze, ali da je MSU to i želeo jer umetnost treba da provocira. On je naglasio da je „Čistača” ugledni „Njujork tajms” izabrao za jednu od 28 izložbi koje se moraju videti u 2019, a da je napisano 1.728 članaka o postavci.

Govoreći o troškovima, Nakarada je rekao da će umesto milion i po evra ceo projekat na kraju koštati 1,3 miliona evra i da je ponosan na tim muzeja koji je uspeo da uštedi 200.000 evra, dodajući i da instituciji na čijem je čelu nedostaje zgrada 21. veka, odnosno još jedan moderan objekat u muzejskom kompleksu kako bi bilo mesta za stalnu postavku, ali i prostor za postavljanje izložbi. On je naglasio pitanje budžeta za 2020. godinu rekavši da ima utisak kako se kažnjavaju institucije kulture u Srbiji koje dobro rade.

– Za osiguranje izložbi u ovoj godini iz budžeta smo dobili nula dinara. To pokazuje odnos prema nama kao instituciji koja je uspela da održi autentičnost pre svega kroz programe. Uspeli smo da napravimo i profit, od izložbe Marine Abramović zaradili smo 18 miliona dinara – kazao je Nakarada i dodao da su institucije kulture u Srbiji ove godine vratile 300 miliona dinara.

Jedan od najvećih problema funkcionisanja muzeja, prema njegovom mišljenju, jeste i nedostatak kadrova.

– Predočio sam Ministarstvu kulture i informisanja da će na kraju MSU voditi tehničke službe. Kustosi polako odlaze. Među njima je i Dejan Sretenović koji se iz Srbije seli u Švedsku – rekao je Nakarada i dodao da Muzej savremene umetnosti nema upravni odbor, jer je slikar Vladimir Veličković preminuo, a Aja Jung dala ostavku na članstvo pa je nepostojanje funkcionalnog UO veliki problem.

Za posetioce je bitno reći i to da će nakon Marinine postavke neko vreme zdanje na Ušću biti zatvoreno zbog pakovanja eksponata, a već u martu tim muzeja ima nove izazove. Zoran Erić, šef odeljenja MSU za umetničke zbirke i izložbe, najavio je da će publika moći da očekuje izložbeno prikazivanje „Akvizicije: refleksije našeg vremena 1993–2019”, retrospektivu Goranke Matić i postavku „Efekat pregleda” o klimatskoj pravdi.

Tagovi: Marina Abramović, Slobodan Nakarada, Muzej savremene umetnosti
PROČITAJ I OVO
Pjaca: Neću imati milosti za Dinamo
PORUKE
Pjaca: Neću imati milosti za Dinamo
RIJEKA - "Kao uvijek, idemo na pobjedu. Optimističan sam, mislim da će s gležnjom za tjedan dana biti sve u redu."
Murray sa zvukom sirene nokautirao Lakerse
NBA PLAYOFF
Murray sa zvukom sirene nokautirao Lakerse
DENVER - Denver Nuggetsi nadoknadili su 20 koševa manjka iz treće četvrtine i pobijedili sa 101:99 Los Angeles Lakerse ubačajem Jamala Murrayja sa zvukom sirene za prednost od 2:0 u prvom krugu doigravanja Zapadne konferencije NBA lige.
Fabio Cannavaro novi je trener Udinesea
TRENERI
Fabio Cannavaro novi je trener Udinesea
UDINE - Talijanski nogometni klub Udinese će nakon Gabriela Cioffija voditi bivši svjetski prvak i osvajač Zlatne lopte Fabio Cannavaro, objavio je klub na svojoj web stranici.
Veselin Vujović više nije trener Nexea
NEOČEKIVANO
Veselin Vujović više nije trener Nexea
NAŠICE - Uprava RK NEXE-A i trener Veselin Vujović danas su donijeli odluku o prekidu suradnje.
Zagreb pronašao pojačanje u Srbiji
RUKOMET
Zagreb pronašao pojačanje u Srbiji
ZAGREB - Povremeni srpski 29-godišnji rukometni reprezentativac Mihajlo Radojković u sljedećoj će sezoni nositi dres Zagreba, priopćili su iz hrvatskog prvaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE