GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagreb: Divljanje cijena nekretnina mogao bi biti uvod u oštar pad

Zagreb: Divljanje cijena nekretnina mogao bi biti uvod u oštar pad
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2019 / 10:29
Autor: SEEbiz / Dnevnik.hr
ZAGREB - Stanovi u nekim dijelovima Zagreba u prosjeku skuplji su od 2500 eura po kvadratu. Bum na tržištu zahvatio je i manje nekretnine.

Jedan od stanova iz oglasnika od 33 četvorna metra prodaje se za 98 tisuća eura. Gospođa koja ga prodaje kaže da je 'možda spremna na neku korekciju' cijene, no potvrđuje da su cijene u tom dijelu grada i inače tako visoke, donosi Dnevnik.hr.

U godinu dana stambeni objekti poskupjeli su za više od sedam posto, novogradnja više od 10 posto. Najviše u Zagrebu, više od 11 posto, te na Jadranu, više od sedam posto.

Na rast cijene, tvrdi struka, utjecali su brojni faktori - od državnih subvencija do povoljnijih ekonomskih kretanja. Ali, na tržištu je tijekom godine zastoj.

- Svi čekaju manje više taj deveti mjesec i povećana je potražnja za nekretninama, jer u tom periodu to mogu iskoristiti. Automatski su i veće cijene nekretnina zato što su i sami prodavatelji toga svjesni, pa računaju da ako se nešto želi kupiti da će se to iskoristiti i ide im u prilog da podignu malo cijene', objašnjava Antonija Mikšić, iz agencije za nekretnine.

No cijene, koje su u ovom trenutku, tvrde mnogi, prenapuhane, uskoro bi se mogle i ispuhati. Poduzetnik Denis Čupić, koji je već godinama u nekretninskom biznisu, najavljuje njihov pad.

- Približavanje cijenama od 2500 do 3500 eura kakve su sad u novogradnji u Zagrebu su potpuno nerealne. Postoji jedna kalkulacija koja govori da bi pad mogao biti od 10 do 20 posto, pogotovo u nekim dijelovima Zagreba. Činjenica je da je u zadnjih godinu i pol dana primjerice u prostoru oko Bundeka su cijene nerealno rasle u nebo jer se otvorila Međunarodna američka škola pa su ljudi očekivali da će tamo cijene najma otići u nebo', kaže Ćupić.

Cijene stanova prije nekoliko godina podivljale su i u susjednoj Sloveniji. Vlada je situaciju riješila nižim PDV-om na nekretnine veličine do 120 kvadrata i tako stabilizirala tržište. U Hrvatskoj, takav potez nije ni na vidiku.

Tagovi: Zagreb, tržište nekretnina, cijene nekretnina, Denis Čupić, Antonija Mikšić
PROČITAJ I OVO
Rast cijena novogradnje u Crnoj Gori
TREND
Rast cijena novogradnje u Crnoj Gori
PODGORICA - Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori na kraju prošle godine, prema podacima Monstata, iznosila je 1.135 eura i veća je za 3,4 odsto u odnosu na kraj 2018. godine, dok je za 1,2 odsto veća u odnosu na treći kvartal 2019. godine.
Općina Legrad nekretnine vrijedne i do sto tisuća kuna prodaje za kunu
PRODAJA
Općina Legrad nekretnine vrijedne i do sto tisuća kuna prodaje za kunu
KOPRIVNICA - Općina Legrad raspisala je natječaj za prodaju ukupno 19 nekretnina u njenom vlasništvu, a početna cijena kreće se od nešto više od 5 tisuća kuna pa sve do 100.000 kuna.
Stanovi Jadran objavili prodaju hotela na Vlašiću za 35 milijuna kuna
PRODAJA
Stanovi Jadran objavili prodaju hotela na Vlašiću za 35 milijuna kuna
SPLIT - Stanovi Jadran većinskog vlasnika Miroslava Jeličića Purka objavili su prodaju 89 posto vlasništva u tvrtki Winter s sjedištem u Travniku u čijem je sastavu hotel Blanca Resort&Spa na planini Vlašić.
Kako revitalizirati otok Smokvicu?
KAKO DALJE
Kako revitalizirati otok Smokvicu?
ZAGREB - Nekretnine na otoku Smokvica u Šibensko-kninskoj županiji više od 20 godina besplatno je koristila obitelj Ivice Todorića, a nakon krize u Agrokoru vraćen je u državno vlasništvo 2017. godine.
Vlasnici Radisson Blu Resorta prodaju dva golema zemljišta
PRODAJA
Vlasnici Radisson Blu Resorta prodaju dva golema zemljišta
SPLIT - Tvrtka “Memento Spalato”, vlasnički i upravljački povezana s hotelom “Radisson Blu Resort”, prodaje dva zemljišta na vrlo atraktivnim turistčkim lokacijama po ukupnoj cijeni 4,21 milijun eura, što u protuvrijednosti iznosi gotovo 31 milijun kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE