GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnjac: Uvodi se jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima

Brnjac: Uvodi se jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima
STIPENDIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2022 / 16:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prijedlogom zakona o sportu koji je Vlada sa sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru uvodi se kategorizacija sportova, jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima (od I. do III. kategorije) kao i trajna naknada za trenere osvajače medalja.

Predloženim će se zakonom riješiti niz izazova u funkcioniranju sustav sporta te implementirati mjere Nacionalnog programa sporta koji je Sabor usvojio u lipnju 2019. godine te realiziraju mjere iz programa Vlade, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Njime se na jasan način definira sustav sporta kako bi se unaprijedio status sportaša i kvaliteta obavljanja sportskih djelatnosti te potaknulo što više djece i mladih na bavljenje sportom, istaknula je.

Jasnije se definira i sustav financiranja sporta kao i nadzor nad trošenjem sredstava. "Jedan od najvažnijih noviteta odnosi se na donošenje kategorizacije sportova koje ću postati i temelj za dodjelu sredstava", naglasila je Brnjac.

Kategorizaciju će provoditi krovna sportska udruženja - Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski sportski savez gluhih, svaki za sportove iz svoje nadležnosti, a osnovni kriteriji su masovnost sporta u Hrvatskoj, zastupljenost u svijetu i Europi, uspješnost u ostvarenju sportskih rezultata te udio djece i mladih u ukupnom broju sportaša pojedinog sporta.

Novina je i plaćanje doprinosa (mirovinskog i zdravstvenog osiguranja) vrhunskim sportašima I. kategorije s uspostavljenim imovinskim cenzusom.

Uvodi se i nacionalna stipendija za vrhunske sportaše I, II. i III. kategorije, uključujući parasportaše i gluhe sportaše, a propisuje se da svi imaju jednak iznos stipendije (ovisno o kategoriji iznosit će od 1000 do 3000 kuna) koji će im isplaćivati država.

Naknade za trenere

Pritom će svi oni i dalje će moći primati stipendije koje trenutačno primaju, primjerice od jedinica lokalne samouprave.

Po prvi se puta uvode i trajne naknade za trenere osvajače olimpijskih, paraolimpijskih i olimpijskih medalja gluhih (ovo pravo do sada su imali samo sportaši). "Svi smo itekako svjesni koliko važnu ulogu u svakom sportskom uspjehu ima trener", rekla je Brnjac.

Novitet je i da će se iz proračuna izdvajati novac za županijske sportske zajednice kako bi se osiguralo sufinanciranje troškova stručnog rada i poboljšanje materijalnih uvjeta za provedbu programa za djecu i mlade do 18 godina, istaknula je.

"Tim ćemo sredstvima klubovima u najslabije razvijenim sredinama i onima koji imaju najmanju mogućnost izdvajanja za sport omogućiti financiranje trenera te opreme poput lopti, strunjača i svih drugih rekvizita za djecu, kako bi se ona mogla u što većem broju baviti sportom", naglasila je.

Jasnije su definira i ulaganje u sportsku infrastrukturu odnosno donošenje mreže sportskih građevina temeljem koje će se nastaviti ciljano ulagati kako bi se u svim dijelovima Hrvatske sport učinilo svima podjednako dostupnim, od rekreativaca do vrhunskih sportaša, dodala je ministrica.

Sve što sam spomenula daje dovoljno jasnu sliku koliko je Vladi bitan sport i koliko će sustav sporta konkretno unaprijediti stupanje na snagu ovog zakona, zaključila je Brnjac.

Tagovi: Nikolina Brnjac, trajna naknada za trenere osvajače medalja, jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima
PROČITAJ I OVO
Livaković i Gvardiol apsolutni hit pretraga, traži se i Joškova cura
NOGOMET I INTERNET
Livaković i Gvardiol apsolutni hit pretraga, traži se i Joškova cura
ZAGREB - Hrvatska se prekjučer plasirala u četvrtfinale svjetskog nogometnog prvenstva u kojem će igrati protiv Brazila.
NBA ove sezone uvodi nove nagrade
KOŠARKA
NBA ove sezone uvodi nove nagrade
NEW YORK - Uprava sjevernoameričke profesionalne košarkaške NBA lige ove će sezone uvesti nekoliko novih nagrada od kojih je jedna za momčad koja bude najbolja nakon regularnog dijela sezone.
Sosa se oporavio od viroze
OPORAVAK
Sosa se oporavio od viroze
ZAGREB - Borna Sosa oporavio se od viroze, odmorio i ponovno djeluje puno svježije, kažu nam iz reprezentativnog tabora. Bolest ide prema kraju, iako u reprezentaciji nisu potvrdili da će u srijedu trenirati s ekipom.
Tite pred utakmicu s Hrvatskom: Povijest nam stvara pritisak
PRITISAK
Tite pred utakmicu s Hrvatskom: Povijest nam stvara pritisak
DOHA - Kada je Brazil posljednji put osvojio svjetski naslov 2002. godine, momčad su predvodila trojica čarobnjaka, Ronaldo, Rivaldo i Ronaldinho, a danas je predvode Neymar, Vinicius Junior i Richarlison.
Brazilski novinari: Modrić je s drugog planeta, Perišić je čudo
POHVALE
Brazilski novinari: Modrić je s drugog planeta, Perišić je čudo
ZAGREB - Hrvatska će biti do sada najteži ispit za Brazil na ovom Svjetskom prvenstvu, smatraju brazilski novinari uvjereni kako će "Selecao" preskočiti "Vatrene".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE