GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada najavila smanjenje portfelja nekretnina u državnom vlasništvu

Vlada najavila smanjenje portfelja nekretnina u državnom vlasništvu
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2020 / 11:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada je u četvrtak prihvatila prijedlog godišnjeg plana upravljanja državnom imovinom za 2020. godinu, u kojem se uz ostalo najavljuje smanjenje portfelja nekretnina kojim upravljaju Ministarstvo državne imovine i CERP, kao i rast investicijskih projekata za aktivaciju neiskorištene državne imovine.

Učinkovito upravljanje nekretninama u državnom vlasništvu provest će se smanjenjem portfelja nekretnina kojim upravljaju Ministarstvo državne imovine i CERP i to putem prodaje, razvrgnuća suvlasničkih zajednica i darovanjem u korist jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, rekao je ministar državne imovine Mario Banožić.
Planira se i rast investicijskih projekata za aktivaciju neiskorištene državne imovine putem osnivanja prava građenja, prava služnosti, darovanja, zakupa i dodjele na korištenje. Nadalje, nastojat će se staviti u funkciju nekretnine prenesene na upravljanje Državnim nekretninama, dodao je.

Cilj je i nastavak privatizacije trgovačkih društava u državnom vlasništvu i unaprjeđenje upravljanja pravnim osobama od posebnog interesa za državu putem učinkovitog smanjenje portfelja državne imovine kojom upravljaju Ministarstvo državne imovine i CERP, jačanjem efikasnosti poslovanja i praćenje poslovanja trgovačkih društava u državnom vlasništvu, te osiguranjem daljnjeg razvoja i jačanje konkurentske pozicije pravnih osoba od posebnog interesa za Hrvatsku. Utvrđivat će se, nadalje, i kriteriji za definiranje pravnih osoba od posebnog interesa za Hrvatsku.

Plan predviđa i učinkovito upravljanje pokretninama koje su trajno oduzete zbog počinjenja kaznenog djela, harmonizaciju i prijedlog novih propisa, kao i vođenje, standardizirani razvoj i unaprjeđenje sveobuhvatne interne evidencije pojavnih oblika državne imovine kojom upravlja Ministarstvo državne imovine.
Jedna se stavka odnosi i na jačanje ljudskih potencijala, informacijsko-komunikacijske tehnologije i financijskih potencijala Ministarstva državne imovine. Prijedlog plana bio je na javnom savjetovanju u razdoblju od 29. studenoga do 30. prosinca 2019. godine.

Ministar Banožić podsjetio je da je Sabor jesenas izglasao Strategiju upravljanja državnom imovinom za razdoblje 2019. – 2025., čime su ostvareni zakonski preduvjeti za donošenje godišnjeg plana upravljanja državne imovine koji donosi Vlada.

"Strategijom se određuju dugoročni ciljevi upravljanja državnom imovinom pri čemu se uvažavaju i gospodarski i razvojni prioriteti RH. Isto tako, strategijom je kao strateški cilj određeno održivo ekonomsko, transparentno upravljanje raspolaganja imovinom u državnom vlasništvu, a sa time je još povezano sedam posebnih ciljeva. Za sve predložene mjere i aktivnosti tog plana upravljanja državnom imovinom za ovu godinu definiraju se pokazatelji rezultata, mjerne jedinice za pokazatelje rezultata, kao i polazni cilj vrijednosti mjernih jedinica", rekao je Banožić.

Tagovi: državne nekretnine, državna imovina, Mario Banožić, CERP, Centar za restrukturiranje i šrodaju, Ministarstvo državne imovine
PROČITAJ I OVO
Rast cijena novogradnje u Crnoj Gori
TREND
Rast cijena novogradnje u Crnoj Gori
PODGORICA - Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori na kraju prošle godine, prema podacima Monstata, iznosila je 1.135 eura i veća je za 3,4 odsto u odnosu na kraj 2018. godine, dok je za 1,2 odsto veća u odnosu na treći kvartal 2019. godine.
Općina Legrad nekretnine vrijedne i do sto tisuća kuna prodaje za kunu
PRODAJA
Općina Legrad nekretnine vrijedne i do sto tisuća kuna prodaje za kunu
KOPRIVNICA - Općina Legrad raspisala je natječaj za prodaju ukupno 19 nekretnina u njenom vlasništvu, a početna cijena kreće se od nešto više od 5 tisuća kuna pa sve do 100.000 kuna.
Stanovi Jadran objavili prodaju hotela na Vlašiću za 35 milijuna kuna
PRODAJA
Stanovi Jadran objavili prodaju hotela na Vlašiću za 35 milijuna kuna
SPLIT - Stanovi Jadran većinskog vlasnika Miroslava Jeličića Purka objavili su prodaju 89 posto vlasništva u tvrtki Winter s sjedištem u Travniku u čijem je sastavu hotel Blanca Resort&Spa na planini Vlašić.
Kako revitalizirati otok Smokvicu?
KAKO DALJE
Kako revitalizirati otok Smokvicu?
ZAGREB - Nekretnine na otoku Smokvica u Šibensko-kninskoj županiji više od 20 godina besplatno je koristila obitelj Ivice Todorića, a nakon krize u Agrokoru vraćen je u državno vlasništvo 2017. godine.
Vlasnici Radisson Blu Resorta prodaju dva golema zemljišta
PRODAJA
Vlasnici Radisson Blu Resorta prodaju dva golema zemljišta
SPLIT - Tvrtka “Memento Spalato”, vlasnički i upravljački povezana s hotelom “Radisson Blu Resort”, prodaje dva zemljišta na vrlo atraktivnim turistčkim lokacijama po ukupnoj cijeni 4,21 milijun eura, što u protuvrijednosti iznosi gotovo 31 milijun kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE