GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zastoj na tržištu nekretnina

Zastoj na tržištu nekretnina
SVE STALO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2020 / 10:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Pandemija koronavirusa u potpunosti je paralizirala domaće tržište nekretnina, a stanje je bitno pogoršao i potres u Zagrebu koji je devastirao tisuće zgrada u centru grada. Ove okolnosti će svakako utjecati na cijene nekretnina koje su zadnje tri godine u stalnom rastu, no u ovom trenutku je teško odgovoriti u kojoj mjeri.

Stanje na tržištu će ovisiti o duljini trajanja izvanrednih mjera i vrlo je bitno hoće li situacija trajati mjesec dana, tri mjeseca ili još duže. U ovom trenutku je promet nekretninama gotovo zaustavljen, a i kada dođe do ukidanja izvanrednih mjera očekuje se daljnji pad potražnje, što će u konačnici dovesti do pada prometa nekretninama i prosječnog smanjenja cijena. 

Do pada cijena u pravilu dolazi tek nakon što se bitno uspori promet i smanji broj transakcija, iz razloga što su tražene cijene subjektivni stav vlasnika, koji se teško odriču zamišljenih vrijednosti. Cijene ne bi trebale bitno pasti ako se zadrži pristup jeftinim kreditnim linijama, odnosno ako kamatne stope ostanu u vrijednostima koje su bile i prije pojave koronavirusa.

Tržište nekretnina uvijek reflektira stanje gospodarstva. Uslijed pada prihoda u gospodarstvu očekuje se bitno slabija likvidnost pravnih, ali i fizičkih osoba, što će svakako rezultirati smanjenim interesom za ulaganje u nekretnine.

„Poslovanje u agencijama za posredovanje nekretninama je onemogućeno zbog trenutnog stanja s koronavirusom, a i mjera propisanih od strane kriznog stožera, jer poslovanje u nekretninama ovisi o socijalnom kontaktu s ljudima, što uključuje često kretanje i preglede nekretnina. Naravno da i građani ne razmišljaju o nekretninama u doba kada im je poslovanje zaustavljeno, a zaštita je zdravlja postala najvažnija.“, istaknuo je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore Dubravko Ranilović.

Osvrnuo se i na posljedice potresa koji je ostavio velike štete na području Zagreba kazavši da su između ostalog plod sustavne nebrige i loših intervencija na objektima. „Posljednjih 80 godina nadograđuju se cijeli katovi, rade se statički neprovjerene adaptacije, ne saniraju se krovovi i dimnjaci, ne štite se fasadom zabatni zidovi i stražnje strane objekata, a fasade pročelja u Donjem gradu se usporeno obnavljaju. Posebno se ne razmišlja i ne ulaže u statičku stabilnost privatnih, ali i javnih objekata. Ovaj potres sve je to razotkrio, ali grad je izdržao.

„Na kraju nam ipak slijedi velika i dugogodišnja obnova, ali i neophodna promjena pristupa u održavanju i upravljanju Zagrebom “, pojasnio je Ranilović, dodavši kako će se sve to sigurno odraziti na cijene, ali i da će, unatoč svemu, centar grada uvijek biti privlačna lokacija kupcima.

„Potencijalni kupci samo će biti mnogo probirljiviji pri odabiru nekretnine za život ili posao. Neke će nekretnine zadržavati, pa u budućnosti i povećavati vrijednost, a one u koje se neće ulagati bit će nezanimljive, odnosno bit će jeftinije“, zaključio je.

Što se osiguranja nekretnina od tiče, potres inače ne spada u osnovni rizik pa se većina građana i pravnih osoba ne odlučuje na ugovaranje dodatne police, no to će se nakon ove situacije sigurno promijeniti. Podaci HANFA-e pokazuju da je u prošloj godini uplaćeno 107.000 premija za osiguranje od potresa u vrijednosti od 85,4 milijuna kuna, a bit će zanimljivo vidjeti kako će ta brojka rasti ubuduće, naročito među stanovnicima starijih zgrada koje nisu građene po modernijim sigurnosnim standardima.

Tagovi: tržište nekretnina, Dubroavko Ranilović, Hrvatska gospoddarska komora, Zagreb, Donji grad, potres u Zagrebu
PROČITAJ I OVO
Horvat: Nekretnine u vlasništvu države u vlasništvo lokalne samouprave
PLANOVI
Horvat: Nekretnine u vlasništvu države u vlasništvo lokalne samouprave
SPLIT - Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat najavio je u utorak na sastanku sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom da će se desetak nekretnina u toj županiji koje su u vlasništvu države dati jedinicama lokalne samouprave u njihovo vlasništvo.
Zaprimljen rekordni 4651 zahtjev za subvencionirane kredite
KREDITI
Zaprimljen rekordni 4651 zahtjev za subvencionirane kredite
ZAGREB - Završen je peti po redu krug prijava za subvencionirane stambene kredite na koji je zaprimljeno najviše zahtjeva do sad, njih 4651. Do sada je uz subvencije preko 13 000 mladih obitelji osiguralo sebi dom a u tim je obiteljima rođeno više od 2000 djece, priopćilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.
Nova prodaja Centra Sava - ponuđen za 17,5 miliona evra
TENDERI
Nova prodaja Centra Sava - ponuđen za 17,5 miliona evra
BEOGRAD - Grad Beograd ponudio je ponovo na prodaju Centar "Sava" po početnoj ceni od 17,5 miliona evra. Prodaja javnim nadmetanjem zakazana je za 9. novembar.
Rast aktivnosti u graditeljstvu EU-a i eurozone
GRAĐEVINA
Rast aktivnosti u graditeljstvu EU-a i eurozone
BRUXELLES - Aktivnosti u građevinskom sektoru zemalja Europske unije i eurozone u kolovozu su porasle za više od 2 posto u odnosu na mjesec ranije, dok je na godišnjoj razini njihov pad usporio, pokazuju u ponedjeljak objavljene prve procjene Eurostata.
Nekretnine u Zagrebu čak 42% skuplje nego prije deset godina
TREND
Nekretnine u Zagrebu čak 42% skuplje nego prije deset godina
ZAGREB - Cjenovni bum nije zaustavljen ni tijekom pandemije i karantene pa je tako Hrvatska zabilježila snažniji godišnji rast cijena stambenih nekretnina u drugom tromjesečju (8%) u odnosu na prosjek EU27.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE