GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iz Vlade potvrdili: Kreće izgradnja stadiona u Maksimiru

Iz Vlade potvrdili: Kreće izgradnja stadiona u Maksimiru
STADION
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.10.2022 / 08:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski nacionalni stadion, Dinamov stadion, općenito - neki novi stadion u Zagrebu ili okolici bila je tema HTV-ove emisije Otvoreno ovoga ponedjeljka.

Prošireno, hrvatska stadionska infrastruktura, ona na kojoj nogometni klubovi iz tjedna u tjedan igraju njihove utakmice. Počevši od Dinama, koji će u utorak navečer na ruiniranom maksimirskom zdanju ugostiti renomirani RB Salzburg u 4. kolu Lige prvaka. Iako su se nakon pobjede protiv Chelseaja na otvaranju skupine neki i šalili nazivajući Maksimir Dinamovom velikom prednošću, neke se stvari moraju promijeniti. A kako je najavljeno - i hoće! I to vrlo brzo.

Da je tome tako, u emisiji su posvjedočili predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić i Krešimir Antolić, član uprave Dinama. No, ključne vijesti dao je još jedan gost Otvorenog, Marko Milić. Glasnogovornik Vlade RH reći će:

- Ovo su iščekivale mnoge generacije, a uskoro bi trebala posati realnost. Idemo u izgradnju stadiona u Zagrebu! Sudjelovat će i država u tome financijski, ali uz druge dionike. Idemo i u obnovu/izgradnju/dogradnju sportskih građevina diljem Hrvatske!

Vijest je to koja je odmah postavila osmjeh na lice Kustiću i Antoliću, a ima i dodatak:

- U planu je novi Zakon o sportu kojeg ćemo imati početkom nadolazeće godine, a sada ga ministrica turizma i sporta predstavlja u Saboru. Vlada će svojom odlukom odrediti sportske građevine od nacionalnog značaja. U prvom redu vodit će se računa, gdje će igrati reprezentacija, to je glavni kriterij. Kada to odredimo, nakon konzultacija, uzima se u obzir i ulaganje koje smo zamislili. Sada se stvorio politički okvir u okviru raznih ministarstava izvršit će se ulaganja za stadion na kojem bi igrao Dinamo i gdje bi igrala reprezentacija. Tu mislimo i na Split, Rijeku i druge gradove od nacionalnog značaja. Drugim riječima, na sve gradove u kojima bi igrala reprezentacija - rekao je glasnogovornik Vlade.

U cijelom poslu bi dakle, trebali sudjelovati i HNS i Dinamo, uz razne dionike... A što kaže predsjednik HNS-a?

- Mi ovo apsolutno možemo pozdraviti. Predsjednik UEFA-e Čeferin i ja više smo puta razgovarali o problemu infrastrukture, i sad prije ždrijeba kvalifikacija Eura bio sam s Čeferinom i Bobanom, koji puno pomaže i razgovorima i dogovorima. Cilj je da se pokrene i obnova Poljuda, Varaždina, Koprivnice, Šibenika. Jako smo zadovoljni time kako napreduju ulaganja u sportske objekte. Nacionalni stadion je gdje god bude igrala reprezentacija, a Dinamo zaslužuje novi stadion. Imamo najlošiju nogometnu infrastrukturu, ja se nadam da će se 2023. godine krenuti u realizaciju.

A Krešimir Antolić iz Dinama će...

- To su sjajne vijesti! Možemo to samo pozdraviti. Mi smo prvi stavili u javnost prije nekoliko godina potrebu i želju da se obnovi ili u Maksimiru izgradi novi stadion. Dinamo radi na tome da napravimo uvjete za to da taj stadion i zaživi, napravili smo i materijal za natječaj, treba iči i arhitektonski natječaj, imamo već i vlastitu ekspertizu za tržište, a pozdravljamo inicijativu države. Doista je nevjerojatno da je stadionska infrastruktura takva kakva je. Dinamo i reprezentacija toliko su dali navijačima širom svijeta, ovo je sjajna vijest, treba se primiti posla i biti konkretan u cijelom tom projektu, A sada, idemo raditi - rekao je Krešimir Antolić, član uprave GNK Dinamo.

Kad bi se mogao graditi stadion?

- Kad se riješi pravna situacija zemljišta, tek će tada krenuti razgovori s investitorima. Imamo studiju isplativosti koja uključuje i komercijalni dio sa shopping-centrom, urede i hotel od 100 soba. Raspisat će se arhitektonski natječaj, ishoduje se pravo građenja jer ima snagu kolaterala kod kreditne linije i ide se u zatvaranje financijske konstrukcije. A Dinamo je sam sa svojim partnerima spreman preuzeti financijsku obavezu!

Još malo Marka Milića, glasnogovornika Vlade. Koliko je Vlada kao takva spremna uložiti?

- To ćemo ipak ostaviti još neko vrijeme, dok ne utvrde Ministarstvo financija i Ministarstvo turizma. Država se odredila po pitanju sporta i infrastrukture, ali jasno ima i svoje limite iznad kojih ne smije ići. Treba pričekati kraj kalkulacija za novu proračunsku godinu.

U Gradu Zagrebu spremni su pomoći Dinamu sa svime što bude trebalo.

- Grad Zagreb je posebno intenzivirao razgovore oko maksimira sa svim dionicima, poslali smo i službenu molbu prema Zagrebačkoj nadbiskupiji za suglasnost za daljnje korake izgradnje stadiona. Zadnjih 25 godina nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi za stadion, odlučili smo da je krajnje vrijeme da to riješimo s Nadbiskupijom. To je u interesu svih građana Zagreba i Hrvatske, čekamo odgovor, mislim da nema razloga da se to ne prihvati, nitko od nas ne može čekat krajnji rok da sudovi to odluče, želimo brzi i fair dogovor na kojeg bi svatko trebao pristati

Nama je u interesu da se stadion izgradi. Spremni smo za sve opcije i modele, razgovarat ćemo i s državom, vidjet ćemo na koji način misle participirati. Nije to samo zbog Dinama i njegova seniorskog pogona, to je i zbog reprezentacije, ali i navijača te svih građana Zagreba i Hrvatske - rekao je Željko Matijašec, pomoćnik pročelnice Ureda zagrebačkog gradonačelnika.

Tagovi: stadion u Maksimiru, Marijan Kustić, Krešimir Antolić, Marko Milić, Hrvatski nogometni savez
PROČITAJ I OVO
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
HAJDUK
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
SPLIT - "Treba dovesti trenera koji će pratiti strategiju kluba, istovremeno napadati trofeje i razvijati mlade. Tu ćemo tražiti balans između rezultata i razvoja igrača."
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
DINAMO
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
ZAGREB - Sportski direktor Dinama, odnosno aktualni vršitelj te dužnosti, Marko Marić, na današnjoj je konferenciji za medije objasnio sportsku politiku kluba koju je dan ranije prezentirao na sjednici Izvršnog odbora.
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
KARIJERE
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
SPLIT - Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka, objavio je splitski klub. Danas će i službeno biti predstavljen na Poljudu u 12 sati.
Xavi ostaje u Barceloni
TRENERI
Xavi ostaje u Barceloni
BARCELONA - Još krajem siječnja Xavi Hernandez najavio je odlazak s klupe Barcelone. Bio je nezadovoljan i svojim doprinosom rezultatima, koji su bili na skromnom nivou za klub takve tradicije, ali i stavom igrača, odnosno partijama kakve momčad pruža.
Hajduk želi trenera iz Serie A
ŽELJE
Hajduk želi trenera iz Serie A
SPLIT - Priča o novom Hajdukovom treneru bit će aktualna sve dok s Poljuda ne puste 'bijeli dim'. Do tada će se nagađati tko će biti nasljednik Jure Ivankovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE