GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ABA liga: Nema nastavka sezone, nema ni prvaka

ABA liga: Nema nastavka sezone, nema ni prvaka
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2020 / 20:13
Autor: SEEbiz / Sportske novosti
ZAGREB - Počelo je u 11 sati, nije bilo stanke za ručak, doduše, nije niti trebala kad je sastanak bio online, a završetak je već bio u smiraj dana. Sedam sati vijećali su ABA ligaši svojoj sjednici Skupštini i da su odnosi u toj regionalnoj tvorevini idealni, jasno je je svima, bilo bi sve brže gotovo.

No, krenimo s najvažnijim. Nema nastavka sezone, iako se taj dio preglasavao jer su Partizan, Budućnost i Mornar bili za epilog na parketu. Nema niti proglašavanja prvaka, iako se i o tome glasalo, pa su Partizan i Igokea bili za to da titula ode u ruke vodećeg Partizana do prekida sezone. Neće nitko niti ispasti, što je dobra vijest za Zadar, a išlo bi se i na proširenje ABA lige, s time da su prvi kandidati za nova dva člana vodeći nakon svršetka osnovnog dijela ABA 2 lige, Borac i Split, ali tu će ići s pozivnicama.

Najviše se zborilo oko mjesta u Eurokupu, jer ih ABA lige ima na papiru samo tri, s time da je jedno sigurno u rukama Partizana, nakon odluke Eurolige da će u njoj i sljedeće sezone igrati Zvezda, a Partizan je tu temeljem plasmana u četvrtfinale Eurokupa u ovoj sezoni. Sigurna je za Eurokup bila Budućnost, a nakon duže diskusije nije ostalo poznato je li to Cedevita Olimpija ili Mornar. Naime, Cedevita Olimpija je po tablici četvrta, jer ima bolju koš razliku od Mornara, koji ima jednaki broj bodova, ali i 2-0 s Cedevitom Olimpijom u međusobnim utakmicama. Da je skupština ABA lige presudila što se gleda u ovom slučaju, morala bi proglasiti prvakom Partizan, ali bi u tom slučaju morao i netko ispasti iz ABA lige, pa se ti prijepori nisu mogli pomiriti.

I ostalo je uvjerenje, što je i realnost, da će u Eurokupu igrati i Partizan (ako ne ode u Ligu prvaka), Budućnost, Cedevita Olimpija i Mornar. Jer će u Eurokupu, nakon velikog egzodusa klubova prema Ligi prvaka biti mjesta za sve.

Što se tiče ABA 2 lige, tu je okončan osnovni dio sezone, pa su se stekli preduvjeti, kakvi takvi da se kalkulira s imenima Borca i Splita, iako će biti velikih prigovora iz Sutjeske i MZT-a, koji su trebali sudionici doigravanja. Doduše, mogao bi netko od ovih klubova, po uzorku na lanjski pakt Cedevite i Olimpije preuzeti mjesto Primorske u ABA lige, jer je tamo financijska situacija neizvjesna i pitanje je hoće li momčad iz Kopra igrati sljedeću sezonu.

Nejasno ostaje kako je to ABA liga zamislila proširenje kad bi zbog najavljenog drugog vala pandemije liga mogla krenuti kasnije. I kad bi se sve odigralo, jer se sezone moraju zaključi do 10. lipnja, tu si dva termina za kvalifikacije za EP, pa i završnice domaćih Kup natjecanja...

Nije jasno niti što je s tužbom Zvezde, jer se čini da su danas svi manje-više svjesni kako se ABA liga doista, kako je i tumačio Nebojša Čović, Zvezdin čelnik, nije upisala na zagrebačkom Trgovačkom sudu i pitanje je koja je uopće odluka ABA lige zakonska unazad pet godina.

Uostalom, FMP je mahao s punomoći Metalca iz Valjeva na sjednici Skupštine jučer, Metalca koji je igrao u ABA prije pet godina i valjda, s obzirom da ništa u međuvremenu nije promijenjeno zakonski, ima i dalje pravo glasa...
FMP je drugi Zvezdin klub, ako ste zaboravili, pa tko tu ima pravo glasa, nitko ne zna. Ali, po svemu sudeći od tužbe, kad je sve ionako onako završilo onako kako je Čović želio, neće niti biti.

I to je već godinama scenarij ABA lige. Pleše ona u ritmu Zvezde. I hrvatski klubovi, dakako.

Tagovi: ABA liga, Budućnost, Partizan, Cedevita Olimpija, Igokea, Crvena zvezda, Zadar, ABA 2
PROČITAJ I OVO
Bjelica: Incident sa Saneom pomogao je momčadi
STAVOVI
Bjelica: Incident sa Saneom pomogao je momčadi
BERLIN - Trener Union Berlina Nenad Bjelica uoči okršaja s Bayernom u 30. kolu Bundeslige, govorio je između ostalog i o incidentu s Leroyem Saneom.
Olmo je blizu povratka u Barcelonu, to je dobra vijest za Dinamo
TRANSFERI
Olmo je blizu povratka u Barcelonu, to je dobra vijest za Dinamo
ZAGREB - Dani Olmo je blizu povratka u Barcelonu, deset godina nakon što je njenu akademiju La Masiju napustio kako bi otišao u Dinamo.
Nagelsmann ostaje izbornik Njemačke do Svjetskog prvenstva 2026.
IZBORNICI
Nagelsmann ostaje izbornik Njemačke do Svjetskog prvenstva 2026.
BERLIN - Njemački nogometni izbornik Julian Nagelsmann obnovio je ugovor na dvije godine do Svjetskog prvenstva 2026. u "odluci srca", objavio je u petak nacionalni savez DFB.
Sergej Barbarez novi izbornik nogometne reprezentacije BiH
IZBORNIK
Sergej Barbarez novi izbornik nogometne reprezentacije BiH
SARAJEVO - Sergej Barbarez novi je izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, a na tu ga je poziciju u petak imenovao Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH sa zadaćom da u naredne četiri godine konsolidira stanje i pokuša prekinuti niz stalnih poraza u kvalifikacijama za međunarodna natjecanja.
Kawhi Leonard i dalje upitan za start doigravanja
NBA
Kawhi Leonard i dalje upitan za start doigravanja
LOS ANGELES - Los Angeles Clippers službeno su objavili kako i dalje nije poznato hoće li najbolji igrač ovog NBA sastava Kawhi Leonard biti spreman za start doigravanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE