GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

FIFA promijenila sustav kvalifikacija za SP 2022.

FIFA promijenila sustav kvalifikacija za SP 2022.
KVALIFIKACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2020 / 13:57
Autor: SEEbiz
ŽENEVA - FIFA je danas objavila da drastično mijenja sustav dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine koje će se krajem te godine održati u Kataru.

Na svjetskom prvenstvu igrat će 32 reprezentacije, a iz Europe će u Katar putovati 13 reprezentacija; deset pobjednika kvalifikacijskih skupina i tri reprezentacije iz dodatnih kvalifikacija.

Ono što je novo jest sustav dodatnih kvalifikacija, odnosno određivanje nositelja u istima. U dodatnim kvalifikacijama sudjelovat će deset drugoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacija te dvije reprezentacije iz Lige nacija koje nisu izborile izravan plasman kroz kvalifikacije ili već nisu u dodatnim kvalifikacijama.

Dodatne kvalifikacije igrat će se kao što se igraju dodatne kvalifikacije za Euro, po sistemu tri "final foura" na jednu dobivenu utakmicu. Domaćin finala bit će određen ždrijebom. No, nositelji će se, umjesto po renkingu reprezentacija, određivati po rezultatima u kvalifikacijskih skupina s time da se reprezentacijama koje su u skupinama imale po šest momčadi neće računati bodovi osvojeni protiv najlošijih reprezentacija.

Kriterij određivanja poretka drugoplasiranih momčadi:

1. Broj osvojenih bodova

2. Gol razlika

3. Broj postignutih golova

4. Broj postignutih golova u gostima

5. Broj pobjeda

6. Broj pobjeda u gostima

7. Fair play

8. Renking u Ligi nacija u sezonu 2020./2021.

To znači da bi se vrlo lako moglo dogoditi da se u završnicama dodatnih kvalifikacija nađu velike reprezentacije koje zbog manje osvojenih bodova nisu imale status nositelja i mogle bi ostati bez plasmana na SP 2022.

Polufinala svakog od tri mini-turnira igrat će se 24. i 25. ožujka 2022. godine, a finale četiri dana kasnije. Ždrijeb kvalifikacijskih skupina održat će se 7. prosinca ove godine u Zürichu.

Tagovi: FIFA, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo
PROČITAJ I OVO
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
RIJEČ AUTORITETA
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
TORINO - Legendarni hrvatski nogometaš Alen Bokšić rijetko se pojavljuje u medijima pa stoga svaka njegova riječ ima težinu jer ipak je ostavio dubok trag kao igrač.
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
HAJDUK
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
SPLIT - "Treba dovesti trenera koji će pratiti strategiju kluba, istovremeno napadati trofeje i razvijati mlade. Tu ćemo tražiti balans između rezultata i razvoja igrača."
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
DINAMO
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
ZAGREB - Sportski direktor Dinama, odnosno aktualni vršitelj te dužnosti, Marko Marić, na današnjoj je konferenciji za medije objasnio sportsku politiku kluba koju je dan ranije prezentirao na sjednici Izvršnog odbora.
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
KARIJERE
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
SPLIT - Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka, objavio je splitski klub. Danas će i službeno biti predstavljen na Poljudu u 12 sati.
Xavi ostaje u Barceloni
TRENERI
Xavi ostaje u Barceloni
BARCELONA - Još krajem siječnja Xavi Hernandez najavio je odlazak s klupe Barcelone. Bio je nezadovoljan i svojim doprinosom rezultatima, koji su bili na skromnom nivou za klub takve tradicije, ali i stavom igrača, odnosno partijama kakve momčad pruža.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE