GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebački, zadarski i splitski hosteli na rasprodaji

Zagrebački, zadarski i splitski hosteli na rasprodaji
HOSTELI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2020 / 08:00
Autor: SEEbiz / Jutarnji list

ZAGREB - U dosadašnjem dijelu godine u domaćim hostelima ostvareno je blizu 82 tisuće noćenja, što je 78,5 posto manje nego u istome razdoblju 2019., doznajemo u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Kada se velikom padu prometa u hostelima doda podatak da se na portalu Njuškalo trenutno nudi četrdesetak hostela na prodaju, s naznakom da je riječ o uhodanom poslu ili bez te naznake, nameće se zaključak o dramatičnoj krizi ovog biznisa koji je, prema riječima predsjednika Udruženja hostelijera Zorana Salopeka, svoje zlatne trenutke imao prije šest do sedam godina.

- Bilo bi pretjerano reći da ove godine hostelska djelatnost proživljava krizu ili neku neuobičajenu situaciju u odnosu na prethodne godine. Radi se prije svega o tome da je jedan broj poduzetnika u ovoj branši već neko vrijeme, dakle prije korone i ovoga što proživljavamo u vezi s njom, gledao kako prodati hostel i početi nešto drugo - kaže nam Salopek do kojeg su, otkriva, također došle najave nekih hostelijera da su spremni prodati biznis.

- Znam neke kolege iz branše koji su oglasili prodaju, ne preko portala poput Njuškala nego preko pripadajućih agencija, ali to ne znači da bi po bilo koju cijenu izašli iz posla. Jednostavno, pravi poduzetnik svakodnevno gleda bolje prilike, mora voditi računa o tome što se događa na tržištu i biti spreman na prodaju - komentira sugovornik Jutarnjeg lista.

Prema podacima HGK, lani je u Hrvatskoj poslovalo 360 hostela te je ostvareno ukupno milijun i 76 tisuća noćenja, od čega u prvih šest mjeseci 381 tisuća i 739 noćenja.

- U 2020. u eVisitoru je evidentirano 357 hotela, od čega promet bilježi tek 128 hostela, što daje zaključiti da 64 posto hostela ne posluje - napominju u HGK, dodajući kako je smanjenje turističke potražnje i broja ostvarenih noćenja u hostelima u 2020. uzrokovano epidemiološkom situacijom.

Komentirajući spomenuti pad noćenja u hostelima, u HGK su nam povukli paralelu s hotelima.

- Hostelski proizvod, za razliku od hotelskog, ima dvije specifičnosti. Prva je da su sobe uglavnom zajedničke sa zajedničkim sanitarnim čvorovima, što otežava postavljanje distance između gostiju.

Druga specifičnost je naglašena “društvena” dimenzija hostela, jer oni su odgovor na traženja turista koji žele dijeliti svoja iskustva i družiti se - ističu u HGK. Upravo ta “društvena” dimenzija, zaključuju u Komori, jedan je od glavnih razloga zašto dio turista odabire hostele, a ne hotele za svoj smještaj.

Ponuđeni hosteli na prodaju na portalu Njuškalo uglavnom su na području Zadra i Splita, no ima ih i u unutrašnjosti, prvenstveno u Zagrebu, ali i u Hrvatskom zagorju i Slavoniji. Dio ponuđenih hostela dostiže cijenu i od 15 milijuna kuna, no većinom se radi o manjim nekretninama vrijednosti do četiri milijuna kuna.

- Postoji stalna ponuda hostela na tržištu koja je sada vjerojatno nešto izraženija zbog pada prometa u turizmu, ali ne radi se o ‘poplavi’ takvih nekretnina na tržištu - kaže nam Boro Vujović iz Opereta nekretnina.

Tagovi: hosteli, Hrvatska gospodarska komora, Udruženje hostelijera, Zoran Salopek, Zagreb, Split, Zadar, Boro Vujović
PROČITAJ I OVO
Ukrajinski biznismen kupio otok u Ligurskom moru
SHOPPING
Ukrajinski biznismen kupio otok u Ligurskom moru
MILANO - Talijanski otok Gallinara u Ligurskom moru prodan je za više od 10 milijuna eura Ukrajincu Aleksandru Boguslajevu, prenijeli su talijanski mediji.
U Srbiji se traže kuće van gradova, stambeni krediti povoljniji nego u Hrvatskoj
TRŽIŠTE SE OPORAVLJA
U Srbiji se traže kuće van gradova, stambeni krediti povoljniji nego u Hrvatskoj
BEOGRAD - Tržište stambenih nekretnina se oporavilo, nakon pada od skoro 70 odsto za vreme vanrednog stanja, a cene su ostale gotovo nepromenjene, s tim što je povećana potražnja, kao i cena, kuća u prigradskim opštinama u okolini Beograda i drugih većih gradova.
BIG CEE preuzeo logističko-distributivni kompleks kompanije Kuehne+Nagel
LOGISTIKA
BIG CEE preuzeo logističko-distributivni kompleks kompanije Kuehne+Nagel
BEOGRAD - Najmoderniji logistički kapaciteti kompanije u Srbiji se danas prostiru na 17.000 kvadrata prostora u dugoročnom zakupu, i nalaze se u industrijskoj zoni Beograda, na granici Dobanovaca i Ugrinovaca.
Propala prodaja Beograđanke
NADMETANJE
Propala prodaja Beograđanke

BEOGRAD - Aktivista Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" Dobrica Veselinović odlučio je da prisustvuje javnom nadmetanju za prodaju dela čuvene zgrade "Beograđanka", ali se ispostavilo da cela stvar i nije tako "javna" kako je gradska vlast navela u saopštenju.

Danko Končar pokrenuo prodaju Uljanikove kasarne
PRODAJA
Danko Končar pokrenuo prodaju Uljanikove kasarne
PULA - Stečajni upravitelj Uljanik Brodogradilišta Loris Rak potvrdio je pokretanje dva postupka vezana uz prodaju imovine brodogradilišta i pozvao Ministarstvo financija i ostale državne vjerovnike da se u narednih 30 dana izjasne žele li pokretnine na kojima imaju razlučna prava preuzeti i unijeti u temeljni kapital nove tvrtke Uljanik Brodogradnje 1856, kako je to preporučila Vlada, ili će se naplatiti njihovom prodajom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE