GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dramatično obraćanje Joana Laporte: Barcelona je u katastrofalnom stanju

Dramatično obraćanje Joana Laporte: Barcelona je u katastrofalnom stanju
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.08.2021 / 12:15
Autor: SEEbiz / tportal
BARCELONA - Jučer je Barcelona službeno objavila kako Leo Messi (34) definitivno odlazi s Nou Campa, a danas je predsjednik kluba Joan Laporta na konferenciji za medije pojasnio razloge ove drastične odluke.

Predsjednik Barcelone Joan Laporta nije okolišao, odmah je 'lupio u glavu' u svom možda i najtežem obraćanju javnosti i navijačima Barce. Stanje u klubu je loše, Barca je financijski doslovno na koljenima i za ostanak Lea Messija jednostavno nema novca.

'Ovdje sam da objasnim situaciju s Leom Messijem', započeo je Joan Laporta i nastavio:

'Nažalost, u nasljedstvo smo dobili klub u katastrofalnom stanju. Dug je veći nego što smo očekivali. To je povezano s financijskim fair-playom i zbog toga novi ugovor s Messijem nije odobren. U ovom trenutku trošak plaća predstavlja čak 110 posto ukupnih prihoda kluba. Kada stigli smo u klub, brojevi koji su nam prezentirani nakon revizije mnogo su veći od onoga što su nam rekli i što smo očekivali na temelju službenih brojki. Očekivani gubici su vrlo visoki, očekivani dugovi su ogromni...'

Otkrio je Laporta još neke detalje cijele situacije u kojoj se Barca našla zbog novog ugovora Lea Messija.

'Naša trenutna bilanca za plaće ne ostavlja nam ni milimetra manevarskog prostora, ne mogu donijeti odluku koja bi uništila klub jer Barca je najvažnija! A Messijev ostanak bio bi prijetnja i uništenje kluba. I da, ranije smo s Messijem dogovorili detalje ugovora, ali ga jednostavno ne možemo registrirati. Financijski fair play je najveći problem...', pričao je Laporta i otkrio:

'Da budemo jasni, Messi je želio ostati. Imao je načelni dogovor s klubom i on nije bio upitan. Želim zahvaliti i njemu i svim njegovim ljudima na pregovorima. Na žalost, prekidamo ih zbog pravila La Lige. Tužan sam, ali učinili smo sve što smo mogli da ga zadržimo. Počinje nova era bez Lea Messija, njemu ćemo uvijek biti zahvalni. S Leom smo dogovorili petogodišnji ugovor, a plaćali bismo ga samo prve dvije godine, ostalo bismo dogovorili naknadno. On je pristao i bili smo uvjereni da će to biti dovoljno za poštivanje financijskog fair-playa. No, Liga to nije dopustila.'

Ima li možda još bilo kakvih šansi da se dogodi čudo pa da Messi ipak ostane na Nou Campu?

'Ne želim davati lažne nade da se nešto može promijeniti. Imali smo rok do kojeg smo ovo morali riješiti jer La Liga uskoro počinje. Situacija je takva da Messi sada slobodno može tražiti novi klub', potvrdio je Laporta i pojasni kako zbog Messija nije želio riskirati budućnost kluba:


'Jedini način da ispoštujemo financijski fair-play bio je dogovor s La Ligom da klubu sljedećih 50 godina uzima dio novca od TV prava kako bi se namirio dug koji bi nastao angažmanom Lea Messija. Ali ja to jednostavno nisam mogao prihvatiti jer ne želim da klub bude bilo čiji talac. Barcelona je institucija iznad svih nas pa i iznad Lea Messija.'

Koliko je klub financijski ugrožen? Prijeti li Barceloni bankrot?

'Da bi nekome dali plaću od 25 milijuna eura po sezoni, to morate opravdati zaradom od 100 milijuna, a to je jako puno. Trebali bismo prodati jako puno igrača. Klub radi na tome da smanji budžet za plaće, a s Messijevim smanjenim ugovorom on bi iznosio 110 posto dobiti kluba, što je neodrživo. Sve ovo je rezultat ogromnih ulaganja zadnjih godina. Što se Aguera i Depaya tiče, oni sad nisu problem kad u budžetu neće biti Messijeva ugovora', pojasnio je Laporta.

Tagovi: Joan Laporta, Barcelona, Lionel Messi
PROČITAJ I OVO
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
IZNENAĐENJE
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
BEOGRAD - Nakon razlaza Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića glavno pitanje je bilo tko će biti novi trener u stožeru srpskog igrača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE