GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Clippersi dobili sedmu utakmicu, Dončić nije mogao sam

Clippersi dobili sedmu utakmicu, Dončić nije mogao sam
NBA PLAYOFF
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2021 / 07:53
Autor: SEEbiz / H
LOS ANGELES - LA Clippersi su pobjedom nad Dallas Mavericksima 126:111 u odlučujućoj, sedmoj utakmici prvog kruga play-offa izborili polufinale Zapada. Tamo ih čeka Utah Jazz.

Clippersi su još jednom pokazali da ih, za razliku od Mavsa, krasi pobjednički doprinos cijele momčadi. Ali oni imaju i najveću zvijezdu koja je i ovaj put odigrala sjajno. Kawhi Leonard je postigao 28 koševa uz odličan šut iz igre (10/15) te 10 skokova, devet asistencija i četiri ukradene lopte.

Međutim, njemu su odlično sekundirali svi koji su dobili ikakvu značajniju minutažu. Clippersi su zajedničkim snagama ubacili 20 trica, najviše što je ikome uspjelo u sedmoj utakmici doigravanja najjače lige. Marcus Morris je postigao 23 koša te čak sedam trica, što je u povijesti NBA lige u sedmoj utakmici doigravanja uspjelo još samo Stephu Curryju.

Paul George je ubacio 22 koša uz 10 asistencija i šest skokova, Reggie Jackson je dodao 15, a Nicolas Batum 11 uz sedam skokova i pet asistencija. Klupa Dallasa postigla je samo šest koševa, rezerve Clippersa ubacile su čak 27, predvođene Terranceom Mannom (13) i Lukeom Kennardom (11).

S druge strane Luka Dončić je odigrao još jednu povijesnu partiju, ali ni ova nije bila dovoljna da Dallas nakon deset godina izbori prolazak u play-offu.

Postigao je 46 koševa (17/30 šut iz igre, trice 5/11), čime je izjednačio osobni rekord otkako je u NBA ligi, ali i srušio onaj po broju koševa u doigravanju koji je postavio u trećoj utakmici serije. Prije deset dana je zabio 44, ali je i tada Dallas izgubio.


Dončić je večerašnjim učinkom srušio i rekord koji je do sada držao LeBron. Naime, postao je najmlađi igrač otkako se igra NBA koji je u sedmoj utakmici doigravanja postigao 40 koševa. To mu je uspjelo s 22 godina i 98 dana. James je ovaj pothvat ostvario više od godinu dana stariji od Dončića. Iza njega su i Jamal Murray, Oscar Robertson i Allen Iverson.

U tek 13. utakmici play/offa u karijeri Dončić je već peti put postigao 40 koševa. Više puta nego li su to uspjeli Damian Lillard, Carmelo Anthony, Tracy McGrady, Kyrie Irving, Paul Pierce, Ray Allen, Vince Carter, Tim Duncan i Karl Malone. Napomena; za razliku od Dončića svaki od njih je odigrao najmanje 50 utakmica u play/offu.

Dončić je imao sjajan učinak i u ostalim ključnim kategorijama. Osim što je bio najbolji strijelac utakmice, s 14 asistencija je bio i najbolji dodavač na meču, a dodao je i sedam skokova. Tako je postao tek drugi igrač u NBA povijesti, nakon Kevina Johnsona, koji je u sedmoj utakmici doigravanja imao 45 koševa i 10 asistencija.

U sedam utakmica protiv Clippersa imao je ukupno 250 koševa, 55 skokova i 72 asistencije. Postigao je 33.7 posto koševa Dallasa u seriji, čime je srušio dosadašnji klupski rekord, koji je držao Dirk Nowitzki s 32.2 posto koševa Mavsa u polufinalu Zapada 2009.

Naizgled je Dončić ovaj put imao pomoć suigrača, jer trojica su ostvarili double-double. Dorian Finney-Smith 18 koševa i 10 skokova, Kristaps Porzingis 16 koševa i 11 skokova, a Boban Marjanović 14 koševa i 10 skokova.

Međutim, kada su Clippersi prije poluvremena preokrenuli za prednost od osam koševa, seriju za vodstvo donijela su im četiri suigrača Kawhija Leonarda, a ne on. Također, kada su Clippersi u zadnju četvrtinu ušli serijom 24:4 i tako otišli na nedostižnih 100:85, nitko nije pomogao Dončiću.

Tagovi: Los Angeles Clippers, Kawhi Leonard, Ivica Zubac, Luka Dončić, Paul George, Marcus Morris, Reggie Jackson
PROČITAJ I OVO
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
RIJEČ AUTORITETA
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
TORINO - Legendarni hrvatski nogometaš Alen Bokšić rijetko se pojavljuje u medijima pa stoga svaka njegova riječ ima težinu jer ipak je ostavio dubok trag kao igrač.
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
HAJDUK
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
SPLIT - "Treba dovesti trenera koji će pratiti strategiju kluba, istovremeno napadati trofeje i razvijati mlade. Tu ćemo tražiti balans između rezultata i razvoja igrača."
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
DINAMO
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
ZAGREB - Sportski direktor Dinama, odnosno aktualni vršitelj te dužnosti, Marko Marić, na današnjoj je konferenciji za medije objasnio sportsku politiku kluba koju je dan ranije prezentirao na sjednici Izvršnog odbora.
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
KARIJERE
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
SPLIT - Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka, objavio je splitski klub. Danas će i službeno biti predstavljen na Poljudu u 12 sati.
Xavi ostaje u Barceloni
TRENERI
Xavi ostaje u Barceloni
BARCELONA - Još krajem siječnja Xavi Hernandez najavio je odlazak s klupe Barcelone. Bio je nezadovoljan i svojim doprinosom rezultatima, koji su bili na skromnom nivou za klub takve tradicije, ali i stavom igrača, odnosno partijama kakve momčad pruža.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE