GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrijednost građevinskih radova 2020. porasla 6,8 posto

Vrijednost građevinskih radova 2020. porasla 6,8 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2021 / 14:47
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima prošle je godine u odnosu na 2019. porasla za 6,8 posto, dok je vrijednost novih narudžbi istovremeno pala za 6,9 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Građevinski radovi u 2020. ukupno su bili vrijedni 27,1 milijardu kuna od čega se 19,1 milijarda odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a osam milijardi kuna na radove ostvarene s podizvođačima. Vrijednost novih narudžbi iznosila je 21,4 milijardu kuna.

Statistika strukture vrijednosti izvršenih radova s vlastitim radnicima u 2020. godini prema vrstama građevina, pokazuje da se 30,8 posto odnosilo na nestambene zgrade, a 34 posto na radove na prometnu infrastrukturu odnosno ceste, mostove i sl.

Po udjelu u ukupnoj vrijednosti radova izvršenih s vlastitim radnicima u 2020. slijede cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi (17,2 posto) te stambene zgrade (15 posto).

Vrijednost građevinskih radova u četvrtom je tromjesečju prošle godine bila veća za 3,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2019., a vrijednost novih narudžbi pala je za 19,5 posto.

Građevinski radovi u četvrtom su kvartalu bili ukupno vrijedni 7,42 milijarde kuna, od čega se 5,24 milijardi odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 2,17 milijardi kuna na radove ostvarene s podizvođačima.

Vrijednost novih narudžbi u četvrtom kvartalu iznosila je 5,38 milijardi kuna, od čega se 2,47 milijardi odnosi na zgrade, a 2,84 milijarde kuna na ostale građevine.

Gledajući samo radove obavljene s vlastitim radnicima, 61,7 posto izvedeno je na novogradnjama, a 38,3 posto su ostali radovi.

Istovremeno je 45,8 posto radova izvršeno na zgradama, a 54,2 posto na ostalim građevinama (prometna infrastruktura, cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi i sl.).

Tagovi: građevinski radovi, građevina, građevinski sektor, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Vareš: Ubrzane dozvole za gradnju saudijskog grada u gradu vrijednog 133 miliona dolara
INVESTICIJE
Vareš: Ubrzane dozvole za gradnju saudijskog grada u gradu vrijednog 133 miliona dolara
VAREŠ - Da je priča o izgradnji "grada u gradu" kod Vareša vrijednog 133 miliona dolara jedan od prioriteta lokalne vlasti potvrđuje i održani sastanak predstavnika investitora Prima Real Estate i načelnika Vareša Zdravka Maroševića.
Upravitelj prikuplja ponude za upravnu zgradu Adria Airwaysa
PONUDE
Upravitelj prikuplja ponude za upravnu zgradu Adria Airwaysa
LJUBLJANA - Stečajni upravitelj Adrie Airways, Janez Pustatičnik, objavio je poziv za javno obvezujuće prikupljanje ponuda za upravnu zgradu propalog zračnog prijevoznika s pripadajućim zemljištem.
HPK: Komasacija bi potaknula ulaganja, a za nju premalo novca u NPOO-u
POLJOPRIVREDA
HPK: Komasacija bi potaknula ulaganja, a za nju premalo novca u NPOO-u
ZAGREB - Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) smatra da su poljoprivreda i prerada proizvoda premalo zastupljeni u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti (NPOO), te da se to posebno odnosi na komasaciju koja po njihovoj ocjeni može biti snažan pokretač investicija.
Njemačka: Mnoštvo hotela na prodaju
HOTELI
Njemačka: Mnoštvo hotela na prodaju
BERLIN - Pandemija je teško pogodila čitav turistički sektor, ali je u hotelskim lancima izazvala pravu katastrofu. Mnogi lanci su prisiljeni već prodavati neke svoje hotele jer je i državna potpora daleko manja od troškova.
Stranci sve više žele nekretnine u Srbiji
TRENDOVI
Stranci sve više žele nekretnine u Srbiji
BEOGRAD - Sve više stranaca se odlučuje da kupi nekretninu u Srbiji. Bankari čak daju stambene kredite za nerezidente, ali sa nešto višim kamatama nego za državljane Srbije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE