GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Barceloni prijeti izbacivanje iz Europe

Barceloni prijeti izbacivanje iz Europe
PODMIĆIVANJE SUDACA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2023 / 09:48
Autor: SEEbiz / index.hr
BARCELONA - "Skandal stoljeća", kako ga nazivaju tamošnji mediji, potresa Španjolsku.

Tužiteljstvo u Barceloni podiglo je optužnicu zbog korupcije protiv FC Barcelone te njenih bivših predsjednika Josepa Marije Bartomeua i Sandra Rosella. Tereti ih se da su od 2001. do 2018. Joseu Mariji Enriquezu Negreiri, bivšem potpredsjedniku španjolske sudačke komisije, i njegovoj tvrtki platili ukupno 8.4 milijuna eura. Negreira im je zauzvrat delegirao suce koji odgovaraju Barceloni te jamčio da će oni suditi za nju, piše Index.

Na prvom sudskom ročištu jučer u Barceloni istoimeni klub državno odvjetništvo teretilo je za "korupciju, krivotvorenje službenih isprava i kršenje povjerenja". Tužiteljstvo je objavilo:

"FC Barcelona je ostvarila i održavala strogo povjerljiv verbalni sporazum s Joseom Marijom Enriquezom Negreirom po kojem je on u funkciji potpredsjednika španjolske sudačke komisije u zamjenu za novac postupao tako da je Barcelona imala povlašten status kod sudaca."

Optužena su i dva bivša predsjednika Barcelone. Ne i Laporta, iako je u tom razdoblju predsjednik bio prvi put
Zanimljivo, iako je u razdoblju za kojem se Barcelonu tereti da je plaćala suce njen predsjednik u prvom mandatu (2003.-2010.) bio i onaj aktualni, Joan Laporta, on nije osumnjičen za taj kriminal. Usprkos tome, Javier Tebas, šef La Lige, izjavio je da Laporta mora dati ostavku. Jedini je uvjet pod kojim može ostati predsjednik Barcelone, dodao je Tebas, da kaže sve što zna o podmićivanju sudaca u navedenom vremenu.

Laporta mu je odgovorio kako nema šanse da će odstupiti, a optužbe protiv Barcelone krenule su tri dana nakon što je njen predsjednik izjavio: "Neka bude jasno da Barcelona nije nikad kupovala suce i da ih nije nikad ni namjeravala podmićivati. Apsolutno nikad."

Aferu su prošlog mjeseca otkrili novinari, točnije radio postaja Ser Catalunya koja je objavila otkriće porezne uprave nakon pregledavanja poslovnih knjiga Negreirine tvrtke Dasnil 95. Barcelona je na njen račun između 2016. i 2018. uplatila ukupno 1.4 milijuna eura.

Barcelona priznala dio uplata: Dali smo novac kako bi nam uradili videokompilacije sudaca
Na privatni pak Negreirin račun uplatila je ukupno 7 milijuna eura u razdoblju od 2001. do 2018., kada je on prestao obnašati funkciju drugog čovjeka španjolske sudačke organizacije.

Barcelona je priznala uplate na račun tvrtke: "Platili smo joj spomenute iznose kao vanjskom tehničkom konzultantu, kako bi nam radila videokompilacije nastupa sudaca. Te snimke smo koristili za prikupljanje informacija o njihovom stilu i načinu suđenja, kako bismo sukladno tome instruirali igrače. Praksa angažmana tvrtki za ovakve poslove uobičajena je među profesionalnim sportskim klubovima."

Čini se da to nije baš tako jer na ovo je 18 od 20 klubova La Lige reagiralo izdavanjem zajedničkog priopćenja u kojem su izrazili duboku zabrinutost otkrićem što je radila Barcelona. Jedini klub osim Barcelone koji nije reagirao je Real. Laporta je odgovorio da će Barcelona pokrenuti internu istragu oko isplata.

Xavi, trener Barcelone koji je kao ključni igrač kluba u spomenutom razdoblju osvojio sedam španjolskih prvenstava i tri kupa, izjavio je da nema nikakvih saznanja o plaćanju sucima i kako nikada nije osjetio da ih oni favoriziraju. "Uvijek sam i kao igrač išao na pobjedu, ali fer. Da sam samo na trenutak pomislio da moj klub vara, pokupio bih se kući."

Međutim, svi španjolski mediji pišu da težina nedjela za koje se tereti Barcelona te činjenica da je pod optužnicom ozbiljno ugrožavaju njeno igranje u Europi sljedeće sezone. UEFA, naime, može i bez čekanja presude procijeniti da bi reputacija njenih natjecanja bila ozbiljno narušena samom prisutnošću kluba koji je optužen za kriminal. Članak 4 UEFA-inih pravila natjecanja to jasno govori.

U njemu se govori o zaštiti vrijednosti i duha nogometa na kojem UEFA inzistira te napominje da klubovi za koje postoje indicije da su sudjelovali u namještanjima utakmica na nacionalnoj ili internacionalnoj razini ta pravila krše. UEFA ima pravo takvim klubovima zabraniti ulazak u europske kupove bez obzira na to što su se plasirali u njih.

UEFA je, inače, prije nekoliko dana od Barcelone zatražila službeno objašnjenje situacije, ali tada je afera bila "samo" pod istragom. To što je ona pretočena u optužnicu izazvalo je uzbunu i u Nyonu i na Camp Nouu.

Barceloni je, dakle, nastup u Ligi prvaka sljedeće sezone u ozbiljnoj opasnosti, i to upravo kada se pod Laportom riješila ogromnog dijela dugova koji su je doveli na rub bankrota te dok suvereno ide prema naslovu prvaka, a u odličnoj situaciji je i u Kupu kralja.

Tagovi: Barcelona, podmirićivanje sudaca, Jose Maria Enriquez Negreira, Xavi Hernandez, Joan Laporta
PROČITAJ I OVO
Nagelsmann ostaje izbornik Njemačke do Svjetskog prvenstva 2026.
IZBORNICI
Nagelsmann ostaje izbornik Njemačke do Svjetskog prvenstva 2026.
BERLIN - Njemački nogometni izbornik Julian Nagelsmann obnovio je ugovor na dvije godine do Svjetskog prvenstva 2026. u "odluci srca", objavio je u petak nacionalni savez DFB.
Sergej Barbarez novi izbornik nogometne reprezentacije BiH
IZBORNIK
Sergej Barbarez novi izbornik nogometne reprezentacije BiH
SARAJEVO - Sergej Barbarez novi je izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, a na tu ga je poziciju u petak imenovao Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH sa zadaćom da u naredne četiri godine konsolidira stanje i pokuša prekinuti niz stalnih poraza u kvalifikacijama za međunarodna natjecanja.
Kawhi Leonard i dalje upitan za start doigravanja
NBA
Kawhi Leonard i dalje upitan za start doigravanja
LOS ANGELES - Los Angeles Clippers službeno su objavili kako i dalje nije poznato hoće li najbolji igrač ovog NBA sastava Kawhi Leonard biti spreman za start doigravanja.
Mundo Deportivo: Zidane je novi trener Bayerna
MEDIJI
Mundo Deportivo: Zidane je novi trener Bayerna
MADRID - Nakon što je napravio fenomenalan posao s Realom u kratkom razdoblju kao trener, Zinedine Zidane okreće novi list i trebao bi postati novi trener Bayerna, tvrdi španjolski Mundo Deportivo.
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
KOEFICIJENTI
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
ZAGREB - Nakon odigranih uzvratnih četvrtfinalnih utakmica nogometne Europske lige i Konferencijske lige postalo je i definitivno poznato da će iduće sezone u Ligi prvaka talijanski nogomet imati pet svojih predstavnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE