GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović: Dolazak turista je ozbiljan izazov

Božinović: Dolazak turista je ozbiljan izazov
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2020 / 22:59
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova, potpredsjednik vlade i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, gostovao je u emisiji HRT-a "1 na 1" urednika i voditelja Romana Bolkovića.

Na početku je rekao da se intenzivno razgovara kako u Hrvatskoj tako i s partnerima u drugim zemljama, a vezano uz moguću kakvu takvu turističku sezonu.

Spomenut je članak BBC-a, a u kojem je navedeno da su Hrvatska i Grčka odradile odličan posao u borbi s koronavirusom, no da im je od krucijalnog interesa spasiti sezonu, a zbog velikog udjela turističkog sektora u BDP-u.

"Mi smo stvorili jednu dobru epidemiološku situaciju da možemo sve više aktivnosti otvarati da turizam i ovoga ljeta proradi koliko će to biti moguće, a s obzirom na situaciju", ističe Davor Božinović za HRT.

Kaže da se radi o složenim izazovima jer nema puno egzaktnih točaka za koje se može uhvatiti.

"Pratimo situaciju oko nas, u Europi i svijetu. Dolazak turista je ozbiljan izazov za epidemiološke službe i struku, nije to samo otvoriti granicu. Treba napraviti protokole, kako ne bi u najboljoj namjeri napraviti neku grešku."

Govorio je i o sastanku Znanstvenog savjeta Vlade, a koji je održan u ponedjeljak. Znanstvenici su, ističe, zadovoljni što je Vlada kroz Stožer napravila u ovih 70ak dana.

"Promišlja se kako dalje ići u revitalizaciju, kako reaktivirati dijelove gospodarstva te održati povoljnu epidemiološku situaciju. Mi se nadamo najboljem, radimo najbolje što znamo."

Božinović dodaje da su za povoljnu epidemiološku situaciju ipak najzaslužniji građani.

Govoreći o temeljnim ljudskim pravima i slobodama u vrijeme koronavirusa, a s obzirom na brojna ograničenja za pojedince, ističe da su u dva navrata napravljene zakonske prilagodbe kako bi posao vodili tako da je sukladno zakonima i Ustavu.

"Jasno je da sloboda trpi, ali ako pogledate mjere koje smo poduzeli i ako uspoređujete s nekim drugim zemljama, možete vidjeti da u Hrvatskoj nikada nije bilo policijskog sata, nije bilo vojske na ulicama kao u nekim susjednim zemljama ili u nekim zapadnim demokracijama."

Govoreći o e-propusnicama, kaže da su one postigle svoju svrhu. Izdano ih je oko 1,8 milijuna, a bila su važne za sprečavanje širenja virusa.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović vratio se na početak krize. Ističe da su premijer Andrej Plenković i predstojnik Ureda Zvonimir Frka-Petešić prvi spomenuli pitanje Wuhana i virusa i da se tamo nešto događa, a da se nakon događanja u Italiji znalo da bi Hrvatska mogla, a zbog geografskog položaja, biti prva na udaru.

"Kada je sve u Wuhanu krenulo, Švedska je poslala ogromnu količinu opreme u Kinu, vjerojatno misleći da to njima neće trebati. Takva je tada bila situacija"

Govoreći o hrvatskom modelu suočavanja s krizom, kaže da su prvenstveno slušali struku.

"Mislim da je naš tajming bio optimalan, a poglavito kada smo vidjeli veliku prijetnju na sjeveru Italije. Istra je bila blizu te se krenulo u zatvaranje granica."

Velika većina znanstvenika pretpostavlja da će doći na jesen i zimu drugi val, dodaje Božinović za HRT..

Je li ministar zabrinut oko onoga što će se događati na jesen?

"Iskreno, malo sam manje zabrinut nego na početku epidemije jer je najvažnije postignuće u ovoj fazi da imamo stanovništvo koje razumije o čemu se radi te da razumiju kako se zaštititi. Ako dođe do drugog vala, možda ne bi trebali pribjegavati nekim toliko restriktivnim mjerama kao na početku. Realno, najvažnija je osobna higijena te mjera fizičke distance. Mislim da u tom pretpostavljenom drugom valu moramo najviše inzistirati na održavanju fizičke distance, na nošenju maske na licu. Tu virus nema puno šanse za nekakav eksponencijalan rast. To je teorija, no u praksi to ne izgleda uvijek tako jednostavno, dodaje."

Božinović dodaje da je ova cijela situacija možda i prilika za restrukturiranje gospodarstva, primjerice u sektoru proizvodnje hrane.

"To su lekcije koje će i cijela Europa naučiti i izvući zaključke."

Ne misli da se situacija može toliko srozati "da ljudima bude upitna kila brašna".

"Ovo neće trajati vječno. Sigurno je da će biti ekonomskih problema, no mi ih i hoćemo i možemo rješavati. Želimo stvoriti dugoročniju sliku razvoja Hrvatske, ova Vlada ima potencijal i kapacitet za to. Na tom ćemo tragu i donositi odluke", ističe Božinović.

Tagovi: Davor Božinović, Romano Boković, koronavirus u Hrvatskoj, koronakriza, hrvatski turizam, Wuhan, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
DOBRODOŠLICA
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
BEOGRAD - Košarkaši Partizana sastaju se sa Olimpijakosom u meču 32. kola Evrolige, a uz teren je i hrvatska NBA legenda.
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE