GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istra priprema najveći izlazni transfer u povijesti

Istra priprema najveći izlazni transfer u povijesti
TRANSFERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2023 / 08:19
Autor: SEEbiz
PULA - Istra 1961, koja je već 11,5 godina privatizirani klub (dioničko društvo), nije u svojoj povijesti imala značajniji status da bi ostvarivala milijunske transfere. No, analizirajmo tu evoluciju u rasponu do aktualne vlasti (2011. - 2018.), te od dolaska Baskonije-Alaves.

Do 2018. godine najunosniji transferi bili su Marcel Heister u Beitar Jeruzalem (500 tisuća eura, 2016./17.), Mato Miloš u Benficu (400 tisuća eura, 2017./18.) i Hrvoje Milić (350.000 eura, 2013./14.). Nedostaju podaci o transferu Dejana Radonjića u Dinamo (2014.), a tada se u javnosti baratalo iznosom između 400-500 tisuća eura (dijelom kroz posudbe igrača). Isto tako, zanimljivo je da do privatizacije Transfermarkt vodi najvišim transferom onaj Igora Loze u Černomorec, 2008., navodno za 450 tisuća eura...

Položaj Istre na tržištu nije bio dojmljiv, logično, jer je prije svega imala poziciju u donjem dijelu Prve lige, a dvije godine je bila i drugoligaš (2007. - 2009.), pišu Sportske novosti. Drugi važan faktor je manjak financija, pa si klub nije mogao priuštiti niti dovođenje kvalitetnijih igrača za koje treba platiti odštetu, a niti osigurati dobre igrače za samu (i bolju) plaću...

Sukladno svim natjecateljskim, financijskim i statusnim minusima, nije bilo logično očekivati da bi Istra 1961 mogla bitnije promijeniti svoj položaj na tržištu. Otkako su vlasnici kluba postali Španjolci, iz grupe Baskonia-Alaves, Istra je doživjela prvu promjenu, a to je financijska stabilnost. Nakon što su riješili mnoštvo dugovanja prethodnih vlasnika, očekivalo se promijeniti i natjecateljske te posljedično statusne položaje na bolje. No, u tom pravcu je Baskonia-Alaves doslovno bila loša. Sportska politika bez reda, sustavnosti i stručne ideje vodilje "osigurala" je četiri sezone usidrenosti na devetoj poziciji i spašavanja u posljednji tren. Slijedom toga nije moglo ni biti zanimljivih transfera jer su Baski uglavnom dovodili mnoštvo igrača iz nižeg razreda kvaliteta i u odnosu na HNL. Nakon 3-4 godine postajao je svjestan glavni boss, Josean Querejeta, da tako ne može dalje. Iz Španjolske pokrivaju 90-ak posto godišnjeg proračuna (3,5 milijuna eura) i normalno je da su počela preispitivanja koji je smisao tog ulaganja pored takvih rezultata i minusa u transfernoj politici.

Nekoliko je usputnih "pluseva" ukazivalo potencijale pulskog projekta. Prije svih sudbina Ramona Miereza, koji je stigao u Pulu 2018./19. sezone na posudbu iz Tigrea, via Alaves. Na temelju izvrsnih mu partija u Istri, Mierez je, nakon loše epizode na posudbi u Tenerifama, revitalizirao karijeru u Osijeku. Naposljetku, Alaves je ugovorio prodaju Argentinca za 2,5 milijuna eura. Simbolična je bila i priča Danija Iglesiasa, koji je u Pulu stigao "onako", iz nižeg ranga, ali ga je u jednom trenutku htjela Rijeka. Ukupno je transfer iznosio oko 350 tisuća eura, ali dijelom je kompenzirao dugovanje Puljana za Matu Miloša. Tako je jedini pravi seniorski transfer u eri Baska bio prošlog ljeta odlazak Roberta Miškovića u Banik Ostravu za 250 tisuća eura...

Naglasili smo "seniorski" zato što je Istra pod vodstvom Baskonije-Alaves upisala i najveći transfer u povijesti kluba i pulskog nogometa uopće. Kao još kadet u studenom 2020. godine dogovoren je transfer Rocca Žikovića (2005. godište) u Red Bull Salzburg. Taj posao su direktno operativno rješavali ljudi iz Vitorije, a Istra je prihodovala fiksno i odmah 1,5 milijuna eura, a s bonusima taj iznos može u perspektivi biti barem 50% uvećan.

Ono što je, međutim, u posljednjih godinu dana najavilo iskorake u svim gore navedenim poslovnim okvirima kluba, to je drugačiji sportski pristup. Baski su od početka najavljivali bitno podizanje razine omladinske škole, ali i uključivanje svojih igrača u prvu momčad. To se, naravno, nije moglo odmah dogoditi, ali se već godinu dana počelo konkretizirati. Sve je više domaćih dečki u krugu prve momčadi, a Perković i Lisica, recimo, već su se kao 19-godišnjaci etablirali značajnim potencijalom i za inozemno tržište.

Za Lisicu je već bilo upita iz inozemstva na razini transfera do milijun eura, što je, logično, zahvaljeno ponuđaču. Oba su igrača potpisali nove i duže ugovore, te kao mladi reprezentativci još mogu i te kako napredovati. No, sada je interes Šahtara za Perkovića, na poticaj trenera Jovićevića, konkretan.

Hoće li biti transfera teško je reći, tim prije što u Istri nisu baš pod pritiskom da ga moraju odmah prodati. Za Perkovića su upiti svakodnevni, podosta iz Italije, i s obzirom na njegovu dobu (19) ne treba srljati u transfere koji neće realno vrednovati njegov potencijal. Perkovića danas Transfermarkt procjenjuje na 2,5 milijuna eura i to nam se čini objektivnim financijskim okvirom pulskih očekivanja, pri čemu uz dodatni uspon forme igrača, status u U-21 Hrvatske i poklapanje hitnih potreba nekog (talijanskog?) kluba ili dugoročnijeg ulaganja, taj iznos može dostići 3 milijuna eura...

Tagovi: Mauro Perković, Istra 1961, Šahtar, Josean Querejeta, Baskonia Alaves
PROČITAJ I OVO
Hrgović će uskoro imati meč karijere
BOKS
Hrgović će uskoro imati meč karijere
ZAGREB - Najbolji hrvatski boksač Filip Hrgović će 1. lipnja u Rijadu na Matchroom vs. Queensberry: 5v5 priredbi odraditi dosad najveću borbu u karijeri. Protivnik će mu biti britanski boksač Daniel Dubois.
Sigurdsson se uoči turnira u Norveškoj odrekao jednog od najiskusnijih rukometaša
IZBORNIK
Sigurdsson se uoči turnira u Norveškoj odrekao jednog od najiskusnijih rukometaša
ZAGREB - Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Dagur Sigurdsson objavio je popis igrača za skorašnji pripremni turnir u Oslu od 6. do 12. svibnja 2024. godine.
HNS ne smije organizirati navijačke zone u Hrvatskoj i Njemačkoj tijekom Eura
ODLUKE
HNS ne smije organizirati navijačke zone u Hrvatskoj i Njemačkoj tijekom Eura
ZAGREB - Hrvatski nogometni savez neće sudjelovati u organizaciji navijačkih zona tijekom Eura 2024. zbog marketinških uvjeta koje je postavila UEFA.
Francuzi spremaju rezervni plan za Olimpijadu zbog straha od terorizma
STRAH OD TERORIZMA
Francuzi spremaju rezervni plan za Olimpijadu zbog straha od terorizma
PARIZ - Francuski predsjednik Emmanuel Macron pokrenuo je odbrojavanje 100 dana do Olimpijskih igara u Parizu u ponedjeljak pritom umirujući javnost glede sigurnosti oko ceremonije otvaranja na Seini,priznavši po prvi put postojanje planova B i C u slučaju terorističke prijetnje.
Stanišić srušio rekord star 55 godina
REKORDI
Stanišić srušio rekord star 55 godina
LEVERKUSEN - Pobjedom nad Werder Bremenom Bayer Leverkusen osigurao je prvu povijesnu titulu prvaka Njemačke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE