GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska U-21 reprezentacija izborila Europsko prvenstvo

Hrvatska U-21 reprezentacija izborila Europsko prvenstvo
DRAMATIČNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2022 / 21:18
Autor: SEEbiz / H
VEJLE - Hrvatska nogometna U-21 reprezentacija izborila je plasman na Europsko prvenstvo 2023. godine nakon što je u uzvratnom susretu dodatnih kvalifikacija u Vejleu pobijedila Dansku boljim izvođenjem jedanaesteraca sa 5-4.

Utakmica je završila danskom pobjedom sa 2-1, a kako je Hrvatska u prvom susretu slavila identičnim rezultatom susret je ušao u produžetke. Kako u dodatnih pola sata nije bilo promjene rezultata, pitanje putnika na EURO razriješeno je jedanaestercima. Junak je postao Dominik Kotarski obranivši udarce Thomasa Kristensena u četvrtoj i Mathiasa Rossa u šestoj seriji.

Danska je povela 2-0 golovima Matthewa O'Rileyja (10) i Mortena Frendrupa (19), no Hrvatska je golom Igora Matanovića u 84. minuti izborila produžetke.

Hrvatska je izborila plasman na svoje peto EP u ovom uzrastu, pri čemu treće u nizu. U dosadašnja četiri pokušaja samo smo jednom prošli skupinu, 2021. kada smo ispali u četvrtfinalu.

U odnosu na sastav iz prve utakmice hrvatski izbornik Igor Bišćan je za uzvrat u Vejleu napravio samo jednu promjenu. Otpao je samo Hrvoje Smolčić, stoper Eintrachta iz Frankfurta, zbog ozljede, a umjesto njega od prve minute je zaigrao Veldin Hodža.

Domaćin je poveo već u 10. minuti. Thomas Kristiansen je ubacio s lijeve strane, a Matthew O'Riley je ostao sam, te pogodio glavom za 1-0. Nažalost, samo devet minuta kasnije Danska je zabila i drugi gol, a sjajan pogodak je zabio Morten Frendrup udarcem sa 25 metara iznenadivši Dominika Kotarskog kojeg je lopta u visokom luku prebacila.

Prvu opasnost pred danskim vratima vidjeli smo u 33. minuti kada je Luka Sučić pucao sa 20-ak metara, no danski vratar Mads Hermansen je sjajno reagirao. Sučić je opalio i u 40. minuti, no Hermansen je ponovo bio spreman.

Prvu priliku u nastavku susreta mlada hrvatska vrsta je imala u 62. minuti kada je Gabriel Vidović pucao s ruba šesnaesterca, no išlo je to ravno u Hermansena.

Danci su 64. minuti imali sjajnu priliku za treći gol, sa 13-14 metara pucao je O'Riley, no Kotarski je odlično reagirao. U 75. minuti nakon gužve u kaznenom prostoru opasno je zaprijetio i Kvistgaarden, no pucao je pored gola.

Tri minute kasnije nakon brze danske kontre pucao je i Daramy, ali je Kortarski bio siguran. Hrvatska je u završnici utakmice ipak uspjela zabiti za produžetak. Stipe Biuk je s lijeve strane ubacio na drugu vratnicu, Roko Šimić je glavom spustio do Matanovića, a napadač St Paulia zabio za 2-1 i produžetak.

Hrvatska je bila bolja u prvom produžetku, a najbolju priliku imala je u 105. minuti kada je Biuk opasno pucao, no danski vratar je još bolje reagirao. U 112. minuti uzvratili su Danci, s ruba kaznenog prostora pucao je Gronbaek, srećom pored gola. Samo dvije minute kasnije, Pašalić je imao zicer, no Hermansen je fantastično obranio. Kako u produžecima nije bilo golova, pobjednik je odlučen udarcima s bijele točke.

U prve tri serije svih šest igrača je bilo sigurno. Dyhr, Gronbaek i Jorgensen su zabili za domaćine, a Vušković, Fruk i Soldo za Hrvatsku. U četvrtoj seriji oba igrača su bila neprecizna. Kotarski je obranio udarac Kristensenu, dok je Matanović pogodio stativu. Madsen i Sučić su potom bili sigurni, a odluka je pala u šestoj seriji. Kortarski je još jednom sjajno reagirao obranivši udarac Rossa, dok je Pašalić zabio za pobjedu.

EURO U-21 na rasporedu je od 21. lipnja do 8. srpnja 2023. godine, a igrat će se na osam stadiona u pet gradova. U Rumunjskoj će se utakmice igrati u Bukureštu i Cluj-Napoci, te u gruzijskim gradovima Tbilisiju, Batumiju i Kutaisiju.

Rumunjka će ugostiti otvaranje, a finale će se igrati u Gruziji.

Ždrijeb skupina na rasporedu je 18. listopada u Bukureštu, a reprezentacije će biti podijeljene u četiri skupine po četiri ekipe.

Dodajmo kako će se tri najbolje reprezentacije s EP-a plasirati na Olimpijske igre 2024. u Parizu. Francuska kao domaćin OI već je osigurala nastup.

Fotografija: Drago Sopta, HNS

Tagovi: Hrvatska U-21 reprezentacija, Igor Bišćan, Luka Sučić, Ivan Matanović, Dominik Kotarski, Marko Pašalić
PROČITAJ I OVO
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
RIJEČ AUTORITETA
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
TORINO - Legendarni hrvatski nogometaš Alen Bokšić rijetko se pojavljuje u medijima pa stoga svaka njegova riječ ima težinu jer ipak je ostavio dubok trag kao igrač.
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
HAJDUK
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
SPLIT - "Treba dovesti trenera koji će pratiti strategiju kluba, istovremeno napadati trofeje i razvijati mlade. Tu ćemo tražiti balans između rezultata i razvoja igrača."
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
DINAMO
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
ZAGREB - Sportski direktor Dinama, odnosno aktualni vršitelj te dužnosti, Marko Marić, na današnjoj je konferenciji za medije objasnio sportsku politiku kluba koju je dan ranije prezentirao na sjednici Izvršnog odbora.
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
KARIJERE
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
SPLIT - Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka, objavio je splitski klub. Danas će i službeno biti predstavljen na Poljudu u 12 sati.
Xavi ostaje u Barceloni
TRENERI
Xavi ostaje u Barceloni
BARCELONA - Još krajem siječnja Xavi Hernandez najavio je odlazak s klupe Barcelone. Bio je nezadovoljan i svojim doprinosom rezultatima, koji su bili na skromnom nivou za klub takve tradicije, ali i stavom igrača, odnosno partijama kakve momčad pruža.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE