GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski nogometni savez lansira kriptovalutu

Hrvatski nogometni savez lansira kriptovalutu
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2022 / 13:47
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Hrvatski nogometni savez (HNS) najavio je da će 20. siječnja početi prodavati kriptovalutu vatreni, nazvanu po reprezentaciji.

Na svojim internetskim stranicama Savez navodi da službena pretprodaja još nije počela, ali da se ostavljanjem e-mail adrese može rezervirati mjesto na listi čekanja, piše Jutarnji list.

HNS ističe da će cijena tokena vatreni biti 10 posto povoljnija u pretprodaji i bit će izražena u dolarima. Iznosi 5,90 kuna (0,9 dolara) uz minimalni ulog od 3280 kuna (500 dolara). Kad krene u otvorenu prodaju, stajat će 6,56 kuna (1 dolar) uz minimalni ulog od 164 kune (25 dolara).

Marijan Kustić, predsjednik HNS-a, kaže da se Savez tako pridružuje svjetskoj nogometnoj tehnološkoj revoluciji te u suradnji s dvije hrvatske tvrtke izdaje kriptotoken lojalnosti vatreni, kao i prateću mobilnu aplikaciju.

- Iskorakom na tržište kriptovaluta pratimo globalne trendove, a pritom se želimo još bolje povezati s našim navijačima i omogućiti im prilike koje do sada nisu imali - kaže Kustić.

Token vatreni omogućit će svojim vlasnicima da sudjeluju i glasaju u određenim odlukama nacionalnog saveza. HNS navodi da će to biti glasanje za izbor dresova i mjesta odigravanja određenih utakmica. Riječ je o presedanu u radu HNS-a. Ujedno, vlasnici tokena vatreni imat će prednost pri kupnji određenih ulaznica. Ta će prednost ovisiti o broju tokena koji posjeduju.

Kako bi održao likvidnost tokena i tako omogućio vlasnicima da ga u bilo kojem trenutku mogu unovčiti, HNS je navodi da će se u svakom trenutku na Uniswapu, otvorenoj mjenjačnici kriptovaluta, vatreni moći zamijeniti za bitcoin i druge kriptovalute.

Druge su dvije opcije da će se token vatreni moći koristiti kod partnera.Važno je pritom naglasiti da je riječ o kriptovaluti koja, za razliku od bitcoina, ethereuma ili cardana, tek gradi infrastrukturu i stoga su jedini pravi osiguravatelji njezine vrijednosti potražnja za tim tokenom te brendovi reprezentacije i HNS-a. U HNS-u stoga naglašavaju da vrijednost tokena vatreni može i rasti i padati te ovisi o trenutnom stanju na tržištu kriptovaluta.

HNS na svojim internetskim stranicama navodi da je ulaganje u kriptovalute izrazito riskantno i u njega se ne bi trebao upuštati nitko tko ne raspolaže s dovoljno znanja.

Slično bitcoinu, ponuda tokena vatreni bit će ograničena. Plan je HNS-a izdati 30 milijuna tokena. Svi neće biti ponuđeni na prodaju odmah, nego u fazama tijekom iduće četiri godine.Predsjednik HNS-a Marijan Kustić kaže da je ponosan što na projektu tokena vatreni surađuju s hrvatskim tvrtkama koje će tehnološki i logistički osigurati infrastrukturu za taj token.

Riječ je o tvrtkama AMPnet i Biznisport. AMPnet je za 2022. žiri portala Novac.hr proglasio jednim od 25 najperspektivnijih startupa u Hrvatskoj. Prije tri godine ovaj su startup osnovali Mislav Javor i Filip Dujmušić. Dosad je primio 4,25 milijuna dolara investicija, a u 2020. imao je prihod od 2,88 milijuna kuna. AMPnet je razvio investicijsku platformu koja omogućava tvrtkama i organizacijama brz i jednostavan pristup kapitalu kroz prodaju tokena u zamjenu za udjel.

Tagovi: Hrvatski nogometni savez, Uniswap, kriptovalute, kriptovaluta vatreni, Marijan Kustić
PROČITAJ I OVO
Liverpool odustao od Xabija Alonsa
ODUSTAJANJE
Liverpool odustao od Xabija Alonsa
LIVERPOOL - Čelnici Liverpoola su izgubili strpljenje i odlučili su dići ruke od Xabija Alonsa, te je sada sigurno da španjolski stručnjak neće naslijediti Jürgena Kloppa na klupi Redsa.
Kukoč: Igrači su danas razmaženi
DIJAGNOZA
Kukoč: Igrači su danas razmaženi
BEOGRAD - Toni Kukoč, specijalni gost Sport Kluba, pratio je uzbudljivu utakmicu u "Areni" koju je Partizan na kraju izgubio od Olympiacosa, ali i nasmijao izjavom o potencijalnom trenerskom angažmanu Željka Obradovića u NBA ligi.
Đoković o raskidu s Ivaniševićem: Došlo je do zasićenja
REAKCIJE
Đoković o raskidu s Ivaniševićem: Došlo je do zasićenja
BEOGRAD - Novak Đoković i Goran Ivanišević prekinuli su suradnju nakon šest godina. Neočekivanu vijest na svom je Instagramu podijelio Đoković, koji se biranim riječima oprostio od svog dojučerašnjeg trenera.
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
DOBRODOŠLICA
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
BEOGRAD - Košarkaši Partizana sastaju se sa Olimpijakosom u meču 32. kola Evrolige, a uz teren je i hrvatska NBA legenda.
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE