GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dalić mijenja postavu za Češku

Dalić mijenja postavu za Češku
IZBORNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2021 / 08:30
Autor: SEEbiz / Sportske novosti
ROVINJ - Zlatko Dalić zadnjih devet mjeseci izbornički djeluje bitno drugačije nego ranije i pitamo se sprema li kakvo iznenađenje i za Čehe. Kako će pojačati ofenzivu Vatrenih? Daleko prije Eura imao je dvije strategije, jednu za Engleze, drugu za ostala dva suparnika. Hrvatska za Češku trebala bi biti na tragu izdanja u dva ogled sa Slovačkom u kvalifikacijama za EP.

Kad je od Ante Čačića naslijedio posloženu momčad, povukao je dva-tri poteza da je dodatno ojača i Hrvatska je na Svjetskom prvenstvu igrala finale. Ostankom bez Subašića, Mandžukića, Strinića i kasnije Rakitića, a oprostio se i Ćorluka koji već na Svjetskom prvenstvu nije bio u startnih 11, šansu je dao novim adutima ne mijenjajući bitno sustav niti koncepciju igre. Livaković na golu, Barišić na lijevom beku, Vlašić kao ofenzivni veznjak, Petković na centarforu i koliko se otvorila šansa Brekalo na krilu, zajedno sa starom gardom doveli su Vatrene do prvog mjesta u kvalifikacijama.

Nije bilo uvijek jednostavno i dobro, no odigrane su neke sjajne utakmice poput trijumfa nad Slovačkom u Trnavi 4:0. Dalić je nastavio istom logikom, a u novim snagama dobio je tek djelomično drugačiji profil igrača i igre. Postava se mijenjala stjecanjem okolnosti jer bilo je ozljeda i kartona, no izbornik nije tražio, kamoli lutao, znao je što ima i toga se držao.

Nakon pandemijske stanke Dalić kao da se uključio u drugi mod. Vrti formacije i igrače da je teško i popratiti ako niste najpedantniji kroničar. Nekad govori o nezadovoljstvu, ponekad i o ohrabrenju i pozitivnim stvarima, međutim, vidi se da je nemiran, da nije našao Hrvatsku kakvu želi. Nakon devet mjeseci oprobavanja različitih varijanti nije uspio definirati i standardizirati ekipu. Još i danas nema neke odgovore...

Čak kad ima jasnu ideju, zna je promijeniti u zadnji čas. U više susreta isprobao je formaciju s rombom u sredini, a klasični sustav 4-2-3-1 modificirao je od susreta do susreta u 4-3-3 ili 4-1-4-1.

U Ligi nacija Vatreni su dobili tek jednu od šest utakmica, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo poraženi su u Sloveniji, a slavili bez igre nad Ciprom i Maltom. Mnogi su tvrdili da će na Euru reprezentacija biti prava, no to ne pada s neba. Češke i Škotske dvije su ozbiljne utakmice u kojima Hrvatska ima šansu za prolaz u osminu finala, no konačno mora odigrati koliko-toliko kompletan susret i dakako dobiti.

Još na pripremama za Euro Dalić je imao viziju igre s Engleskom i govorio kako mu je Bruno Petković središnji napadač oko kojeg sve gradi. U Belgiji je isprobao tu formaciju 4-3-3: Livaković - Vrsaljko, Ćaleta-Car, Vida, Barišić - Modrić, Brozović, Kovačić - Rebić, Petković, Perišić. Koji dan prije susreta odustao je od nje i gurnuo u prvi plan Andreja Kramarića. Iako napadač Hoffenheima tjedan ranije nije imao više od deset posto izgleda da bude starter.

Iz postave je maknuo Petkovića, te u špicu instalirao Rebića, očekujući da će poput Mandžukić raditi pritisak na suparnikov zadnji rad, a nekad možda i pobjeći. Desno krilo vjerojatno bi igrao Vlašić da ga nije još malo bolio mišić, na kraju je ubacio Kramarića. U obrani je Gvardiolu dao prednost pred Barišićem. Koliko je uvidio slabosti u Bruxellesu, a koliko slušao savjete brojnih trenera i medija zna sam, no odustao je od prvobitno planirane ekipe i na Wembley izašao u sastavu koji nikad ranije nije igrao zajedno.

Vatreni su u kvalifikacijama za Euro dvaput dobili Slovačku, koja igra sličan nogomet kao Češka i ta formula mogla bi, uz određene korekcije, djelovati protiv sljedećeg suparnika. Vatreni se na Hampden Parku moraju nametnuti. Za očekivati je da će u pravi plan ubaciti Nikolu Vlašića kao središnju polušpicu jer želi ga imati na terenu, a dogodi li se to, onda je pitanje tko će van - Mateo Kovačić ili Marcelo Brozović. U ništa nismo sigurni, ali ne vjerujemo da bi ponovno igrao romb.

Kovačić je na Wembleyju djelovao bolje, Brozović je imao nekoliko pogrešaka i tada je Dalić ostavio Kovačića i Modrića, kad je poslao u igru Vlašića. Je li to znak da bi Brozović mogao ostati na klupi? Veliko je pitanje. Takvu odluku neće lako donijeti jer nema primjera da je Hrvatska igrala bolje bez Brozovića.

Ključna zadaća za petak je posložiti ofenzivni ešalon. Hoćemo li vidjeti ideju na koji način zabiti jer toga nije bilo u nijednoj utakmici ove godine? Čak ni u onima s Ciprom i Maltom kad se tresla mreža. Dvojica veznjaka, tri polušpice i centarfor, kao što je bilo u ogledima sa Slovacima, najbolja su strategija koju sad Hrvatska može ponuditi.

Sve drugo bila bi nova doza eksperimentiranja od kojih nas boli glava. Rebić nije pravo rješenje za središnjega napadača u takvom dvoboju, čak i ako bi bio u formi, a to se ne može reći. Petkovića je Dalić neočekivano gurnuo na klupu s Engleskom. Sad mu mora početi ili on ili Kramarić, koji u ovom rasporedu nema što tražiti na desnom krilu. Opcija za tu stranu je Brekalo, ne bude li Rebić. Mogao bi promisliti i o Perišiću desno, a lijevo o Oršiću ili Kramariću.


No, najvažnije je kako će se Hrvatska postaviti na terenu. U Londonu je cijela ekipa bila podređena defenzivi, svjesna svojih trenutačnih mana, ali nije se uspjela obraniti jer kiks-gol primljen je baš kad je najbolje igrala. U Glasgowu konačno treba - igrati nogomet!

POSTAVE ZA ČEŠKU
Opcija 1 (4-2-3-1):

Livaković - Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol - Modrić, Kovačić - Rebić, Vlašić, Perišić - Petković

Opcija 2 (4-3-3):

Livaković - Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol - Kovačić, Modrić, Vlašić - Brekalo, Kramarić, Perišić

Tagovi: Zlatko Dalić, Bruno Petković, Nikola Vlašić, Dominik Livaković, Josip Brekalo
PROČITAJ I OVO
Marca: Modrić želi ostati u Realu
MEDIJI
Marca: Modrić želi ostati u Realu
MADRID - Luka Modrić ugovor s madridskim Realom ima do srpnja i još se ne zna u kojem klubu će 38-godišnji veznjak igrati sljedeće sezone. Marca, madridski list blizak Realu, tvrdi da Modrić ne želi promijeniti klub.
Dončić briljirao, Mavsi pobijedili Clipperse
NBA PLAYOFF
Dončić briljirao, Mavsi pobijedili Clipperse
LOS ANGELES - Dallas Mavericksi pobijedili su Clipperse 96-93 u drugoj utakmici doigravanja NBA lige u Los Angelesu, izjednačivši u seriji prvog kola na 1-1.
Penava o pregovorima s Mostom: Nema zle krvi
PREGOVORI
Penava o pregovorima s Mostom: Nema zle krvi
ZAGREB - Komentirajući pregovore sa SDP-om, predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava kazao je kako su bili konstruktivni.
Rangnick u fokusu kao potencijalni trener Bayerna
TRENERI
Rangnick u fokusu kao potencijalni trener Bayerna
MUNCHEN - Izbornik Austrije Ralf Rangnick glavni je kandidat da preuzme vodstvo Bayern Münchena od ljeta nadalje umjesto Thomasa Tuchela, prema njemačkim medijskim izvješćima u utorak.
Hajduk pronašao novog predsjednika Uprave?
KADROVI
Hajduk pronašao novog predsjednika Uprave?
SPLIT - Petnaestak dana nakon odlaska Lukše Jakobušića iz Hajduka, navodno je poznat i njegov nasljednik.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE