GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zidovi tipskih kuća za Baniju su pretanki

Zidovi tipskih kuća za Baniju su pretanki
BLAMAŽA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2021 / 09:49
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Zidovi tipskih kuća za Baniju su pretanki, piše u utorak Jutarnji list, navodeći da su se domaći proizvođači građevinskog materijala pobunili zbog predloženih zamjenskih kuća koje će država napokon početi graditi za stradalnike od razornog potresa.

Debljina zida od 19 centimetara u seizmički je aktivnim područjima neprihvatljiva (Euro-kod 8 propisuje da bi trebala biti najmanje 20 centimetara), a upravo takva predložena je u tzv. Knjizi standarda, dokumentu koji je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje dostavio zainteresiranim proizvođačima koji su se odazvali javnom pozivu za iskaz interesa za gradnju tipskih zamjenskih obiteljskih kuća stradalih u potresu na Banovini.

Vladajući su, podsjeća dnevnik, protekli tjedan predstavili projekte tipskih obiteljskih kuća te višestambenih zgrada koje bi se trebale graditi na Banovini, a tim povodom krajem studenoga objavili su javni poziv za iskaz interesa te su svima onima koji su ga pokazali dostavili spomenutu Knjigu standarda.

"... Naručitelj je izradio Knjigu standarda koja sadrži podatke o vrstama materijala i opreme s osnovnim tehničkim karakteristikama. Svrha je definiranja standarda ujednačavanje kvalitete korištenih materijala, kao i funkcionalnosti sagrađenih kuća", navodi se u dokumentu koji je zainteresiranima dostavio Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

"Knjigu standarda dostavljamo vam na uvid kako bismo vam omogućili kvalitetniju pripremu za objavu postupaka nabave za izgradnju tipskih obiteljskih kuća prema izrađenim projektima s troškovnicima", nadalje se dalje.

Većina proizvođača koja je iskazala interes ostala je u šoku kad je vidjela spomenuti dokument, a Jutarnji list neslužbeno doznaje da su sve te kritike ovih dana iz Hrvatske udruge poslodavaca uputili i samom Ministarstvu graditeljstva te Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Naime, proizvođači su reagirali jer spomenuta Knjiga ne samo da sadrži zastarjele informacije, nego su neke od njih i u suprotnosti s osnovama gradnje u seizmički aktivnim područjima, a koje propisuje Eurokod 8.

Međutim, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Gordan Hanžek, objašnjava da je Knjiga standarda poslana zainteresiranim proizvođačima kao "okvirni dokument kojim su željeli standardizirati određene materijale", donosi Jutarnji list.

Tagovi: Zidovi tipskih kuća za Baniju, Banija, Banovina
PROČITAJ I OVO
Frka Petešić o obnovi stana: Nisam tražio niti urgirao
TVRDNJE
Frka Petešić o obnovi stana: Nisam tražio niti urgirao
ZAGREB - Predstojnik premijerovog Ureda Zvonimir Frka Petešić opovrgnuo je u utorak napise prema kojima je stan u kojemu živi kao najmoprimac prvi obnovljen u Zagrebu jer on tamo živi, naglasivši da nije tražio niti urgirao kod Državnih nekretnina da se čim prije krene s njegovom obnovom.
Stambeni objekti sve skuplji
TRENDOVI
Stambeni objekti sve skuplji
ZAGREB - Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine bile su za devet posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Cijene stambenih nekretnina u Europi snažno porasle u trećem tromjesečju 2021.
TREND
Cijene stambenih nekretnina u Europi snažno porasle u trećem tromjesečju 2021.
LUXEMBOURG/ZAGREB - Cijene stambenih nekretnina u EU i eurozoni porasle su u trećem kvartalu 2021. godine, najsnažnije u više od 15 godina, a u Hrvatskoj njihov je rast bio blizu europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće Eurostata.
U studenom izdano 908 građevinskih dozvola, 6,7 posto više na godišnjoj razini
GRAĐEVINA
U studenom izdano 908 građevinskih dozvola, 6,7 posto više na godišnjoj razini
ZAGREB - U Hrvatskoj je u studenom 2021. izdano 908 građevinskih dozvola, što je 6,7 posto više nego u istom mjesecu 2020. godine, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
BIG Shopping Centers Group uskoro preuzima Delta City u Podgorici
AKVIZICIJE
BIG Shopping Centers Group uskoro preuzima Delta City u Podgorici
PODGORICA - Izraelska kompanije BIG Shopping Centers Group uskoro će preuzeti najveći šoping centar u Crnoj Gori, Delta City.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE