GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska nije uspjela pobijediti Slovačku

Hrvatska nije uspjela pobijediti Slovačku
KVALIFIKACIJE ZA SP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.10.2021 / 23:13
Autor: SEEbiz / H
OSIJEK - Hrvatska nogometna reprezentacija napravila je prvi 'kiks' u kvalifikacijama na Svjetsko prvenstvo u Kataru, odigravši samo 2-2 (1-2) u osječkom Gradskom vrtu protiv Slovačke, koja je izgubila sve izglede za plasman na završni turnir.

Slovaci su dvaput vodili. U 20. minuti za 1-0 je glavom pogodio Ivan Schranz. Pet minuta poslije izjednačio je Andrej Kramarić. No, u 45. minuti je Slovake do novog vodstva doveo Lukaš Haraslin. Na izjednačenje je Hrvatska čekala do 71. minute, kad je iz slobodnog udarca pogodak postigao Luka Modrić.

Hrvatska je pala na drugo mjesto u skupini sa 17 bodova, dva manje od Rusije koja je s 2-1 slavila na gostovanju u Mariboru.

U početku dvoboja Hrvatska je više koristila svoju lijevu stranu za pokušaje ugrožavanja gostujućeg vratara, ali nijedan od ubačaja Borne Barišića nije dospio do nekog od njegovih suigrača. Ipak, prvu opasnu situaciju Hrvatska je izvela u 12. minuti po desnom boku.

Nakon kombinacije s Lukom Ivanušecom, Luka Modrić se provlačio uz gol-crtu, ali nije uspio dati upotebljivu loptu u sredinu.

Slovačka obrana je uspješno zaustavljala sve početne pokušaje "vatrenih" da se domognu prilike za udarac prema vratima, a potom prijetila iz dobro organiziranih kontrapada.

Nakon jednog takvog je u 15. minuti Lukaš Haraslin prošao po lijevoj strani u kazneni prostor, vratio povratnu loptu za Mareka Hamšika, ali je njegov udarac sa 14 metara bio neprecizan.

Kad se nije upisao u strijelce, slovački kapetan se u 20. minuti prometnuo u asistenta za vodeći pogodak gostujuće reprezentacije. Hamšik je odlično izveo slobodan udarac s desne strane, a na njegov ubačaj je na četiri metra natrčao Ivan Schranz i glavom zakucao loptu u mrežu.

Iako je pogodak Slovaka razveselio omanju skupinu gostujućih navijača, a šokirao hrvatske, na izabranike Zlatka Dalića je, srećom, djelovao poticajno. Naime, uslijedila je prava opsada slovačkih vrata, a već u prvi hrvatski udarac koji je išao unutar okvira vrata završio je u mreži.

Luka Modrić je izveo udarac iz kuta s lijeve strane, na prvoj vratnici je slovački branič nenamjerno prebacio loptu prema sredini, gdje je bio Andrej Kramarić i glavom postigao svoj 15. pogodak u reprezentativnom dresu. Marek Rodak je pokušao zaustaviti loptu, ali uspio ju je samo odbiti u mrežu.

Bio je to prvi Kramarićev pogodak za "vatrene" nakon točno godinu dana i 13 utakmica u kojima se nije uspio upisati u strijelce.

U sljedećih desetak minuta Rodak je više puta bio na iskušenjima. U 30. minuti Ivanušec je dao dobru nisku loptu za Marija Pašalića koji je uklizao i iz neposredne blizine uspio uputiti udarac, ali je slovački vratar obranio.

Dvije minute poslije Rodaka je testirao Borna Barišić snažnim udarcem s više od 25 metara, ali je slovački vratar bio dorastao zadatku. Nešto je bliže bio Kramarić u 34. minuti, a njegov je udarac malo skrenut i završio pola metra pokraj vratnice. U 38. minuti je još bliže, gotovo s ruba kaznenog prostora pucao Marcelo Brozović, ali je i taj udarac Rodak sigurno obranio.

U 41. minuti Slovaci su ostali oslabljeni. Marek Hamšik je osjetio zatezanje u zadnjoj loži i morao je napustiti igru.

I kad se činilo da će momčadi na odmor otići s neodlučenim ishodom, sijevnula je još jedna slovačka kontra. Po desnom boku se sjurio Ladislav Almasi i dobro primjetio potpuno samog Lukaša Haraslina na suprotnoj strani. Ovaj je dobro primio loptu i našao se oči u oči s Dominikom Livakovićem. Odlučio se za oštar, prizeman udarac i poslao loptu kroz noge hrvatskog vratara u mrežu.

Još jednom su šokirani domaći navijači, ali na kraju poluvremena Kramarić se ponovno našao u dobroj situaciji za pogodak. Ivanušec ga je gurnuo u priliku dobrom loptom iza leđa slovačkih stopera, Kramarić je prebacio Rodaka koji mu se bacio u noge, ali je pogodio vratnicu.

Na početku drugog poluvremena Dalić je umjesto Ivanušeca ubacio Nikolu Vlašića ne bi li Hrvatska postala još opasnija. No, početni učinak je bio upravo suprotan. U prvih desetak minuta drugog dijela Slovaci su bili opasnija reprezentacija i bliži svom trećem pogotku, a najveća prijetnja je bila u 53. minuti, kad je Livaković krivo procijenio let lopte koja je došla do Haraslina, no ovaj iz "mrtvog kuta" nije uspio poslati loptu u mrežu.

Tri minute poslije prvi put su i "vatreni" zaprijetili. Povratna lopta Josipa Stanišića išla je na Kramarića, ali napadač Hoffenheima nije dobro naciljao sa desetak metara. Dvije minute poslije, još jednom je Kramarić bio na udarcu u kaznenom prostoru, ali je loše zahvatio loptu.

Zlatko Dalić je s dvije sljedeće izmjene jasno dao do znanja da sve baca na napad. U 60. minuti je uveo Josipa Brekala umjesto Marija Pašalića, a u 67. minuti je Josipa Stanišića zamijenio Markom Livajom.

Iako nitko od spomenutih nije sudjelovao u toj akciji, Hrvatska je u 71. minuti došla do izjednačenja, a za sve je zaslužan Luka Modrić. Prvo je izborio slobodan udarac na rubu kaznenog prostora, zbog kojeg je Juraj Kucka zaradio prvi žuti karton na utakmici. Hrvatski kapetan je sam odlučio izvesti slobodan udarac, provukao je loptu kroz živi zid i poslao loptu u mrežu za svoj 19. pogodak u 144. nastupu.

Dvije minute poslije vratnica je spasila Slovake od potpunog preokreta. Ubacio je Brozović, a lopta se odbila od Hrošovskog i pogodila vratnicu.

Deset minuta poslije lopta je završila u mreži. Ubacio je s desne strane Kramarić, u skoku je bio Gvardiol, a lopta je ostala na tri metra iza leđa Ivana Perišića. No, natrčao je Nikola Vlašić i poslao ju u mrežu. Slavlje na tribinama Gradskog vrta prekinuo je rumunjski sudac Ovidiu Hategan, koji je na intervenciju VAR-a poništio Vlašićev pogodak zbog zaleđa koji mu je prethodio.

Vlašić se u prilici našao u 87. minuti, ali je njegov udarac s desetak metara otišao pokraj vratnice. Unatoč opsadi pod kojom se našla slovačka reprezentacija do kraja utakmice, promjene rezultata nije bilo.

Tako je Hrvatska pala na drugo mjesto u skupini, jer je Rusija s 2-1 svladala Sloveniju na gostovanju u Mariboru i sada ima 19 bodova iz osam nastupa, dva više od "vatrenih". Slovacima je bod iz Osijeka donio skok na treće mjesto sa 10 bodova, koliko ih imaju i četvrtoplasirani Slovenci. Po pet bodova imaju Malta na petom mjestu i Cipar koji je šesti.

Hrvatska će put prema povratku na čelno mjesto tražiti u studenome, kad su na rasporedu posljednja dva kvalifikacijska kola. Hrvatska će 11. studenoga gostovati na Malti, a 14. studenoga na Poljudu tražiti pobjedu protiv Rusije, kojom bi izborila izravan plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Foto: Luka Stanzl, Pixsell

Tagovi: Zlatko Dalić, Andrej Kramarić, Luka Modrić
PROČITAJ I OVO
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
DOBRODOŠLICA
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
BEOGRAD - Košarkaši Partizana sastaju se sa Olimpijakosom u meču 32. kola Evrolige, a uz teren je i hrvatska NBA legenda.
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE