GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dnevnik Diane Budisavljević najbolji na festivalu u Jeruzalemu

Dnevnik Diane Budisavljević najbolji na festivalu u Jeruzalemu
NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2020 / 11:30
Autor: SEEbiz
JERUZALEM - Film "Dnevnik Diane Budisavljević" redateljice Dane Budisavljević osvojio je nagradu za najbolji dugometražni film u međunarodnoj konkurenciji Jerusalem Jewish Film Festivala, što je dvanaesta nagrada tom hrvatskom ostvarenju.
Žiri je obrazložio da je nagradio film koji se bavi nepoznatim poglavljem Drugog svjetskog rata - progonom Srba pravoslavaca iz NDH, saveznice nacista. "Temeljen na Dnevniku Diane Budisavljević, žene koja je bilježila tijek akcije spašavanja tisuća djece, film strogo i pažljivo kombinira finoću fikcije, arhivske materijale i svjedočanstva", istaknuo je.

U žiriju festivala, održanog krajem 2019. godine, bili su redateljice i producentice Esther Hoffenberg i Nurit Kedar, te politički karikaturist i ilustrator Michel Kichka.

Producenti i distributer filma, zagrebački Hulahop, izvijestio je i da su interes za film već iskazale brojne škole pa će krajem siječnja, u povodu Dana sjećanja na Holokaust, biti prikazan u Daruvaru, Rijeci i Puli, te u sklopu stručnog skupa "Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti" koji će se održati u Slavonskom Brodu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Film će uskoro biti prikazan i na Göteborg Film Festivalu u programu Novi glasovi.

"Dnevnik Diane Budisavljević" osvojio je ukupno 12 nagrada - nakon šest nagrada na Pulskom filmskom festivalu, među kojima je i Velika zlatna arena za najbolji film, nagrađen je, među ostalim, u njemačkom Cottbusu kao najbolje debitantsko ostvarenje, u Beogradu na festivalu Slobodna zona te na Zagreb Film Festivalu nagradom žirija mladih, što je bio poticaj da se nakon redovnog kinoprikazivanja film u 2020. počinje prikazivati djeci srednjoškolskog uzrasta.

U hrvatskim kinima igrao je jedanaest tjedana, a od pulske premijere pogledalo ga je više od 31 tisuća gledatelja. Redovno je prikazivan u kinima Bosne i Hercegovine s više od dvije tisuće gledatelja te Srbije, gdje se još prikazuje i dosad je imao više od 22 tisuće gledatelja čime je zauzeo mjesto najgledanijeg hrvatskog filma u toj zemlji.

Tagovi: Dnevnik Diane Budisavljević, Dana Budisavljević
PROČITAJ I OVO
Ancelotti: Pep je džentlmen
POŠTOVANJE
Ancelotti: Pep je džentlmen
MANCHESTER - Svi su nas otpisali, rekao je trener Real Madrida Carlo Ancelotti, ali Real nikad ne umire, poručio je talijanski stručnjak nakon izbacivanja Manchester Cityja.
Real nakon drame jedanaesteraca izbacio City
LIGA PRVAKA
Real nakon drame jedanaesteraca izbacio City
MADRID - Nogometaši Real Madrida u fantastičnom četvrtfinalu Lige prvaka izbacili su Manchester City s ukupnih 5:4, a raspletu su prethodili produžeci i penali.
Dinamo došao na samo dva boda od Rijeke
HNL
Dinamo došao na samo dva boda od Rijeke
ZAGREB - Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola SuperSport HNL-a pobijedio Varaždin 2:1.
Slavnić se naljutio na Acu Petrovića
LJUTNJA
Slavnić se naljutio na Acu Petrovića
ZAGREB - U čast Draženu Petroviću 5. rujna u Zagrebu bit će spektakl. U Areni će igrati reprezentacija Hrvatske i selekcija Eurolige.
Gundogan oštro kritizirao suigrače nakon ispadanja
KRITIKE
Gundogan oštro kritizirao suigrače nakon ispadanja
BARCELONA - Paris Saint-Germain zaustavio je Barcelonu u četvrtfinalu Lige prvaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE