GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Igrači i stručni stožeri klubova Prve HNL negativni na koronavirus

Igrači i stručni stožeri klubova Prve HNL negativni na koronavirus
NALAZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 12:50
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Igrači i članovi stručnih stožera klubova hrvatske prve nogometne lige testirani su na koronavirus i utvrđeno je da su svi negativni na koronavirus i da nitko nije bio zaražen, objavio je u srijedu Hrvatski nogometni savez.

"Rezultati genetičkog testiranja na prisustvo SARS-CoV-2 virusa na uzorku od 350 igrača i članova stručnih stožera klubova Hrvatski Telekom Prve lige isključili su postojanje Covid-19 u testiranoj populaciji", navodi se u objavi na službenim stranicama HNS-a u kojoj se dodaje da se ovaj tjedan nastavlja s drugom fazom testiranja koja uz molekularne testove RT-qPCR uključuje i serološka testiranja putem kojih se utvrđuje prisustvo specifičnih IgA i IgG protutijela. Prisustvo igG protutijela je važno jer potvrđuje da je osoba preboljela bolest.

"U svojim nastojanjima u prevenciji širenja Covid-19, predsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskog nogometnog saveza, prof.dr. Dragan Primorac sa suradnicima je razvio cjeloviti model koji između ostalog uključuje i primjenu specifičnih testova kojima se utvrđuje postojanje genetičkog materijala SARS-CoV-2 virusa, koristeći molekularne testove RT-qPCR. Točnije, navedenom analizom se dokazuje prisustvo virusnih (N, E, RdRP) gena SARS-CoV-2 virusa. Utvrđivanje prisustva virusnog genetičkog materijala radi se iz uzorka brisa nazofarinksa (dio ždrijela iza nosne šupljine), obzirom da je upravo nazofarinks jedno od mjesta koncentriranja virusa nakon ulaska u ljudski organizam. U navedenom modelu genetičko testiranje se radi u vremenskom razmaku od pet dana, kako bi se izbjeglo dobivanje lažno negativnih rezultata. Naime, tzv. latentni period (period od kontakta s virusom pa do proizvodnje novih virusnih čestica), traje približno pet dana", pojašnjava HNS o kakvom se postupku radi.

HNS također ističe da su ovom projektu, koji je u svijetu poznat pod nazivom "Hrvatski model" i koji je objavljen u prestižnom Journal of Global Health, snažnu potporu dale FIFA i UEFA.

U realizaciji projekta sudjeluju Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Specijalna bolnica Sv. Katarina, Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) i laboratorij Genos. Logističku potporu projektu pruža i "Povjerenstvo HNS-a za Covid-19 pandemiju", u čijem su sastavu uz članove Zdravstvene komisije HNS-a i znanstvenici Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Hrvatski nogometni savez na kraju posebno ističe sjajnu suradnju s klubovima, igračima i članovima stručnih stožera koji su se ponijeli iznimno odgovorno tijekom realizacije ovog projekta. Isto tako, Hrvatski nogometni savez nastavlja s provedbom svim mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Tagovi: Hrvatska nogometna liga, Dragan Primorac, Hrvatski nogometni savez
PROČITAJ I OVO
Carlos Tevez završio u bolnici
PROBLEMI
Carlos Tevez završio u bolnici
BUENOS AIRES - Bivši argentinski nogometaš i sadašnji trener argentinskog kluba Independiente Carlos Tevez primljen je u utorak u bolnicu zbog jakih bolova u prsima.
Marca: Modrić želi ostati u Realu
MEDIJI
Marca: Modrić želi ostati u Realu
MADRID - Luka Modrić ugovor s madridskim Realom ima do srpnja i još se ne zna u kojem klubu će 38-godišnji veznjak igrati sljedeće sezone. Marca, madridski list blizak Realu, tvrdi da Modrić ne želi promijeniti klub.
Dončić briljirao, Mavsi pobijedili Clipperse
NBA PLAYOFF
Dončić briljirao, Mavsi pobijedili Clipperse
LOS ANGELES - Dallas Mavericksi pobijedili su Clipperse 96-93 u drugoj utakmici doigravanja NBA lige u Los Angelesu, izjednačivši u seriji prvog kola na 1-1.
Penava o pregovorima s Mostom: Nema zle krvi
PREGOVORI
Penava o pregovorima s Mostom: Nema zle krvi
ZAGREB - Komentirajući pregovore sa SDP-om, predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava kazao je kako su bili konstruktivni.
Rangnick u fokusu kao potencijalni trener Bayerna
TRENERI
Rangnick u fokusu kao potencijalni trener Bayerna
MUNCHEN - Izbornik Austrije Ralf Rangnick glavni je kandidat da preuzme vodstvo Bayern Münchena od ljeta nadalje umjesto Thomasa Tuchela, prema njemačkim medijskim izvješćima u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE