GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska samo jednom izgubila od afričkih reprezentacija

Hrvatska samo jednom izgubila od afričkih reprezentacija
POVIJEST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2022 / 12:52
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska nogometna reprezentacija je upisala samo jedan poraz u sedam odigranih susreta protiv afričkih reprezentacija, međutim bila je to prijateljska utakmica.

"Vatreni" su igrali protiv Nigerije, Kameruna, Senegala, Malija, Maroka, Egipta i Tunisa i u sedam odigranih susreta ostvarili su četiri pobjede, dva neodlučena ishoda i jedan poraz, uz pozitivnu razliku pogodaka 15-8. Pritom su dobili obje dosadašnje utakmice igrane na svjetskim prvenstvima.

Jedine dvije službene utakmice protiv neke od afričkih vrsta, Hratska je igrala na zadnja dva SP-a. U Brazilu 2014. protiv Kameruna, te u Rusiji prije četiri godine protiv Nigerije.

U nemogućim uvjetima 'prašume' Manausa Hrvatska je pobijedila Kamerun sa 4-0 što je najuvjerljivija hrvatska pobjeda na velikim natjecanjima. Dva puta je bio strijelac Mario Mandžukić, a po jednom su zabili Ivan Perišić I Ivica Olić.

Prije četiri godine Hrvatska je otvorila turnir u Kalinjingradu pobjedom protiv Nigerije sa 2-0. "Vatreni" su čak 20 godina čekali na pobjedu na otvaranju SP-a, a zadnju prije toga ostvarili su 1998. u Francuskoj protiv Jamajke. Prvi pogodak za hrvatsku vrstu bio je autogol Oghenekara Eteba u 32. minuti, dok je pobjedu potvrdio Luka Modrić iz kaznenog udarca u 71. minuti.

Prvu utakmicu s nekom afričkom zemljom Hrvatska je odigrala još davne 1996. godine. U polufinalu Kupa kralja Hassana II u Maroku smo igrali protiv domaćina turnira. Poveli smo 2-0 golovima Gorana Vlaovića (14, 15), no Maroko je uspio izjednačiti preko Salahedinea Bassira u 21. minuti i Ahmeda Bahije u 72. minuti. U toj utakmici pocrvenili su Asanović i Prosinečki kod Hrvatske, dok je kod Maroka isključen Bouyboud. Utakmica je razriješena izvođenjem jedanaesteraca, a Hrvatska je pobijedila 7-6.

Upravo će Maroko biti naš prvi suparnik u Katru, utakmica je na rasporedu 23. studenog na Al Bayt stadionu u Al Khoru.

Tri godine nakon Maroka, Hrvatska je igrala protiv Egipta na Korejskim kupu, a završilo je ponovo 2-2. Ovoga puta Egipat s poveo preko Hossama Hassana (10, 35), da bi izjednačenje Hrvatskoj donijeli Igor Cvitanović u 45. minuti iz kaznenog udarca i Davor Vugrinec u 78. minuti.

Iudući ‘hrvatsko-afrički’ ogled uslijedio je u svibnju 2014. Hrvatska je u sklopu priprema za SP u Brazilu u Osijeku igrala protiv Malija i pobijedila 2-1. Bila je to posljednja provjeru uoči puta u Brazil koji je tada ‘glumio’ Kamerun. U pobjedi 2-1 oba gola je postigao Ivan Perišić (15, 64), dok je gol za goste zabio Kalifa Traore (79).

Identičnim rezultatom završio je i susret protiv Senegala u lipnju 2018. koji je također, igran u Osijeku. Gosti su poveli preko Ismaila Sarra u 48. minuti, a rezultat su preokrenuli Ivan Perišić (63) i Andrej Kramarić (78).

Posljednju utakmicu hrvatska reprezentacija je protiv neke od afričkih selekcija odigrala 11. lipnja 2019. u Varaždinu protiv Tunisa. U prijateljskoj utakmici igranoj pred 8.100 gledatelja, Tunis je slavio sa 2-1.

Tunis je poveo u 16. minuti golom Anicea Badrija, izjednačio je Bruno Petković u 47. minuti, a pobjedu gostima donio je Naim Sliti iz jedanaesterca u 70. minuti.

Bila je to posljednja utakmica svjetskih doprvaka te sezone nakon koje je većina reprezentativaca otišla na odmor, dok je s druge strane Tunisu slijedio vrhunac sezone, afrički Kup nacija.

Tagovi: hrvatska nogometna reprezentacija, Mario Mandžukić, Maroko, Zlatko Dalić
PROČITAJ I OVO
Real nakon drame jedanaesteraca izbacio City
LIGA PRVAKA
Real nakon drame jedanaesteraca izbacio City
MADRID - Nogometaši Real Madrida u fantastičnom četvrtfinalu Lige prvaka izbacili su Manchester City s ukupnih 5:4, a raspletu su prethodili produžeci i penali.
Dinamo došao na samo dva boda od Rijeke
HNL
Dinamo došao na samo dva boda od Rijeke
ZAGREB - Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola SuperSport HNL-a pobijedio Varaždin 2:1.
Slavnić se naljutio na Acu Petrovića
LJUTNJA
Slavnić se naljutio na Acu Petrovića
ZAGREB - U čast Draženu Petroviću 5. rujna u Zagrebu bit će spektakl. U Areni će igrati reprezentacija Hrvatske i selekcija Eurolige.
Gundogan oštro kritizirao suigrače nakon ispadanja
KRITIKE
Gundogan oštro kritizirao suigrače nakon ispadanja
BARCELONA - Paris Saint-Germain zaustavio je Barcelonu u četvrtfinalu Lige prvaka.
Hrgović: Ako izgubim sljedeći meč, idem u mirovinu
BOKS
Hrgović: Ako izgubim sljedeći meč, idem u mirovinu
ZAGREB - Filip Hrgović (17-0, 14 KO) 1. lipnja će u Rijadu na priredbi Matchroom vs. Queensberry: 5v5 odraditi dosad najveću borbu u karijeri. Protivnik će mu biti britanski boksač Daniel Dubois (20-2, 19 KO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE