GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlasnici Radisson Blu Resorta prodaju dva golema zemljišta

Vlasnici Radisson Blu Resorta prodaju dva golema zemljišta
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 14:31
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Tvrtka “Memento Spalato”, vlasnički i upravljački povezana s hotelom “Radisson Blu Resort”, prodaje dva zemljišta na vrlo atraktivnim turistčkim lokacijama po ukupnoj cijeni 4,21 milijun eura, što u protuvrijednosti iznosi gotovo 31 milijun kuna.

Obje parcele, ukupne površine 7195 četvornih metara, nalaze se u blizini turističkoga kompleksa u kojem će se za mjesec dana održati i izvanredna skupština dioničara na kojoj bi poslovodstvo “Mementa Spalata” trebalo dobiti suglasnost za traženje potencijalnih kupaca. Najveći dioničar splitske tvrtke je kompanija “Olbia Investments Limited” iz ciparskog Limassola, koja osim svojih 8,98 posto, drži i 86,14 posto dionica preko zagrebačke tvrtke “Memento”, u kojoj je osnivač i vlasnik.

Prvo zemljište koje je ponuđeno tržištu obuhvaća površinu od 3989 kvadrata i nalazi se u istočnom susjedstvu hotelskog prostora, ispod Bračke ulice.

Riječ je o zapuštenom neizgrađenom terenu, djelomično prekrivenom čempresima, borovima i niskim raslinjem, koje se prodaje po cijeni od 2,33 milijuna eura, što predstavlja nešto više od 585 eura po četvornome metru. Prema važećem Generalnom urbanističkom planu, parcela se, poput svih ostalih u tom dijelu grada, južno od Bračke ulice, nalazi u zoni ugostiteljsko-turističke namjene, i to izričito – hotelske, piše Slobodna Dalmacija.

Zemljište je još od 2011. godine opterećeno dvjema hipotekama “teškima” ukupno 33,6 milijuna eura, koje je od tvrtke “Grovepoint Trading Limited” s Cipra prije tri godine preuzeo “Aedro Finance” iz srednjoameričke države Belize, smještene na obali Karipskog mora. Druga parcela nudi se za 1,87 milijuna eura i zauzima 3206 kvadrata, pa je i cijena po četvornome metru identična onoj s “gornjeg” zemljišta.

Nalazi se jugoistočno od hotela “Radisson Blu Resort”, na potezu od Puta Radoševca do dužobalne šetnice na samoj granici trsteničke plaže i žnjanskog platoa.

Tijekom posljednjeg i ujedno propalog postupka izmjena GUP-a, što se provodio 2015. godine u gradonačelničkom mandatu Ive Baldasara, tvrtka “Memento Spalato” tražila je da se taj teren iz spomenute ugostiteljsko-turističke zone prenamijeni u mješovitu, i to pretežito stambenu namjenu, ali ni taj prijedlog nije “prošao” na Gradskom vijeću.

U kontekstu cijele priče važno je istaknuti kako ciparski “Olbia Investments Limited” drži ukupno 95,12 posto dionica “Mementa Spalata”, tvrtke koja je nastala iz nekadašnjeg “Hotela Split”. Upravo je podjelom tvrtke i istodobnim prijenosom dijelova imovine tadašnjeg “Hotela Split” prije osam godina, među ostalim, osnovano novo dioničko društvo istog imena koje je vlasnik hotela “Radisson Blu Resort”, a vidljivo je da su “Memento Spalato” i novi “Hotel Split” i vlasnički i upravljački povezani.

U Nadzornom odboru obiju tvrtki sjede Sergej Distergov, Ukrajinac s adresom u Beču, kao predsjednik tog tijela, te Petros Chatziloizou, Stella Timotheou i Lido Hadjiloizou s ciparskim putovnicama.

Upravo je Grigorij Surkis, najmoćniji čovjek ukrajinskog nogometa i potpredsjednik UEFA-e, te biznismen čije se bogatstvo procjenjuje na 18 milijardi dolara, još u ljeto 2011., kada je svoju jahtu usidrio ispred Trstenika, izrijekom izjavio kako je hotel, misleći na “Radisson Blu Resort”, “u vlasništvu njegova prijatelja Sergeja Distergova”.

Tagovi: Radisson Blu Resort, Olbia Investments Limited, Memento Spalato, Split, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Štromar: Novac za subvencije stambenih kredita nije upitan
SMIRIVANJE
Štromar: Novac za subvencije stambenih kredita nije upitan

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izjavio je u četvrtak da će ove godine za mjeru subvencioniranja stambenih kredita biti potrebno oko 15 milijuna kuna te poručio da je novac za tu mjeru osiguran.

Stručnjaci: Zagrebu treba cjelovita, a ne kozmetička obnova
STRUKA
Stručnjaci: Zagrebu treba cjelovita, a ne kozmetička obnova
ZAGREB - Politika obnove Zagreba mora biti cjelovita, a ne se iscrpljivati na kozmetičkim zahvatima ili podizanju toplinske sposobnosti zgrada kao do sada, smatraju stručnjaci.
APN: Do kraja travnja bi moglo biti oko 2.300 zahtjeva za subvencionirane kredite
KREDITI
APN: Do kraja travnja bi moglo biti oko 2.300 zahtjeva za subvencionirane kredite
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) izvijestila je u utorak da je do sada zaprimljeno 1.300 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, a prema procjenama broj zahtjeva bi do kraja travnja mogao porasti za još oko tisuću.
Građevinski radovi u siječnju na godišnjoj razini porasli 7%
TREND
Građevinski radovi u siječnju na godišnjoj razini porasli 7%
ANALIZA - Uz rast od 2,6% na mjesečnoj razini (prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima) obujam građevinskih radova u Hrvatskoj je i u siječnju potvrdio nastavak godišnjih stopa rasta.
Manhattan: Prodaja nekretnina stala, cijene će oštro pasti
ZASTOJ
Manhattan: Prodaja nekretnina stala, cijene će oštro pasti
NEW YORK - Prodaja nekretnina na Manhattanu zaustavila se krajem ožujka, a neki stručnjaci iz industrije kažu da bi cijene mogle pasti 30% ili više nakon što se aktivnost nastavi, piše CNBC.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE