GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagreb: Ponovno oživjelo tržište stanova za najam

Zagreb: Ponovno oživjelo tržište stanova za najam
STANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2020 / 21:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na zagrebačko tržište dugoročnog najma isplivao je velik broj stanova prvotno predviđenih za iznajmljivanje na dnevnoj bazi, a podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako studenti sada ipak imaju veći izbor stanova no ranije.

Kraj ljeta razdoblje je kada potražnja za najmom stanova u većini akademskih gradova doseže svoj vrhunac. Glavni razlog velikoj potražnji su studenti koji traže stanove u kojima će boraviti sljedećih nekoliko mjeseci tijekom naredne akademske godine. Najveći broj tada ih pristiže u Zagreb, pa nije neobično da se već u kolovozu ondje stanovi užurbano traže.

„Najbrže se iznajme stanovi površine 30-40 kvadrata koji imaju realnu cijenu, posebno ako su dobro opremljeni.“ rekao je Alan Burazin iz agencije Angelus nekretnine d.o.o. za Crozilla.com, te dodao da se takvi stanovi, kada dođu u agenciju, iznajme u roku od tjedan dana, a ponekad i brže.

Nakon što je tri mjeseca zaredom proveo na drugoj poziciji, iza prvoplasirane Rijeke, velika potražnja studenata karakteristična za ovo razdoblje godine, učinila je tijekom kolovoza upravo Zagreb na oglasniku Crozilla.com ponovno najtraženijim gradom za najam stanova.

Iako je ranije potražnja u ovom razdoblju godine bila koncentrirana prvenstveno na stanove u središtu grada, danas je ta slika ipak nešto drugačija, pa su se stanovi za najam tijekom ovog kolovoza najviše pretraživali na Trešnjevci, u Maksimiru i na Kvatriću, a tek onda u Centru te Črnomercu i Dubravi.

Situacija s koronom donijela je promijene i na tržištu najma. Naime, promjena uobičajenog načina praćenja nastave, odnosno neizvjesnost u način njezinog odvijanja u predstojećem semestru, određenom je broju studenata uzrokovala zavrzlamu i u potrazi za stanovima za najam.

„Puno studenata iz Dalmacije i drugih dijelova zemlje koji gravitiraju Zagrebu, nisu znali hoće li imati redovnu ili online nastavu, pa sve donedavno nisu mogli rezervirati stanove. Događalo se čak i da su ih neki koji su ih došli pogledati nedavno ipak morali otkazati.“- rekao je Alan Burazin.

Cijene najma zagrebačkih stanova oglašavanih tijekom kolovoza bilježe nešto niže vrijednosti no u istom mjesecu prošle godine. Prosječne tražene najamnine stanova s površinom do 100 kvadrata u kolovozu su bile oko 3 posto niže no u istom mjesecu lani.

Negativna zbivanja proteklih su mjeseci posebno utjecala na središte Zagreba u kojem je potražnja osjetno pala, što se odrazilo i na tamošnje cijene, pa ih je, u užem i širem centru grada, moguće pronaći već od oko 300 eura.

Studenti uglavnom traže manje stanove, stoga i ne čudi da su na oglasniku Crozilla.com tijekom kolovoza garsonijere bile posebno tražene, a cijene stanova od između 20 i 40 kvadrata površine oglašavane su od oko 250 eura na više. „Samci uglavnom traže jeftinije sobe ili stanove, s cijenom do 300 eura, a ako su cimeri te dijele troškove popola, onda traže stanove s cijenama od oko 400-600 eura, plus režije.“ –rekao je Burazin za Crozilla.com.

Za razliku od prijašnjih godina kada je u Zagrebu bilo teško pronaći kvalitetan i jeftin stan u zoni tramvaja, danas su okolnosti ipak lagano krenule na ruku studentima, s obzirom da se ponuda osjetno povećala jer je na tržište sada isplivao velik broj stanova koji su sve do dolaska korona krize bili namijenjeni dnevnom najmu.
Porast broja oglasa za najam stanova vidljiv je i na oglasniku za nekretnine Crozilla.com, a lani ih je bilo oglašeno čak oko 40 posto manje nego u kolovozu ove godine.

Iako su uglavnom moderno uređeni, stanovi za dnevni najam opremom i načinom uređenja često se razlikuju od onih za dugoročni najam, pa se njihovim naglim priljevom na tržište lagano mijenja i standard uređenja. Alan Burazin kaže kako je trenutno na tržištu strašno puno stanova koji su iz kratkoročnog prebačeni u dugoročni najam, te dodaje kako je razlika u njihovom uređenju u većini slučajeva ipak vidljiva: „Stanovi za dnevni najam nisu opremljeni za život u tom stanu već za boravak od nekoliko dana, pa se tako i koncept uređenja takvih stanova razlikuje od načina uređenja onih za dugoročni najam. Male kuhinje opremljene manjim indukcijskim kuhalima, nedostatak ormara za stvari koje su potrebne za duži boravak neki su od nedostataka, pa nije rijetkost da se to naknadno i modificira.“

Tagovi: najam stanova, tržište nekretnina, Crozilla, Alan Burazin, centar Zagreba
PROČITAJ I OVO
Zagreb: Cijene u starogradnji postale neosnovano visoke
TRENDOVI
Zagreb: Cijene u starogradnji postale neosnovano visoke
ZAGREB - Previsokim cijenama pridonosila je i činjenica da u Hrvatskoj ne postoji javno dostupan izvor realiziranih cijena, pa su prodavatelji cijene formirali uspoređujući se s drugim oglasima na nekretninskim tražilicama, koji predstavljaju želje, a ne realnost.
Crnogorsko tržište nekretnina u velikom padu
OŠTAR PAD
Crnogorsko tržište nekretnina u velikom padu
PODGORICA - Crnogorsko tržište nekretnina je od marta prošle godine i pojave koronavirusa u Crnoj Gori u velikom padu, a većina građevinskih investitora i predstavnika agencija za nekretnine tvrdi da ni početkom ove nije došlo do oporavka.
Ranilović: Državne subvencije ipak utječu na rast cijene nekretnina
HGK
Ranilović: Državne subvencije ipak utječu na rast cijene nekretnina
ZAGREB - Tržište nekretnina u Hrvatskoj u 2020. zadržalo je neke trendove započete u 2019. godini, ali su pandemija i potres bitno utjecali na dinamiku, a nekretnine su i dalje poželjna investicija u nestabilnim vremenima, istaknuto je na sjednici predsjedništva Udruženja poslovanja nekretninama.
Građevinski radovi porasli šesti uzastopni mjesec
TREND
Građevinski radovi porasli šesti uzastopni mjesec
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, uz stagnaciju na mjesečnoj razini, obujam građevinskih radova zabilježio je godišnju stopu rasta i u studenom, nastavivši trend godišnjeg rasta šesti mjesec zaredom.
Nobilo otkriva što će se graditi kod ciglane na Črnomercu
CIGLANA
Nobilo otkriva što će se graditi kod ciglane na Črnomercu
ZAGREB - Nakon što su srušeni dimnjaci stare zagrebačke ciglane u javnosti se aktualiziralo pitanje sudbine tog zapuštenog prostora koji je nekad bio jedan od simbola Zagreba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE