GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dalić: Imamo tri problema

Dalić: Imamo tri problema
IZBORNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2021 / 13:34
Autor: SEEbiz / Index.hr
ZAGREB - U utorak oko podne u Zagrebu se okuplja hrvatska reprezentacija uoči priprema za Europsko prvenstvo, gdje će prvu utakmicu odigrati 13. lipnja u 15 sati protiv Engleske na Wembleyju.

Izbornik Zlatko Dalić prošli tjedan objavio je popis, a danas od 11 sati obratio se novinarima i odgovorio na ključna pitanja uoči Eura. Reprezentaciju sada vodi u bazu u Rovinj na prvi dio priprema.

"Mogu vam sada pričati da ćemo dati sve od sebe, poginuti na terenu i slično, ali to neće biti dovoljno na Euru ako Hrvatska ne bude bolja i odgovornija. Taktički moramo izgledati puno bolje i Hrvatska mora biti puno bolja nego što je bila u Ligi nacija.

Otvaramo turnir protiv reprezentacije koja je favorit za naslov, imaju sedam igrača u finalu LP-a, igraju kod kuće. Ne smijemo zanemariti Čehe, u njihovoj reprezentaciji je osam igrača iz istog kluba, potom imamo i Škote koji su domaćini. Cilj je proći skupinu", poručio je Dalić u uvodu.

Na večerašnjem treningu u Rovinju izbornik će vježbati s jedanaest igrača. Sutra se priključuju Pašalić i Vrsaljko, a u petak bi ekipa trebala biti kompletna. I dalje je upitan Filip Uremović zbog ozljede.

"Vidjet ćemo u kakvom je danas stanju, oporavljao se sedam dana i ima prednost jer pokriva pozicije stopera i desnog beka. No ako Filip ne bude spreman, nećemo ići u rizik. Matea Kovačića, koji igra finale Lige prvaka, očekujem 31. svibnja, dok mlade igrače koji su u akciji na U-21 Euru čekam 4. lipnja u Zagrebu. Ovim putem čestitam svim našim igračima koji su postali prvaci i osvojili trofeje u svojim klubovima, kao i Mateu na plasmanu u finale LP-a. Bilo bi lijepo da opet imamo tortu na pripremama. Zbog njega navijam za Chelsea u finalu, u posljednje vrijeme oduševili su me igrom, iako je Manchester favorit i sve su podredili ovom naslovu", smatra Dalić.

Zabrinut je i zbog Ante Rebića.

"Brine me jer uvijek ima nek peh prije turnira. Ne trenira već pet dana i jako sam oprezan kad je on u pitanju. No većina naših igrača je u dobroj formi i to me veseli. Nisam pesimist, svima želim samo zdravlje. U petak krećemo s ozbiljnim radom", govori izbornik.

Svjestan da njegova reprezentacija već dugo ne izgleda dobro, Dalić je najavio taktiku koju će uvježbavati i progovorio o najvećim problemima.

"Držat ćemo se onog što je bilo najbolje, sustava 4-2-3-1 ili 4-1-4-1. Puno ovisimo o centralnom napadaču. Imamo varijante 4-4-2 i 4-3-2-1 s dvije polušpice, to ćemo također uigravati. Imamo devet treninga i posvetit ćemo se isključivo taktici. Prekidi su posebno veliki problem i tu tražim veću odgovornost od pojedinaca koji čuvaju protivnike da ne zabiju gol. Moji igrači tu moraju biti puno odgovorniji i reći sami sebi da neće dopustiti njihovom igraču da skoči i zabije gol. Prije smo prekide branili čovjek na čovjeka i uvijek bi nam netko pobjegao, a sada ćemo prijeći na zonu, posvetit ćemo pažnju tome. Ipak, najveća je odgovornost pojedinaca koji pokrivaju svoje protivnike. Želja je ključna", rekao je Dalić.

Pitanje je i tko će igrati desno krilo jer većina krilnih igrača Hrvatske preferira lijevu stranu.

"Ne možemo svakome omogućiti da igra poziciju koju igra u klubu. Mislim da nema problema na toj poziciji i ne radi se o tome da naši igrači ne žele igrati, već je stvar u tome što na desnom krilu ne igraju najidealniji nogomet. Ali vidjeli smo kako je Ante Rebić igrao na SP-u, imamo Perišića, Ivanušeca i ja se uopće ne bojim", tvrdi Dalić i nastavlja:

"Dugačka sezona je iza nas, igrači su premoreni i zasićeni. Moramo na pripremama raditi oprezno i s puno osjećaja, sigurno se nećemo voditi striktnim planom, već ćemo se ponašati onako kako je potrebno, dan po dan. Osvježit ćemo se i idemo raditi taktički plan. Radit ćemo na zajedništvu jer je to bitno za rezultat, a on je ključan za atmosferu. Fali nam vremena i prave atmosfere koja je jako važna za Hrvatsku. Puno ćemo pričati, pokušat ću doći do svakog igrača."

Danas na okupljanje stiže desetak igrača: HNL-ovci Petković, Škorić, Oršić, Kalinić, Livaković te igrači koji nemaju više obveza u klubovima i nisu na poštedi izbornika. Očekuju se Sluga, Juranović, Vlašić i Barišić.

Večeras u 19 sati je prvi trening, a kompletnu momčad Dalić u Istri očekuje do 28. svibnja. Dalić se s izbornikom mlade reprezentacije Igorom Bišćanom dogovorio oko statusa igrača koje dijele u reprezentacijama, pa će Joško Gvardiol, Domagoj Bradarić i Luka Ivanušec započeti pripreme s U-21 ekipom za povijesnu utakmicu četvrtfinala Eura 31. svibnja u Mariboru. Nakon toga Dalić ih očekuje u hrvatskoj bazi u St. Andrewsu u Škotskoj.

Golmani: Dominik Livaković - Dinamo, Lovre Kalinić - Hajduk, Simon Sluga - Luton; pretpoziv: Ivica Ivušić

Obrambeni: Šime Vrsaljko - Atletico Madrid, Borna Barišić - Rangers, Domagoj Vida - Bešiktaš, Josip Juranović - Legia, Dejan Lovren - Zenit, Duje Ćaleta-Car - Marseille, Domagoj Bradarić - Lille, Mile Škorić - Osijek, Joško Gvardiol - Dinamo; pretpoziv: Uremović i Pongračić

Veznjaci: Luka Modrić - Real Madrid, Marcelo Brozović - Inter, Milan Badelj - Genoa, Mateo Kovačić - Chelsea, Nikola Vlašić - CSKA Moskva, Mario Pašalić - Atalanta, Luka Ivanušec; pretpozivi: Moro, Majer i Bašić.

Napadači: Bruno Petković - Dinamo, Ivan Perišić - Inter, Andrej Kramarić - Hoffenheim, Josip Brekalo - Wolfsburg, Ante Rebić - Milan, Mislav Oršić - Dinamo, Ante Budimir - Osasuna; pretpozivi: Lovrić i Livaja.

KLJUČNI DATUMI

17.5. Objava popisa kandidata za UEFA EURO 2020
25.5. Okupljanje reprezentacije u Zagrebu i polazak u Rovinj
25.5. - 31.5. Pripreme u Rovinju
1.6. Rok za prijavu igrača za UEFA EURO 2020 (do 23:59)
8.6. Dolazak u bazni kamp u St. Andrewsu

RASPORED UTAKMICA

1.6. prijateljska: Hrvatska - Armenija (Velika Gorica)
6.6. prijateljska: Belgija - Hrvatska (Bruxelles)
13.6. EURO 2020: Engleska - Hrvatska (London)
18.6. EURO 2020: Hrvatska - Češka (Glasgow)
22.6. EURO 2020: Hrvatska - Škotska (Glasgow)

Tagovi: Zlatko Dalić, Ante Rebić, Filip Uremović, Mateo Kovačić, hrvatska nogometna reprezentacija, Luka Modrić, Ivan Rakitić
PROČITAJ I OVO
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
DOBRODOŠLICA
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
BEOGRAD - Košarkaši Partizana sastaju se sa Olimpijakosom u meču 32. kola Evrolige, a uz teren je i hrvatska NBA legenda.
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE