GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

FEST u znaku Bekima Fehmiua

FEST u znaku Bekima Fehmiua
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2020 / 19:51
Autor: SEEbiz / B92
BEOGRAD - Beogradski međunarodni filmski festival Fest odaće u 48. izdanju posebnu počast jednom od najvećih glumaca jugoslovenske kinematografije Bekimu Fehmiuu (1936-2010), povodom decenije od njegove smrti.

U znak sećanja na tog velikana domaćeg glumišta, 48. Fest najavio je retrospektivu Fehmiuovih filmova, a njegov lik imaće centralnu ulogu i u vizuelnom identitetu festivala, objavljeno je na sajtu Festa.

Rođen kao Albanac u Sarajevu, odrastao na Kosovu, studirao u Beogradu, a radio širom Jugoslavije, Bekim Fehmiu bio je simbol jugoslovenstva i čovek koga su bezrezervno voleli i poštovali širom regiona i u celoj Evropi.

Bio je jedna od retkih figura iz javnog života koja se pobunila protiv rastućeg nacionalizma i bratoubilačkih ratova 90-tih, a svoj protest iskazivao je potpunim povlačenjem iz javnosti. U junu 2010. godine u Beogradu okončao je život hicem iz pištolja, a prema njegovoj želji, pepeo je rasut u reci Bistrica u Prizrenu na Kosovu, u kojem je proveo veliki deo detinjstva.

Fehmiu je ostvario više od 40 uloga u filmovima širom Jugoslavije, ali i u mnogobrojnim internacionalnim produkcijama.

Bio je prvi istočnoevropski glumac koji je zaigrao u holivudskom filmu za vreme Hladnog rata - Avanturistima (1970) Luisa Džilberta. Sarađivao je sa rediteljima Dinom de Laurentisom i Džonom Hjustonom, a partneri na velikom platnu bili su mu Olivija de Hevilend, Ava Gardner, Dirk Bogart, Šarl Aznavur i druge svetske zvezde. Iako nije uspeo da se probije u Holivudu, ostvario je značajnu karijeru u evropskim arthaus produkcijama, a glumio je na čak devet jezika.

Kritičari i istoričari filmske umetnosti ocenili su ga kao glumca koji je promenio istoriju jugoslovenske kinematografije, i to najviše zbog uloge Belog Bore u jednom od ključnih filmova crnog talasa – kultnom ostvarenju "Skupljači perja" Aleksandra Saše Petrovića, koje je nagrađeno Gran prijem žirija u Kanu, a Bekima je gurnulo u sam vrh domaćeg i evropskog glumišta.

Pozorište je bilo njegova velika ljubav i upravo u pozorištu se njegova karijera simbolično i završila - 1987. godine, tokom izvođenja predstave "Gospođa Kolontajn", Fehmiu je išetao sa scene u znak protesta zbog zapaljive antialbanske propagande koja je počela da se širi državom.

Fehmiu je bio inspiracija i za festival "Mirdita, dobar dan", koji predstavlja savremenu kosovsku scenu u Beogradu i obrnuto, ali ga već godinama prate i tenzije.
48. FEST biće održan od 28. februara do 8. marta pod sloganom Skupljači emocija, a kako je ranije najavljeno, najveća zvezda biće američki glumac Džon Malkovič, producent, dramski pisac i reditelj, koji će primiti i priznanje Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Tagovi: FEST, Bekim Fehmiu, Beogradski međunarodni filmski festival
PROČITAJ I OVO
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
DOBRODOŠLICA
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
BEOGRAD - Košarkaši Partizana sastaju se sa Olimpijakosom u meču 32. kola Evrolige, a uz teren je i hrvatska NBA legenda.
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE