GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruno Fernandes odveo Portugal u osminu finala

Bruno Fernandes odveo Portugal u osminu finala
IGRAČ ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2022 / 22:13
Autor: SEEbiz / H
DOHA - Nogometaši Portugala pobijedili su Urugvaj sa 2-0 (0-0) u posljednjoj utakmici 2. kola grupne faze Svjetskog prvenstva u Katru te su postali treća reprezentacija koja je prije posljednje utakmice u skupini osigurala nastup u osmini finala.

Za to najveće zasluge pripadaju Bruni Fernandesu koji je bio strijelac oba pogotka. U 54. minuti je uputio odličnu loptu desnom nogom s lijevog boka, koja je preletjela Cristiana Ronalda, prevarila urugvajskog vratara i završila u maloj mreži. U trećoj minuti sučevog dodatka na kraju utakmice Fernandes je realizirao kazneni udarac za konačnih 2-0.

Portugalski izbornik Fernando Santos je bio prisiljen na promjene u svom sastavu u odnosu na dvoboj protiv Gane, jer su ozljede izbacile iz sastava Otavija i Danila Pereiru. U veznom redu je počeo William Carvalho, a Pepe je ušao u stopersku liniju. Osim toga je i na lijevom boku Guerreira zamijenio Mendes.

Urugvajski izbornik Diego Alonso odlučio je na klupi ostaviti Luisa Suareza, a započeti utakmicu u napadu s Edinsonom Cavanijem i Darwinom Nunezom. Obranu je pojačao Coatesom, a Vareli je dao povjerenje na desnom boku u ofenzivnoj ulozi.

Iako je pokazivala više napadačkih ambicija i češće dolazila pred urugvajski kazneni prostor, portugalska momčad je rijetko ulazila u ozbiljnije situacije za postizanje pogotka. Od devet udaraca u prvom poluvremenu, četiri su završila u bloku, četiri su bila neprecizna. Onaj jedan koji je iziskivao intervenciju vratara Sergia Rocheta, samo je zbog toga vrijedan spomena.

Jedina prava prilika za gol došla je u 32. minuti, nakon solo akcije urugvajskog defenzivnog veznjaka Rodriga Bentancura koji je se s loptom sjurio iz svoje polovice. Na ulazu u kazneni prostor prošao je kroz trojicu zbunjenih i neodlučnih Portugalaca te krenuo sam prema Diegu Costi. Portugalski vratar je na vrijeme prepoznao što bi se moglo dogoditi, izašao je iz svog peterca, skratio kut, ušao u udarac urugvajskom reprezentativcu te spriječio pogodak. Bio je to prvi udarac Urugvajaca unutar okvira na ovom turniru, a dogodio se nakon više od 120 minuta igre.

Do kraja poluvremena je najvažniji trenutak bila ozljeda Nuna Mendesa u 40. minuti, za kojeg je, barem prema njegovim reakcijama, ovo Svjetsko prvenstvo završilo već u drugom kolu grupne faze.

Prvo uzbuđenje u drugom poluvremenu donio je navijač-aktivist koji se u 51. minuti spustio na travnjak noseći zastavu u duginim bojama te majicu s porukom podrške Ukrajini i ženama u Iranu, ali je njegov trk ubrzo zaustavila zaštitarska služba.

Već minutu poslije Portugalci su zaprijetili preko Joaa Felixa koji je ostao sam na lijevom boku, dobio na vrijeme loptu, sjurio se u kazneni prostor, ali onda pogodio samo vanjski dio mreže.

No, u 54. minuti je lopta završila s prave strane mreže. Ponovno je akcija išla po lijevoj strani. Guerreiro je dodao do Brune Fernandesa, a veznjak Manchester Uniteda je desnom nogom zavrnuo u kazneni prostor gađajući donedavnog klupskog suigrača Cristiana Ronalda koji se visoko vinuo u zrak i, činilo se, proslijedio loptu glavom u lijevi kut urugvajskog gola.

VAR je pokazao da zaleđa nije bilo, jer je iza zadnje crte svoje obrane ostao neoprezni Varela. No, iako je počeo slaviti kao da se izjednačio s najboljim portuglaskim strijelcem na svjetskim prvenstvima, legendarnim Eusebiom koji ima devet pogodaka, snimka je pokazala i da Ronaldo nije dirao loptu pa je pogodak pripisan Fernandesu.

Od 72. minute urugvajski izbornik je zamijenio svoj napadački par: Cavanija i Nuneza zamijenili su Luis Suarez i Maxi Gomez. Njima su trebale samo tri minute da se nađu u prvoj velikoj prilici. Nakon odlične akcije Gomez je pucao, Costa je već bio svladan, ali lopta je pogodila vratnicu.

U 78. minuti se Luis Suarez izborio za loptu u portugalskom petercu, ali je njegov udarac lijevom nogom prošao s krive strane vratnice. Minutu poslije odličan ulazak Giorgiana de Arrascaete u kazneni prostor, ali njegov pokušaj ubačaja ili loba portugalski vratar je pročitao i uhvatio loptu.

Na ulazu u 90. minutu Urugvajcima je presudio VAR. Lopta je pogodila u ruku Gimeneza kad je uklizao u pokušaju zaustavljanja portugalskog napada, a iranski sudac Faghani je nakon pregledavanja snimke, nakon dužeg razmišljanja pokazao na bijelu točku.

Kako je Cristiano Ronaldo već bio na klupi, ulogu izvođača preuzeo je Bruno Fernandes i rutinirano došao do svog drugog pogotka.

Mogao je Fernandes do 'hat-tricka'. U osmoj minuti dodatka njegov je udarac iz voleja sa pet metara obranio Rochet, a minutu poslije je s ruba kaznenog prostora pogodio vratnicu.

Portugalski veznjak je tako ostao bez 'hat-tricka', ali njegova se reprezentacija pridružila Francuskoj i Brazilu kao sigurni putnik u osminu finala Svjetskog prvenstva u Katru.

U prvoj utakmici 2. kola Gana je sa 3-2 nadigrala Južnu Koreju. Salisu (24) je postigao vodeći pogodak za Ganu, a na 2-0 je povisio Kudus (34). S dva pogotka je Korejce u igru vratio Cho Gue-Sung (58, 61), a konačnih 3-2 za Ganu postavio je Kudus (68) svojim drugim pogotkom.

Nakon dva kola Portugal je na vrhu skupine H sa šest bodova. Gana ima tri boda, a Urugvaj i Južna Koreja po jedan.

U posljednjem kolu, koje je na rasporedu u petak, 2. prosinca, igrat će Gana - Urugvaj i Južna Koreja - Portugal (16 sati).

PORTUGAL - URUGVAJ 2-0 (0-0)

Stadion: Lusail. Gledatelja: 88.668. Sudac: Alireza Faghani (Iran).

STRIJELCI: 1-0 Bruno Fernandes (54), 2-0 Bruno Fernandes (90+3-11m)

PORTUGAL: Costa - Cancelo, Pepe, Dias, Mendes (od 42. Guerreiro) - B. Silva, Neves (od 69. Leao), Carvalho (od 82. Palhinha) - Fernandes - C. Ronaldo (od 82. Ramos), Felix (od 82. M. Nunes)

URUGVAJ: Rochet - Gimenez, Coates, Godin (od 62. Pellistri), Olivera (od 86. Vina) - Bentancur - Varela, Valverde, Vecino (od 62. de Arrascaeta) - Cavani (od 72. Suarez), Nunez (od 72. M. Gomez)

Žuti kartoni: Neves, Felix, Dias (Portugal); Bentancur, Olivera (Urugvaj)

Crveni kartoni: -

Tagovi: Bruno Fernandes, Portugal
PROČITAJ I OVO
Goran Tomić ostaje u Emiratima
TRENERI
Goran Tomić ostaje u Emiratima
ZAGREB - Hrvatski trener Goran Tomić (47) potpisao je novi, dvogodišnji ugovor s Al Bataehom, objavio je arapski klub. Tomić je u siječnju ove godine preuzeo momčad.
Barcelona će tužiti Španjolski nogometni savez, sud odlučuje o Yamalovom golu
TRAKAVICA
Barcelona će tužiti Španjolski nogometni savez, sud odlučuje o Yamalovom golu
BARCELONA - Barcelona ne dopušta da se stiša bura nakon El Clasica u kojem je Real slavio 3:2.
Carlos Tevez završio u bolnici
PROBLEMI
Carlos Tevez završio u bolnici
BUENOS AIRES - Bivši argentinski nogometaš i sadašnji trener argentinskog kluba Independiente Carlos Tevez primljen je u utorak u bolnicu zbog jakih bolova u prsima.
Marca: Modrić želi ostati u Realu
MEDIJI
Marca: Modrić želi ostati u Realu
MADRID - Luka Modrić ugovor s madridskim Realom ima do srpnja i još se ne zna u kojem klubu će 38-godišnji veznjak igrati sljedeće sezone. Marca, madridski list blizak Realu, tvrdi da Modrić ne želi promijeniti klub.
Dončić briljirao, Mavsi pobijedili Clipperse
NBA PLAYOFF
Dončić briljirao, Mavsi pobijedili Clipperse
LOS ANGELES - Dallas Mavericksi pobijedili su Clipperse 96-93 u drugoj utakmici doigravanja NBA lige u Los Angelesu, izjednačivši u seriji prvog kola na 1-1.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE