" />
"> Vlada: Projekt VARTEKS kvart - urbana regeneracija proglašen strateškim projektom | SEEbiz.eu

Vlada: Projekt VARTEKS kvart - urbana regeneracija proglašen strateškim projektom

Vlada: Projekt VARTEKS kvart - urbana regeneracija proglašen strateškim projektom
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2021 / 16:53
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Vlada je u srijedu projekt "VARTEKS kvart - urbana regeneracija" proglasila strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske, a sam je projekt vrijedan 182,7 milijuna kuna.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je objasnio da je, sukladno Zakonu o strateškim investicijskim projektima RH, varaždinski Varteks 2019. godine prijavio taj projekt kao strateški investicijski projekt.

Radi se o privatnom investicijskom projektu, dok je područje investiranja prometna i komunalna infrastruktura, rekao je Ćorić, dodajući kako je u svibnju ove godine sklopljen sporazum o pripremi i provedbi tog strateškog projekta.

Inače, prometno i komunalno opremanje zone Varteksa uključuje izgradnju prometnica, vodovoda, fekalne i oborinske odvodnje, DT i EE kanalizacije i plinovoda, kao i rekonstrukciju mreže elektroopskrbe na razini cijelog obuhvata.

Projekt će se provesti u Varaždinu, a njegova ja ukupna vrijednost 182,7 milijuna kuna s PDV-om.

Ćorić je naveo da je zahvat podijeljen u dvije faze, koje su jamstvo realne i provedive revitalizacije i urbane regeneracije cijele zone na koju se odnosi.

Prva faza uključuje realizaciju sjevernog kružnog toka na Zagrebačkoj cesti s pristupnom prometnicom, uključivo svu pripadajuću komunalnu infrastrukturu, a druga realizaciju južnog kružnog toka i srednjeg 'T' raskrižja' na Zagrebačkoj cesti te preostalog dijela prometnica s komunalnom infrastrukturom.

Unutar područja obuhvata zone Varteksa planiraju se ujedno i zahvati uklanjanja neaktivnih građevina, koji imaju za cilj stvaranje pretpostavki za novu gradnju čime se postižu uvjeti za funkcionalnu urbanističku i arhitektonsku rekonstrukciju cijele zone. Kao posljedica realizacije tog strateškog projekta stvorit će se uvjeti za transformaciju postojećih središnjih dijelova zone koji će ostati u postojećoj funkciji tekstilne i modne industrije, kao i izgradnju novih građevina, s naglaskom na javnim sadržajima i funkcijama od osobite važnosti za lokalnu zajednicu. Projekt će uz ostalo i znatno pridonijeti održavanju i razvoju poslovanja Varteksa i očuvanju postojećih radnih mjesta, navodi se uz ostalo u obrazloženju Vladine odluke.

Izradit će se nacionalni plan industrijskog razvoja i poduzetništva 2021.-2027.

Vlada je odlučila i pokrenuti postupak izrade nacionalnog plana industrijskog razvoja i poduzetništva za razdoblje 2021. - 2027. godine, za što je zaduženo Ministarstvo gospodarstva te će resorni ministar u roku dva tjedna imenovati i stručnu radnu skupinu za izradu prijedloga plana.

Plan će kao relevantan strateški dokument omogućiti provedbu mjera i aktivnosti koje omogućuju ostvarenje punog potencijala industrije i poduzetništva kao pokretača gospodarstva, promjena, inovacija te rasta konkurentnosti cjelokupnog gospodarstva na svjetskom tržištu, obrazlaže se u odluci.

Ministar Ćorić najavio je kako će se pri izradi plana voditi računa o razvoju temeljenom na cjeloživotnom učenju, na snažnoj podršci poduzetništvu, pametnim i čistim tehnologijama te digitalnoj i održivoj transformaciji domaćeg gospodarstva.

Pritom, izrada plana temeljit će se na Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030. godine, kroz doprinos ispunjenju strateškog cilja "Konkurentno i inovativno gospodarstvo", odnosno razvoju globalno konkurentne, zelene i digitalne industrije.

Sukladno tome, navedeno je u odluci Vlade, plan će definirati industrijske djelatnosti koje imaju najveću perspektivu daljnjeg rasta i razvoja, koji će se dodatno olakšati i potaknuti odgovarajućim skupom mjera.

Ćorić je dodao kako će se pri definiranju prioritetnih područja plana u obzir uzeti posljedice pandemije na industriju i malo i srednje poduzetništvo.

Saboru na donošenje upućene izmjene Zakona o tržištu kapitala

Vlada je u drugo saborsko čitanje uputila prijedlog izmjena Zakona o tržištu kapitala, koje se prvenstveno odnose na daljnje usklađivanje hrvatskog regulatornog okvira za tržište kapitala s pravnom stečevinom EU-a.

Uz, uvodi se i izdavanje odobrenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) za statusne promjene burze, osnivanje podružnice izvan Republike Hrvatske, te za stjecanje udjela koji prelazi 25 posto glasačkih prava u drugoj pravnoj osobi. Hanfa će ubuduće odobravati i cjenik burze.

Također, zbog zaštite malih dioničara dodatno se uređuje postupak povlačenja dionica s uređenog tržišta.

Izmjenama bi se ukinula i obveza izdavatelja o godišnjoj objavi podataka o stjecanju i držanju vlastitih dionica, jer se, kako se obrazlaže, u praksi pokazalo da se njome ne postiže dodatna transparentnost, a ta je obveza administrativno opterećenje za izdavatelje.

Vlada je odlučila raspisati i javni poziva za predlaganje kandidata za predsjednika Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja.

Predsjednik Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja Mladen Cerovac preminuo je 29. prosinca prošle godine, od posljedica covida-19. Cerovac je Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) gradio od njena osnutka 1997. godine, a predsjednik Vijeća je bio od 2013. godine.

Inače, predsjednika Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja imenuje i razrješava Hrvatski sabor, a na prijedlog Vlade, koja i objavljuje javni poziv za predlaganje kandidata za tu funkciju.

Tagovi: Varteks kvart - urbana regeneracija, Varteks, Tomislav Ćorić, Zakon o tržištu kapitala
PROČITAJ I OVO
Vatikan prvi put otkrio financijski pregled svojih nekretnina
PREGLED
Vatikan prvi put otkrio financijski pregled svojih nekretnina
RIM - Vatikan je prvi put javnosti pružio uvid u financijsko stanje svojih nekretnina kojih posjeduje više od 5000, u nastojanju da njegovo poslovanje bude transparentnije.
Daljnji rast građevine trebao bi biti potaknut ulaganjem u infrastrukturu i tržište nekretnina
GRAĐEVINA
Daljnji rast građevine trebao bi biti potaknut ulaganjem u infrastrukturu i tržište nekretnina
ANALIZA - Prema podacima DZS-a obujam građevinskih radova zadržao je u svibnju dvoznamenkastu godišnju stopu rasta treći mjesec za redom koja je, prema kalendarski prilagođenim indeksima, iznosila 15,9%.
Najskuplji kvadrat stana u Srbiji prodat u Beogradu na vodi za 8.754 evra
PROMET NEKRETNINA
Najskuplji kvadrat stana u Srbiji prodat u Beogradu na vodi za 8.754 evra

BEOGRAD - Najskuplji kvadrat stana u Srbiji i u četvrtom kvartalu prošle godine bio je u Beogradu na vodi i iznosio je 8.754 evra, a za isti stan je dato i najviše novca - 1.426.888 evra, navodi se u izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) o prometu nekretnina za poslednje lanjsko tromesečje.

Hrvatska Asura grupa preuzima održavanje najvećeg shopping malla u Sjevernoj Makedoniji
EAST GATE MALL SKOPJE
Hrvatska Asura grupa preuzima održavanje najvećeg shopping malla u Sjevernoj Makedoniji
SKOPJE - ASURA Facility Management d.o.o.e.l. Skopje, članica hrvatske ASURA Grupe, potpisala je danas u Skopju Ugovor o uslugama upravljanja objektom EAST GATE MALL SKOPJE, najvećim shopping mallom ne samo u Sjevernoj Makedoniji, nego među najvećima i u Jugoistočnoj Europi.
Obujam građevinskih radova porastao 12. mjesec za redom
RAST
Obujam građevinskih radova porastao 12. mjesec za redom

ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u svibnju je bio 15,9 posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, dok je u odnosu na travanj manji za 0,1 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku objavljeni u srijedu (DZS).

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE