GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnjac: Novim zakonom Vlada odgovara na ključne izazove sustava sporta

Brnjac: Novim zakonom Vlada odgovara na ključne izazove sustava sporta
ZAKON O SPORTU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2022 / 13:05
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Ministarstvu turizma i sporta u ponedjeljak je održano javno predstavljanje Nacrta prijedloga Zakona o sportu koji se od 30. srpnja nalazi u e-Savjetovanju, a javno savjetovanje završava s današnjim danom.

Predstavljanju Nacrta prijelodloga novog Zakona o sportu prisustvovali su predsjednici krovnih sportskih udruženja, Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Hrvatskog sportskog saveza gluhih, Hrvatskog akademskog sportskog saveza i Hrvatskog školskog sportskog saveza, predsjednica Nacionalnog vijeća za sport Danira Bilić, predsjednici i glavni tajnici brojnih saveza, članovi radne skupine te drugi predstavnici sustava sporta u Republici Hrvatskoj.

Predstavljenim Nacrtom prijedloga predviđa se izvršenje zadaća iz Programa rada Vlade Republike Hrvatske za razdoblje 2020. - 2024. kao i realizacija niza mjera i aktivnosti koje su propisane Nacionalnim programom športa 2019. - 2026., a temeljem kojih će se još snažnije nastaviti podupirati sportaše i cijeli sustav sporta kao i sve hrvatske građane u bavljenju sportom.

"Zakon o sportu je dokument koji predviđa niz pozitivnih promjena za čitav sustav sporta, a pripremljen je u transparentnom i uključivom procesu u kojem su sudjelovali predstavnici krovnih sportskih udruženja, nacionalnih saveza, županijskih sportskih zajednica, akademske zajednice i brojni drugi stručnjaci i dionici sustava sporta. Prijedlogom Zakona Vlada RH daje odgovore na ključne izazove u sustavu, a njegovim donošenjem realizirat će se mjere propisane Nacionalnim programom športa, uključujući i donošenje kategorizacije sportova koja postaje i temelj za dodjelu sredstava", izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u službenom priopćenju.

Novim Zakonom vrhunskim sportašima I. kategorije će biti regulirano plaćanje doprinosa, odnosno mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, uz postavljeni imovinski cenzus. Bit će regulirano i dodjeljivanje nacionalne stipendije vrhunskim sportašima I, II. I III. kategorije, kao i trajne naknade za trenere osvajače medalja na olimpijskim, paraolimpijskim i olimpijskim igrama gluhih.

Zakonom se na jasan način definira sustav sporta kako bi se unaprijedio status sportaša i kvaliteta obavljanja sportskih djelatnosti te potaknulo što više djece i mladih na bavljenje sportom. Propisuje se obrazovanje trenera kako bi bilo usklađeno sa stvarnim potrebama sporta i usmjereno na zaštitu sportaša, a osobito djece i mladih. Osim toga, jasnije se definira sustav financiranja sporta, a financiranje povezuje s transparentnim kriterijima.

"Vlada RH preuzela je odgovornost i za razvoj sporta na lokalnoj razini, osiguravši izravno izdvajanje iz Državnog proračuna za županijske sportske zajednice, za stručni kadar i opremu za sportaše do 18 godina", istaknula je ministrica Brnjac.

U novom Zakonu predviđeno je i detaljnije definiranje ulaganja u sportsku infrastrukturu putem donošenja mreže sportskih građevina, kao i u razvoj lokalnog sporta, što doprinosi dostupnosti sportskih aktivnosti za sve građane Hrvatske - od rekreativaca i amatera do vrhunskih sportaša.

Iz Vlade ističu da je ulaganje u sport od 2016. naraslo u stopostotnom iznosu te da u ovoj godini iznosi gotovo 440 milijuna kuna. Ulaganja su bila usmjerena kako u vrhunski sport, tako i u lokalni, školski i akademski sport te u sportsku infrastrukturu i velike sportske manifestacije.

"Stupanjem na snagu Zakona, koje je predviđeno s početkom 2023. godine, dodatno će se povećati sredstva za sport te će ona iznositi oko pola milijarde kuna, a u daljnjoj suradnji s drugim resorima nastavit ćemo raditi na svim izazovima u sustavu, a koji nisu u nadležnosti ovog Zakona", zaključila je ministrica Brnjac.

Tagovi: Nikolina Brnjac, Zakon o sportu, Hrvatski olimpijski odbor
PROČITAJ I OVO
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
RIJEČ AUTORITETA
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
TORINO - Legendarni hrvatski nogometaš Alen Bokšić rijetko se pojavljuje u medijima pa stoga svaka njegova riječ ima težinu jer ipak je ostavio dubok trag kao igrač.
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
HAJDUK
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
SPLIT - "Treba dovesti trenera koji će pratiti strategiju kluba, istovremeno napadati trofeje i razvijati mlade. Tu ćemo tražiti balans između rezultata i razvoja igrača."
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
DINAMO
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
ZAGREB - Sportski direktor Dinama, odnosno aktualni vršitelj te dužnosti, Marko Marić, na današnjoj je konferenciji za medije objasnio sportsku politiku kluba koju je dan ranije prezentirao na sjednici Izvršnog odbora.
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
KARIJERE
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
SPLIT - Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka, objavio je splitski klub. Danas će i službeno biti predstavljen na Poljudu u 12 sati.
Xavi ostaje u Barceloni
TRENERI
Xavi ostaje u Barceloni
BARCELONA - Još krajem siječnja Xavi Hernandez najavio je odlazak s klupe Barcelone. Bio je nezadovoljan i svojim doprinosom rezultatima, koji su bili na skromnom nivou za klub takve tradicije, ali i stavom igrača, odnosno partijama kakve momčad pruža.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE