GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vesić objasnio zašto se prodaje Beograđanka

Vesić objasnio zašto se prodaje Beograđanka
OBJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 18:50
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Grad Beograd je oglasio prodaju svog dela Beograđanke po početnoj ceni od 20.654.000 evra, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je istakao i da je jedna od obaveza budućeg kupca da u roku od tri godine tu zgradu rekonstruiše, ali da ne sme da promeni njenu namenu.

"Grad Beograd je oglasio prodaju svog dela Beograđanke, mislim na palatu 'Beograd', ne na onaj deo koji je robna kuća koji je poznat građanima. Prema proceni naše Uprave prihoda tražimo najmanju cenu od 20.654.000 evra", rekao je Vesić.

Naveo je da su tenderom predviđeni i određeni uslovi, a prvi je da je kupac obavezan da položi depozit koji iznosi 10 odsto procenjene vrednosti.

"Taj depozit ostaje Gradu, ukoliko ne bi isplatio punu cenu od one koju je licitirao. On može da bude i veći, ukoliko se na tenderu bude pojavilo više ponuđača", dodao je Vesić.

Osim toga, naveo je da je Grad obavezao budućeg kupca da u roku od tri godine mora da uloži osam miliona evra u rekonstrukciju Beograđanke i za to daje bankarsku garanciju čija je vrednost 10 odsto, odnosno 800.000 evra.

Ukoliko bi se desilo da kupac ne uloži osam miliona evra u rekonstrukciju zgrade, tada bi Grad mogao da zadrži tu bankarsku garanciju, dodao je Vesić.

Kao najvažnije, Vesić je istakao da je Grad tenderom obavezao budućeg kupca da ne sme da izvrši promenu namene, odnosno da ne sme da izvrši bilo kakvu promenu na zgradi bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda jer je, podsetio je, reč o zgradi koja je pod zaštitom države.

"Time će Beograđanka biti sačuvana. Ona je simbol jednog vremena i kao takva se čuva", rekao je Vesić i dodao da će budući kupac plaćati porez na imovinu Gradu Beogradu, što znači da će biti prihoda za gradski budžet.

Podsetio je da je Beograđanka, kada je izgrađena, bila najmodernija zgrada na Balkanu i prva sa centralnom klimom, ali da je odavno zrela za popravku.

Kako je dodao, dobićemo modernu zgradu, ali njena namena neće biti promenjena.

"Beograđanka sada pravi gubitke, nije rentabilna i nema razloga da svi građani iz budžeta plaćaju održavanje te zgrade kad Grad može da ima prihode od toga. Beograđanka će biti renovirana i modernizovana, ali će ostati u istom obliku u kakvom je sada", rekao je Vesić i dodao da će to ponovo biti moderna poslovna zgrada kakva je bila i kada je sagrađena.

Tagovi: Goran Vesić, Beograđanka
PROČITAJ I OVO
U posljednjih godinu dana interes za kupnju kuća u Zagrebu pao 10 posto
INTERES
U posljednjih godinu dana interes za kupnju kuća u Zagrebu pao 10 posto
ZAGREB - U posljednjih 12 mjeseci interes za kupnju kuća u Zagrebu pao je za 10 posto, dok je istovremeno znatno porastao interes za kuće u Gorskom kotaru, Lici i Istri, pokazuje analiza internetskog oglasnika Njuškalo objavljena u petak.
Vrijednost građevinskih radova 2020. porasla 6,8 posto
RAST
Vrijednost građevinskih radova 2020. porasla 6,8 posto
ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima prošle je godine u odnosu na 2019. porasla za 6,8 posto, dok je vrijednost novih narudžbi istovremeno pala za 6,9 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
APN: Zahtjevi za subvencioniranje stambenih kredita zaprimaju se od 29. ožujka
KREDITI
APN: Zahtjevi za subvencioniranje stambenih kredita zaprimaju se od 29. ožujka
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u srijedu je objavila oglas o početku subvencioniranja stambenih kredita, u kojemu stoji da će se zahtjevi za subvencije u novom krugu zaprimati od 29. ožujka ove godine.
Ikea lansirala kućice za bijeg iz grada (VIDEO)
NOVI ISKORAK
Ikea lansirala kućice za bijeg iz grada (VIDEO)
ZAGREB - Ikea donekle promijenila svoj fokus i sada se bavi izradom sićušnih kuća.
Bivši slovenski premijer kupio kuću s pogledom na Brijune
SHOPPING
Bivši slovenski premijer kupio kuću s pogledom na Brijune
PULA - Istra je mamac za strane poduzetnike i poslovne ljude koji kupuju nekretnine za odmor, a sve ih je više koji se odlučuju i trajno preseliti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE