GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vodnjan: U dva tjedna zatvoreno 45 gradilišta

Vodnjan: U dva tjedna zatvoreno 45 gradilišta
BESPRAVNA GRADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2023 / 10:21
Autor: SEEbiz
VODNJAN - Najava glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića da će za dva tjedna početi rušenje bespravno izgrađenih objekata na području Istre dočekana je u toj županiji, ali i u drugim dijelovima zemlje gdje postoje problemi s bespravnim graditeljima, kao melem na ranu.

To je i znak, smatraju mnogi, da se napokon ozbiljno i sustavno kreće u obračun s onima koji bez ikakvih dozvola, bez poštivanja urbanističkih rješenja, grade tamo gdje žele.

– Na području Istre uklanjat će se 14 objekata. Tri su na području grada Umaga, pet na području Rovinja i šest na području Ližnjana – kazao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić i dodao da je to tek početak rušenja i obračuna s bespravnim graditeljima. Mikulić je na nedavnoj konferenciji na temu bespravne gradnje u organizaciji Glasa Istre u Medulinu gdje je s gradonačelnicima, načelnicima i županom razgovarao o aktualnom problemu, obećao pomoć.

– U Istri ćemo pojačati broj građevinskih inspektora, poslat ćemo još četiri inspektora iz drugih krajeva Hrvatske, oni će ići na teren i odraditi sve ono što moraju. Problem možemo riješiti jedino ako smo prisutni na terenu. Ne treba govoriti o tome ima li Državni inspektorat dovoljan broj ljudi – ako zajedno i studiozno krenemo riješiti problem, onda ćete olakšati posao i meni i mojim suradnicima. Uglavnom, čut će se i osjetiti da smo došli – najavio je nedavno glavni državni inspektor u Istri, a u nepunih mjesec dana od sastanka, rezultati se vide. Andrija Mikulić kazao je i da je jako važna dobra suradnja lokalne samouprave, komunalnih inspekcija na terenu s državnim inspektoratom, što je u Istri slučaj, jer tada su puno uspješniji u radu. Komunalni redari u Istri već mjesecima na terenu neumorno rade, popisuju objekte koji su sagrađeni bez dozvola, uspoređuju snimke koje naprave dronovima s podacima iz katastra kako bi imali sve argumente za borbu protiv bespravne gradnje.

Tako je u zadnja dva tjedna na području Vodnjana zatvoreno čak 45 aktualnih gradilišta, piše Večernji list. Inače, Vodnjan je najsnažnije krenuo u obračun s nezakonitom gradnjom s obzirom na to da imaju, po riječima gradonačelnika Edija Pastrovicchija, više bespravnih nego objekata koji su izgrađenih dozvolama u građevinskim zonama. Po lanjskim podacima unutar granica građevinskog područja imaju izgrađeno 470 hektara, a izvan čak 510 hektara.

– Izdano je više od 20 rješenja o uklanjanju. Čekamo povratnicu i u osam dana od povratnice idemo na teren provjeriti kakvo je stanje. Ako vlasnik nije sam uklonio objekt, pokrećemo upravni postupak – pojasnio je gradonačelnik Vodnjana.

Kada je u pitanju bespravna gradnja u Istri, u većini slučajeva riječ je o stranim državljanima koji kupuju zemljišta i potom bespravno grade. Na području Vodnjanštine, kazao je gradonačelnik, gotovo svi popisani bespravni graditelji su stranci; Nijemci, Talijani, Slovenci, Austrijanci.

U općini Medulin oformili su SOS telefon koji je dostupan mještanima 0-24 i gdje se može prijaviti bilo kakva bespravna gradnja, a komunalni redari potom izlaze na teren po dojavi, a postoji i web-stranica bespravnagradnja.hr gdje se aktualna situacija može pratiti, a bezakonje prijaviti.Župan Boris Miletić u više je navrata apelirao na državu da se jače uključi u rješavanje ovog pitanja.

– Mogu samo pohvaliti glavnog državnog inspektora koji je nakon naših zadnjih sastanaka održao sva obećanja, poslao dodatne inspektore u Istru i što se ova priča nastavlja. I sam je osobno obišao sporne lokacije i uvjerio se u stanje na terenu. Iznimno sam zadovoljan njegovim angažmanom, pozdravljam najavu rušenja bespravno izgrađenih objekata jer tako se radi u pravnoj državi. Time se jasno šalje poruka da se zakoni ove države moraju poštivati. Bespravna gradnja po poljoprivrednim, zaštićenim lokacijama je, kako sam već rekao, zločin nad prostorom. Čak 99 posto Istrijana gradi po zakonu, poštuje sve propise, dok su ilegalni graditelji mahom stranci koji onda još nađu model da takve objekte i iznajmljuju i zarađuju. Nadam se da na tome neće stati, da će ovakvih akcija biti još kako bismo toj pošasti stali na kraj – kazao je župan Boris Miletić. Smatra i da resorni ministar graditeljstva može pomoći u rješavanju ovog problema diljem Hrvatske ako uputi jasnu i nedvosmislenu poruku javnosti da novih legalizacija bespravno izgrađenih objekata u Hrvatskoj više nikada neće biti. •

U Vodnjanu, kazao je gradonačelnik, ima više ilegalnih nego legalno izgrađenih objekata

Tagovi: Vodnjan, bespravna gradnja, Edi Pastrovicchio, Andrija Mikulić, rušenje objekata, Istra
PROČITAJ I OVO
SAD: Cijene rabljenih stanova pale prvi put od veljače 2012.
STANOVI
SAD: Cijene rabljenih stanova pale prvi put od veljače 2012.
WASHINGTON - Prodaja kuća u SAD-u porasla je 14,5 posto u odnosu na siječanj na godišnjih 4,58 milijuna jedinica u veljači, objavila je Nacionalna udruga trgovaca nekretninama.
Ifo: Njemačka stanogradnja nastavit će posrtati
STANOGRADNJA
Ifo: Njemačka stanogradnja nastavit će posrtati
BERLIN - Njemačka stanogradnja posrće pod teretom skupljih radova i kredita i ne očekuje ništa bolje u skoroj budućnosti, objavio je u ponedjeljak ekonomski institut Ifo.
APN u samo pola sata zaprimio 298 zahtjeva za stambene subvencije
SUBVENCIJE
APN u samo pola sata zaprimio 298 zahtjeva za stambene subvencije
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.
Slovenija: Znatno manje građevinskih dozvola za zgrade
GRAĐEVINA
Slovenija: Znatno manje građevinskih dozvola za zgrade
LJUBLJANA - U veljači su u Sloveniji izdane 344 građevinske dozvole za zgrade, što je 44 posto manje nego u siječnju.
Ove godine stabilizacija tržišta nekretnina u Srbiji
STABILZACIJA
Ove godine stabilizacija tržišta nekretnina u Srbiji
BEOGRAD - U Srbiji će se ove godine stabilizovati tržište nekretnine i ne predviđa se tako drastičan rast cena, očekuju predstavnici agencija za nekretnine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE