GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Volumen građevinskih radova u ožujku skočio 16%

Volumen građevinskih radova u ožujku skočio 16%
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2021 / 09:03
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a obujam građevinskih radova zabilježio je u ožujku dvoznamenkastu godišnju stopu rasta od 16% (kalendarski prilagođeni indeksi) nastavivši trend godišnjeg rasta deseti mjesec zaredom.

Dvoznamenkasti rast obujma građevinski radova zabilježen je zadnji put u prvim mjesecima 2019. U ožujku je pozitivan doprinos došao i od izgradnje zgrada (16,5%) i od izgradnje na ostalim građevinama (15,3%). Prema izvornim indeksima, rast obujma građevinskih radova bio je još izraženiji odnosno bio je viši za 20% u odnosu na ožujak 2020.

Posljedično, u prvom tromjesečju 2021. prema izvornim indeksima, u odnosu na isto razdoblje 2020. obujam građevinskih radova viši je za 6,6%, a prema kalendarski prilagođenim za 7,5%.

Nadalje, u prva tri mjeseca je izdano 2.706 odobrenja za građenje što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast za gotovo 28%. Od toga, 2.235 dozvola odnosi se na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine.

Ovakva kretanja u skladu su s našim očekivanjima te očekujemo da će i u nastavku godine, uz početak gospodarskog oporavka, upravo građevinski sektor biti jedan od rijetkih djelatnosti na koje aktualna kriza uzrokovana pandemijom COVID-19 neće imati značajniji negativan utjecaj. Naime, upravo je, osim poljoprivrede i IT-a, građevinarstvo bio jedini sektor koji je pozitivno pridonio BDP-u, ublažavajući tako ukupne negativne trendove u gospodarstvu u prošloj godini.

Daljnji rast u ovoj godini trebao bi biti potaknut ulaganjem u infrastrukturu (financiranu iz fondova EU) i tržište nekretnina. Očekivanja pretpostavljaju da će pandemija biti stavljena pod kontrolu tijekom drugog tromjesečja te da će glavna turistička sezona biti relativno uspješna, a poslovni i potrošački optimizam u uzlaznoj putanji.

Nastavak povoljnih kretanja u segmentu stanogradnje osim okruženja niskih kamatnih stopa podržan je nastavkom subvencioniranih stambenih kredita (u sklopu APN programa koji je produljen do 2023. godine) te nužnom obnovom potresom pogođenih područja. Ne treba izostaviti ni pozitivna očekivanja doprinosa obnove Grada Zagreba rastu aktivnosti na tržištu nekretnina, ali i građevinskog sektora u cjelini.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, građevinski sektor, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Vlada: Projekt VARTEKS kvart - urbana regeneracija proglašen strateškim projektom
PROJEKTI
Vlada: Projekt VARTEKS kvart - urbana regeneracija proglašen strateškim projektom

ZAGREB - Vlada je u srijedu projekt "VARTEKS kvart - urbana regeneracija" proglasila strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske, a sam je projekt vrijedan 182,7 milijuna kuna.

Marera Investment Group ocenjena kreditnim rejtingom globalne agencije S&P
REJTING
Marera Investment Group ocenjena kreditnim rejtingom globalne agencije S&P
BEOGRAD – Kompanija Marera Investment Group, pod čijim okriljem posluje Marera Properties, jedina je kompanija za investiranje u komercijalne nekretnine koja je u Srbiji dobila dugoročnu ocenu kreditnog rejtinga prestižne S&P Global Ratings agencije.
Kompanija Dejana Stankovića gradi između Slavije i Manježa
GRAĐEVINA
Kompanija Dejana Stankovića gradi između Slavije i Manježa
BEOGRAD - Između Trga Slavija i parka Manjež u Beogradu razmatra se izgradnja višespratnica koje bi bile namenjene stanovanju i poslovanju. Naručilac elaborata je kompanija "Stefial" d.o.o, u vlasništvu bivšeg fudbalskog reprezentativca i aktuelnog trenera FK Crvena Zvezda, Dejana Stankovića.
Srpski investitori u Savudriji grade kompleks s 55 vila i najvećim bazenom u Europi
PODUHVAT
Srpski investitori u Savudriji grade kompleks s 55 vila i najvećim bazenom u Europi
SAVUDRIJA - Područje Crvenog vrha u Savudriji od listopada prošle godine je veliko gradilište sa 300 radnika iz nekoliko europskih zemalja.
Đoković prodao luksuzni stan u Miamiju i na njemu zaradio
DOBAR POTEZ
Đoković prodao luksuzni stan u Miamiju i na njemu zaradio
BEOGRAD - Prvi reket sveta Novak Đoković prodao je svoj luksuzni stan u Miamiju, koji je pre manje od dve godine kupio za 5,77 miliona dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE