GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

VMD kod Veterinarskog fakulteta gradi novi zagrebački kvart

VMD kod Veterinarskog fakulteta gradi novi zagrebački kvart
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2020 / 07:58
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Počela je realizacija najvećeg stambeno-poslovnog projekta koji se gradi u Zagrebu, novog zagrebačkog kvarta Heinzelova-Darwinova. Investitor je tvrtka VMD STANDARD, projekt je izradila tvrtka VMD PROJEKT, a obje su dio poznate grupacije VMD GRUPA.

Nakon završenog projekta u blizini maksimirske šume VMD STANDARD je u poslovnoj zoni grada omeđenoj ulicama Heinzelova, Vukovarska i Darwinova započeo gradnju novog arhitektonskog pothvata. Cilj im je urbanizacija i oplemenjivanje do sada zanemarenog gradskog prostora, mjesta na kojem nije bilo gotovo ničega.

Urbanističkim planom uređenja Heinzelova-Vukovarska iz 2006. godine definirana je buduća zona uređenja od 83.000 kvadrata. Kvart Heinzelova-Darwinova će se realizirati na oko 50.000 kvadrata te zone. Unutar kvarta su dvije pretežno stambene parcele, jedna poslovna parcela čiji je investitor ta tvrtka, te parcele javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba - dječje igralište, dječji vrtić, javni park, zaštita zelene površine te prometnice i pješački koridori.

Lokacija novog kvarta je izuzetno zahvalna u smislu povezanosti. S jedne strane je blizina zagrebačke obilaznice i brza veza sa zagrebačkim aerodromom, a s druge 15-20 minuta hoda do šireg centra grada

Direktor tvrtke VMD STANDARD Željko Vučemil ističe za Jutarnji list da će kroz gradnju stambenih i poslovnih zgrada platiti Gradu oko 50 milijuna kuna komunalnog doprinosa.

- Očekujemo da se dio tih sredstava iskoristi za gradnju javnih sadržaja: ulice s infrastrukturom za koju je ranije izdana građevinska dozvola, uređenje javnih površina, dječjeg vrtića, dječjeg igrališta i javnog zelenila. Tako će biti upotpunjen sadržaj cijelog kvarta. Informirali smo gradske službe o projektu te očekujemo da će Grad iz našeg plaćenog komunalnog doprinosa realizirati uređenje javnih sadržaja dok će se graditi stambene i poslovne zgrade. Jedan neizgrađeni, zapušteni prostor u centru grada transformirat će se tako u moderni stambeno-poslovni kvart s puno zelenila i javnih površina - kaže Ž. Vučemil.

Lokacija novog kvarta je izuzetno zahvalna u smislu povezanosti. S jedne strane je blizina zagrebačke obilaznice i brza veza sa zagrebačkim aerodromom, a s druge 15-20 minuta hoda do šireg centra grada. Gradnja dijela kvarta odvijat će se u tri etape, pri čemu će se prvo graditi pretežno stambeni objekti, dok će se za poslovnu parcelu provesti javni arhitektonski natječaj. Na toj parceli gradit će se po završetku stambenih objekata. Stambene parcele su površine svaka po 10.000 kvadrata, a poslovna parcela je veličine 8000 kvadrata. Dvije stambene parcele su promatrane kao jedna arhitektonska cjelina te sa šetnicom koja ih povezuje čine površinu od 21.000 kvadrata.

- Započeli smo gradnju na prvoj stambenoj parceli. Pri projektiranju, a prema smjernicama investitora, imali smo mogućnost ukomponirati unutar poslovne zone novi stambeni kvart s puno zelenila. Paralelno s ovim parcelama bi se trebale izvesti nove prometnice, kao i pješački koridori unutar zone te dječji vrtić i javno igralište za djecu čiji je investitor Grad. Tako ovaj dio grada više neće biti rezerviran samo za poslovne objekte, nego će postati lokacija poželjna za život - objašnjava Ivona Holen, arhitektica i voditeljica projektnog ureda VMD PROJEKT.

Na svakoj od parcela izgradit će se 2 građevine visine 9 nadzemnih etaža. U prizemlju su poslovni prostori uslužnih djelatnosti u funkciji stanovanja, a od 1. do 8. kata bit će stanovi, 200 stanova na svakoj parceli

Međutim, projekt ima jednu posebnost koju u kontekstu dosadašnjeg građenja u Zagrebu treba naglasiti - arhitektura cijelog kompleksa osmišljena je uz izuzetno nizak koeficijent iskoristivosti, čime je ostvarena velika udaljenost između zgrada. Unatoč definiranom maksimalnom koeficijentu izgrađenosti 3,5, a minimalnom 2, projekt je osmišljen uz koeficijent izgrađenosti 2,3. Udaljenost između zgrada je oko 70 metara u jednom i čak 120 metara u drugom smjeru. Na svakoj od parcela će se izgraditi dvije građevine visine 9 nadzemnih etaža. U prizemlju su predviđeni poslovni prostori uslužnih djelatnosti u funkciji stanovanja, dok će od 1. do 8. kata biti isključivo stanovi, 200 stanova na svakoj parceli, odnosno ukupno 400 stanova. Kvart je osmišljen, dodaje I. Holen, prema uzoru na najbolju praksu gradnje Novog Zagreba, takozvanu rahlu gradnju s većom udaljenošću zgrada, čime se formiraju velike zelene površine, parkovi.

- Želja investitora je da stanari nemaju osjećaj da se nalaze u poslovnoj zoni, nego da imaju komociju boravka u kvartu. Bitno nam je da se kupcima osim novog stana ponudi i visoki standard života - kaže arhitektica.

Zbog toga je u centralnom dijelu uz pješačku šetnicu predviđen poseban objekt ugostiteljske namjene s velikima terasama orijentiran na javnu šetnicu te udaljen od stambenih zgrada.

Lokacija novog kvarta je izuzetno zahvalna u smislu povezanosti. S jedne strane je blizina zagrebačke obilaznice i brza veza sa zagrebačkim aerodromom, a s druge 15-20 minuta hoda do šireg centra grada

- Na prvoj stambenoj parceli sve tri građevine povezane su s dvije podrumske etaže u kojima je smješteno oko 400 garažnih mjesta. Planirane građevine formiraju unutarnji trg introvertiranog karaktera s visokim potencijalom za boravak stanara i vanjsku ovojnicu koja komunicira s okolnim urbanim prostorom. Šetnica između parcela ostvarit će karakter kvalitetne ‘promenade’ između dva buduća kompleksa - objašnjava Ivona Holen te dodaje da je prostor krajobrazno podijeljen u tri tematske cjeline; središnji prostor-trg, rubna vanjska zona te prostor uz buduću šetnicu.

Zgrade će biti opremljene, kaže arhitektica, prepoznatljivim VMD “standardom”, radit će se po principima zelene gradnje te će se prikupljene oborinske vode koristiti za navodnjavanje zelenila. Po završetku gradnje zgradu će na upravljanje preuzeti tvrtka VMD SERVIS. Veličine stanova u zgradama predviđene su od 50 do 150 kvadrata, pretežito 70-80 kvadrata, različitih orijentacija, od jednostranih do trostranih. Stanovi uglavnom imaju povezane i velike prostore dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje te minimalno potrebne hodnike. Težilo se odvajanju spavaćeg trakta od dnevnog.

Cijena kvadrata kretat će se od 2600 do 3000 eura ovisno o veličini i katnosti stana.

Tagovi: VMD Projekt, VMD Standard, Ivona Holen, Heinzelova-Darwinova, tržište nekretnina, stanogradnja, tržište nekretnina u Zagrebu, Željko Vučemil,
PROČITAJ I OVO
Slovenske nekretnine poskupjele na početku godine
TREND
Slovenske nekretnine poskupjele na početku godine

LJUBLJANA - U prvom tromjesečju cijene stambenih nekretnina u Sloveniji bile su u prosjeku 3,1 posto više nego u prethodnom tromjesečju i 7,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Vlada: Projekt VARTEKS kvart - urbana regeneracija proglašen strateškim projektom
PROJEKTI
Vlada: Projekt VARTEKS kvart - urbana regeneracija proglašen strateškim projektom

ZAGREB - Vlada je u srijedu projekt "VARTEKS kvart - urbana regeneracija" proglasila strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske, a sam je projekt vrijedan 182,7 milijuna kuna.

Marera Investment Group ocenjena kreditnim rejtingom globalne agencije S&P
REJTING
Marera Investment Group ocenjena kreditnim rejtingom globalne agencije S&P
BEOGRAD – Kompanija Marera Investment Group, pod čijim okriljem posluje Marera Properties, jedina je kompanija za investiranje u komercijalne nekretnine koja je u Srbiji dobila dugoročnu ocenu kreditnog rejtinga prestižne S&P Global Ratings agencije.
Kompanija Dejana Stankovića gradi između Slavije i Manježa
GRAĐEVINA
Kompanija Dejana Stankovića gradi između Slavije i Manježa
BEOGRAD - Između Trga Slavija i parka Manjež u Beogradu razmatra se izgradnja višespratnica koje bi bile namenjene stanovanju i poslovanju. Naručilac elaborata je kompanija "Stefial" d.o.o, u vlasništvu bivšeg fudbalskog reprezentativca i aktuelnog trenera FK Crvena Zvezda, Dejana Stankovića.
Srpski investitori u Savudriji grade kompleks s 55 vila i najvećim bazenom u Europi
PODUHVAT
Srpski investitori u Savudriji grade kompleks s 55 vila i najvećim bazenom u Europi
SAVUDRIJA - Područje Crvenog vrha u Savudriji od listopada prošle godine je veliko gradilište sa 300 radnika iz nekoliko europskih zemalja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE