GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crouseru novo zlato i olimpijski rekord

Crouseru novo zlato i olimpijski rekord
BACANJE KUGLE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2021 / 08:33
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Svjetski rekorder u bacanju kugle 28-godišnji Amerikanac Ryan Crouser u četvrtak je na tokijskom Olimpijskom stadionu obranio naslov olimpijskog pobjednika iz Rio de Janeira, a u šestoj seriji je postigao i novi olimpijski rekord s 23,30 metara.

Crouserov hitac je bio samo sedam centimetara kraći od onog koji je izveo u lipnju ove godine u Eugeneu, na američkim kvalifikacijama za nastup u Tokiju.

No, Crouserova nadmoć je bila vidljiva od prvog pokušaja u kojem je bacio 22,83 m, što je već bila daljina novog olimpijskog rekorda, za 31 cm bolji rezultat od onog kojim je osvojio zlato prije pet godina. U drugom pokušaju je kuglu bacio do 22,93 m, a eksplodirao u posljednjem hicu, kad je već postalo jasno da je po drugi put osvojio olimpijsko zlato, te po treći put pomaknuo granicu olimpijskog rekorda.

"Dobro sam se osjećao pred početak finala. Ključno je bilo baciti daleko na početku. To sam i uspio", izjavio je dvostruki olimpijski pobjednik koji je prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu u Dohi ostao bez zlata, iako je bacio 22,90.

Zlato mu je tada za jedan centimetar oteo njegov sunarodnjak Joe Kovacs, koji je u Tokiju, baš kao i u Riju, osvojio srebrnu medalju s hicem 22,65 m, također daljim od Crouserovog olimpijskog rekorda iz 2016.

Za potpunu reprizu pobjedničkog postolja iz Rija pobrinuo se Novozelanđanin Tom Walsh, koji je i u Tokiju osvojio broncu s 22,47 m, što mu je bio najbolji hitac u ovoj sezoni.

Brazilac Darlan Romani s 21,88 m nije mogao do medalje i ostao je na četvrtom mjestu.

Izostanak ozlijeđenog dvostrukog olimpijskog pobjednika Christiana Taylora s Igara u Tokiju najbolje je iskoristio 28-godišnji Portugalac Pedro Pichardo koji je s novim nacionalnim rekordom (17,98 m) osvojio zlato u troskoku.

Srebro je s novim osobnim rekordom (17,57 m) neočekivano osvojio Kinez Yaming Zhu, a povijest je ispisao Hugues Fabrice Zango koji je Burkinu Faso stavio na popis država koje su osvojile olimpijsko odličje. Skokom od 17,47 m iz treće serije Zango je osvojio brončanu medalju.

U iznimno izjednačenom natjecanju Amerikanac Will Claye, srebrni iz Rija i Londona, ostao je bez odličja za četiri centimetra (17,43 m), a Alžirac Yasser Triki (17,43) za pet.

U utrci na 110 m prepone novi je olimpijski pobjednik Jamajčanin Hansle Parchment sa svojim najboljim rezultatom u sezoni (13.04 sekundi). Parchmentu je to drugo olimpijsko odličje, nakon što je u Londonu 2012. osvojio broncu.

Do zlata je stigao iznimnim trčanjem u drugom dijelu utrke kad je i dostigao te prestigao Amerikanca Granta Hollowaya, koji je došao kao vodeći na zadnju preponu, ali je aktualni svjetski prvak u cilj stigao kao drugi (13.09).

Slavlje Jamajčana upotpunio je Ronald Levy (13.10) osvajanjem brončane medalje.

Senzacija se dogodila u kvalifikacijama muških štafeta 4 x 100 m. Naime, tokijsko finale će proći bez američke štafete koja je došla do cilja, nije izgubila palicu, ali je u svojoj kvalifikacijskoj skupini osvojila tek šesto mjesto i za dvije stotinke izgubila mjesto u utrci za medalje. Za toliko je brža bila štafeta Gane koja je kao petoplasirana izborila mjesto u finalu kao jedna od dvije štafete s najboljim vremenom.

Prve tri štafete iz svake od dviju kvalifikacijskih skupina su izravno izborile plasman u finale. Za medalje će se tako boriti štafete Jamajke, Velike Britanije, Japana, Kine, Kanade, Italije, Njemačke i Gane.

Tagovi: Ryan Crouser, Olimpijske igre u Tokiju
PROČITAJ I OVO
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
DOBRODOŠLICA
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
BEOGRAD - Košarkaši Partizana sastaju se sa Olimpijakosom u meču 32. kola Evrolige, a uz teren je i hrvatska NBA legenda.
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE