GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Frano Ivković pobjednik 307. Sinjske alke

Frano Ivković pobjednik 307. Sinjske alke
ALKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2022 / 19:53
Autor: SEEbiz / H
SINJ - Frano Ivković (38) s osvojenih devet punata slavodobitnik je 307. Sinjske alke nakon spektakularne završnice, pripetavanja u kojem su sudjelovala čak tri alkara.

Nakon treće trke ukupno šest punata osvojili su Kristijan Bikić, Ivo Zorica i Frano Ivković. U drugo pripetavanje ušli su Ivo Zorica i Frano Ivković koji se pokazao uspješnijim. Slavodobitnik je jubilarne 300. kao i 304. Sinjske alke.

U Sinju se u nedjelju okupio cijeli državni vrh, predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Došao je i slovenski predsjednik Borut Pahor, kao gost hrvatskog predsjednika.

- Alkarski viteže Frano, primi ove darove ti i tvoj momak. Pobijedi i sljedeće godine! Živio! - poručio je predsjednik Milanović slavodobitniku.

- Ovaj kraj je poseban. Potječem iz ovog kraja i sam. Ovaj kraj ima jednu posebnost - dualitet muškog u Alki i ženskog Marijanskog. Narod srednje Bosne i zapadne Hercegovine i vođen franjevcima, naseljava ovaj kraj i nosi Gospu. Ona tad nije čudotvorna Gospa što će postati trideset godina kasnije. Legenda kaže da se Gospa ukazivala na zidinama grada, a zna se da se legendama treba vjerovati. Nije se ukazala običnom narodu, ukazivala se Osmanlijama. Silan strah ih obuzme. Marija je zajednička i Kuranu i Bibliji. Jedina je žena koja se spominje imenom u Kuranu. Vidjevši je. prepadnu se i pobjegnu - kazao je Milanović i ponovio još jednom da Sinj obilježava dualitet muškog i ženskog.

Istaknuo je da se mora biti vjeran tradiciji, ali i da je potrebno gledati je iz današnje perspektive. Ustvrdio je kako je na Alki prisutan i slovenski predsjednik Borut Pahor. Podsjetio je da se odlukom slovenske Vlade se miču ograde između dvije zemlje te je pozvao prisutne da ga pozdrave Pahora toplim pljeskom, što su oni i učinili

Tagovi: Frano Ivković, sinjska alka, Zoran Milanović
PROČITAJ I OVO
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
KARIJERE
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
SPLIT - Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka, objavio je splitski klub. Danas će i službeno biti predstavljen na Poljudu u 12 sati.
Xavi ostaje u Barceloni
TRENERI
Xavi ostaje u Barceloni
BARCELONA - Još krajem siječnja Xavi Hernandez najavio je odlazak s klupe Barcelone. Bio je nezadovoljan i svojim doprinosom rezultatima, koji su bili na skromnom nivou za klub takve tradicije, ali i stavom igrača, odnosno partijama kakve momčad pruža.
Hajduk želi trenera iz Serie A
ŽELJE
Hajduk želi trenera iz Serie A
SPLIT - Priča o novom Hajdukovom treneru bit će aktualna sve dok s Poljuda ne puste 'bijeli dim'. Do tada će se nagađati tko će biti nasljednik Jure Ivankovića.
Hanžel se ispisao iz Dinama
IZVRŠNI ODBOR
Hanžel se ispisao iz Dinama
ZAGREB - Na četvrtoj sjednici Izvršnog odbora, održanoj 24. travnja 2024. godine, v. d. sportskog direktora Marko Marić predstavio je članovima IO sportski segmet kluba i širu strategiju tog sektora u idućem razdoblju.
Goran Tomić ostaje u Emiratima
TRENERI
Goran Tomić ostaje u Emiratima
ZAGREB - Hrvatski trener Goran Tomić (47) potpisao je novi, dvogodišnji ugovor s Al Bataehom, objavio je arapski klub. Tomić je u siječnju ove godine preuzeo momčad.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE