GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Boks: U Riju 2016. namješteno najmanje deset borbi

Boks: U Riju 2016. namješteno najmanje deset borbi
ŠOKANTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2021 / 14:58
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Svijet olimpizma i boksa šokiran je otkrićima poznatog kanadskog sportskog odvjetnika Richarda McLarena, koji u svom izvješću tvrdi da je na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016 namješteno održano najmanje deset boksačkih mečeva.

Kanadski odvjetnik, koji je prije nekoliko godina postao poznat po istraživanju umiješanosti ruskog državnog vrha u zlouporabu dopinga radi postizanja vrhunskih sportskih rezultata, ovaj put je istragu proveo na zahtjev Međunarodne boksačke federacije (AIBA), koja je posljednjih godina je optužena za korupciju i manipulaciju.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) suspendirao je AIBU u svibnju 2019., pa je boksački turnir na ovogodišnjim Igrama u Tokiju organizirao MOO.

McLaren je u izvješću napisao da za najmanje deset borbi na Igrama u Rio de Janeiru postoji sumnja da su rezultati namješteni ili unaprijed određeni.

"Sustav korupcije uspostavljen je mnogo ranije, postoje indicije da je sve počelo već na natjecanjima 2011. godine, a nastavilo se na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. Aiba ima dugu povijest manipulacija i korupcije", napisao je McLaren na predstavljanju izvješća u četvrtak.

Navodno su umiješani i bivši predsjednik AIBE Tajvanac Ching-Kuo Wu i bivši izvršni direktor Francuz Karim Bouzidi.

Izvješće sadrži neke primjere kako su borbe bile namještene. U određenim slučajevima "organizatori" su posjećivali suce u hotelskim sobama i "objašnjavali" im koji će boksač pobijediti sljedeći dan, u protivnom suci u ringu imali su i vlastiti jezik znakova s kojim su komunicirali i donosili odluke.

"Sustav je bio dobro osmišljen i pažljivo proveden. Suci koji nisu htjeli sudjelovati u njemu nisu sudili na velikim natjecanjima ili na Olimpijskim igrama", navodi se u izvješću.

AIBA je također odgovorila na izvještaj.

"AIBA je zaposlila profesora McLarena jer ne želi ništa sakriti. U našem sportu nema mjesta za prijevare, pa ćemo ispitati predložene reforme i zakonski ući u trag svim onima koji su uključeni u nepoštene poslove", rekao je predsjednik AIBE Umar Kremlin.

Tagovi: Olimpijske igre u Riu, Richard McLaren
PROČITAJ I OVO
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
DINAMO
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
ZAGREB - Sportski direktor Dinama, odnosno aktualni vršitelj te dužnosti, Marko Marić, na današnjoj je konferenciji za medije objasnio sportsku politiku kluba koju je dan ranije prezentirao na sjednici Izvršnog odbora.
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
KARIJERE
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
SPLIT - Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka, objavio je splitski klub. Danas će i službeno biti predstavljen na Poljudu u 12 sati.
Xavi ostaje u Barceloni
TRENERI
Xavi ostaje u Barceloni
BARCELONA - Još krajem siječnja Xavi Hernandez najavio je odlazak s klupe Barcelone. Bio je nezadovoljan i svojim doprinosom rezultatima, koji su bili na skromnom nivou za klub takve tradicije, ali i stavom igrača, odnosno partijama kakve momčad pruža.
Hajduk želi trenera iz Serie A
ŽELJE
Hajduk želi trenera iz Serie A
SPLIT - Priča o novom Hajdukovom treneru bit će aktualna sve dok s Poljuda ne puste 'bijeli dim'. Do tada će se nagađati tko će biti nasljednik Jure Ivankovića.
Hanžel se ispisao iz Dinama
IZVRŠNI ODBOR
Hanžel se ispisao iz Dinama
ZAGREB - Na četvrtoj sjednici Izvršnog odbora, održanoj 24. travnja 2024. godine, v. d. sportskog direktora Marko Marić predstavio je članovima IO sportski segmet kluba i širu strategiju tog sektora u idućem razdoblju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE