GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vesić objasnio zašto se prodaje Beograđanka

Vesić objasnio zašto se prodaje Beograđanka
OBJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 18:50
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Grad Beograd je oglasio prodaju svog dela Beograđanke po početnoj ceni od 20.654.000 evra, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je istakao i da je jedna od obaveza budućeg kupca da u roku od tri godine tu zgradu rekonstruiše, ali da ne sme da promeni njenu namenu.

"Grad Beograd je oglasio prodaju svog dela Beograđanke, mislim na palatu 'Beograd', ne na onaj deo koji je robna kuća koji je poznat građanima. Prema proceni naše Uprave prihoda tražimo najmanju cenu od 20.654.000 evra", rekao je Vesić.

Naveo je da su tenderom predviđeni i određeni uslovi, a prvi je da je kupac obavezan da položi depozit koji iznosi 10 odsto procenjene vrednosti.

"Taj depozit ostaje Gradu, ukoliko ne bi isplatio punu cenu od one koju je licitirao. On može da bude i veći, ukoliko se na tenderu bude pojavilo više ponuđača", dodao je Vesić.

Osim toga, naveo je da je Grad obavezao budućeg kupca da u roku od tri godine mora da uloži osam miliona evra u rekonstrukciju Beograđanke i za to daje bankarsku garanciju čija je vrednost 10 odsto, odnosno 800.000 evra.

Ukoliko bi se desilo da kupac ne uloži osam miliona evra u rekonstrukciju zgrade, tada bi Grad mogao da zadrži tu bankarsku garanciju, dodao je Vesić.

Kao najvažnije, Vesić je istakao da je Grad tenderom obavezao budućeg kupca da ne sme da izvrši promenu namene, odnosno da ne sme da izvrši bilo kakvu promenu na zgradi bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda jer je, podsetio je, reč o zgradi koja je pod zaštitom države.

"Time će Beograđanka biti sačuvana. Ona je simbol jednog vremena i kao takva se čuva", rekao je Vesić i dodao da će budući kupac plaćati porez na imovinu Gradu Beogradu, što znači da će biti prihoda za gradski budžet.

Podsetio je da je Beograđanka, kada je izgrađena, bila najmodernija zgrada na Balkanu i prva sa centralnom klimom, ali da je odavno zrela za popravku.

Kako je dodao, dobićemo modernu zgradu, ali njena namena neće biti promenjena.

"Beograđanka sada pravi gubitke, nije rentabilna i nema razloga da svi građani iz budžeta plaćaju održavanje te zgrade kad Grad može da ima prihode od toga. Beograđanka će biti renovirana i modernizovana, ali će ostati u istom obliku u kakvom je sada", rekao je Vesić i dodao da će to ponovo biti moderna poslovna zgrada kakva je bila i kada je sagrađena.

Tagovi: Goran Vesić, Beograđanka
PROČITAJ I OVO
Hotel Splendid u Beogradu prodat za 2,35 miliona evra
PRODAJA
Hotel Splendid u Beogradu prodat za 2,35 miliona evra
BEOGRAD - Hotel Splendid u Beogradu prodat je danas na javnom nadmetanju za 278 miliona dinara (oko 2,35 miliona evra) ponuđaču DT properties iz Beograda.
Šta je održiva gradnja i zašto predstavlja inovaciju u infrastrukturi
INOVACIJE
Šta je održiva gradnja i zašto predstavlja inovaciju u infrastrukturi
BEOGRAD - Termin održiva gradnja se odnosi na izgradnju objekata koju su u velikoj meri povezani sa prirodom, pa se iz tog razloga ovaj način izgradnje naziva i “zelena” gradnja.
Korona pokrenula val prodaje hotela u Španjolskoj
HOTELI
Korona pokrenula val prodaje hotela u Španjolskoj
MADRID - Broj hotela u Španjolskoj oglašenih na prodaju bio je u listopadu gotovo za petinu veći nego u ožujku, na početku pandemije koronavirusa, a većina njih nalazi se u poznatim turističkim destinacijama, objavio je u petak portal za nekretnine.
Padaju cijene stanova u Hong Kongu
TREND
Padaju cijene stanova u Hong Kongu
HONG KONG - Četvrti val virusa dovest će do dodatnog smanjenja cijena nekretnina u jednom od najskupljih gradova na svijetu, procjenjuju stručnjaci.
Obujam građevinskih radova u rujnu pet posto veći nego lani
RAST
Obujam građevinskih radova u rujnu pet posto veći nego lani
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u rujnu bio je pet posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, a u odnosu na kolovoz veći je za 3,5 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE