GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliki interes bogatih kupaca za istarskim kućama

Veliki interes bogatih kupaca za istarskim kućama
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2019 / 09:28
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Što se događa s prometom nekretnina na istarskom poluotoku? Po kojoj se cijeni prodaju kuće i stanovi i za čime vlada veća potražnja?

O ovim je pitanjima Glas Istre poveo razgovor sa Snježanom Gospić, predsjednicom Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina pri Županijskoj komori. Ujedno je i vlasnica vodeće umaške agencije za prodaju nekretnina Arx Primus iz Umaga.

- Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta do sada je izdalo rješenje za posredovanja u prometu nekretnina u Istarskoj županiji za 101 posrednika poznatijim kao agencije. Prema zajedničkom izvješću o tržištu nekretnina Istarske županije, Grada Pazina i Pule za 2018. godinu, u toj je godini u odnosu na prethodne dvije promet nekretnina u porastu. Uočljivo je kako trend prodaje stanova u 2018. godini pada dok znatno raste prodaja obiteljskih kuća i ljetnikovaca u 2017. i 2018. godini, izjavljuje Gospić.

Doznajemo da su postignute cijene stanova u Istri u porastu od 2015. godine. Tada je u Hrvatskoj prosječna cijena iznosila 7.858 kuna po metru kvadratnom.

- Najsvježiji podaci s kojima raspolažem za Istarsku županiju pokazuju da se prosječna postignuta vrijednost za stanove kreće između 7.800 i 12.800 kuna po metru četvornom u priobalnom pojasu, dok se u unutrašnjim gradovima Istre cijena po četvornom metru kreće između 5.000 i 7.000 kuna, informira nas Gospić i podastire tablicu s brojevima.

Evidentno je i gdje je realizirano najviše kupoprodajnih ugovora u 2018. godini. Prva je Pula sa 337 prodanih stanova. Slijedi Poreč sa 250, Umag 158, Novigrad 152, Medulin 96 i Labin sa 87 prodanih stanova. Kretanja ponude i potražnje na tržištu nekretnina u Istri su nepredvidiva, jer je u 2016. godini zabilježena prodaja 1.147 stanova, u 2017. godini 1.719, a prošle godine je zabilježen osjetan pad kada se brojka spustila na 1.479 prodanih stanova.

- Jedan od vodećih razloga toga je što je porasla potražnja za kupnjom obiteljskih kuća ili iznimno luksuznih stanova, kojih najviše nedostaje na istarskom tržištu. Recimo u Umagu je uočljivo da se vrlo malo grade takvi novi stambeni objekti stoga bih naglasila potrebu takve luksuzne gradnje, jer vlada izniman interes za njima. Dobar primjer u Istri je Novigrad koji ima veliku ponudu novih stanova i gdje se postiže cijena od 2.500 - 3.500 eura po metru četvornom. Inače su najtraženiji stanovi na tržištu veličine 50 do 60 kvadrata, odnosno optimalne vrijednosti oko 100.000 eura, iz iskustva govori Gospić.

Tagovi: Istra, tržište nekretnina u Istri, Istarska županija, Snježana Gospić
PROČITAJ I OVO
Građevinski radovi u siječnju na godišnjoj razini porasli 7%
TREND
Građevinski radovi u siječnju na godišnjoj razini porasli 7%
ANALIZA - Uz rast od 2,6% na mjesečnoj razini (prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima) obujam građevinskih radova u Hrvatskoj je i u siječnju potvrdio nastavak godišnjih stopa rasta.
Manhattan: Prodaja nekretnina stala, cijene će oštro pasti
ZASTOJ
Manhattan: Prodaja nekretnina stala, cijene će oštro pasti
NEW YORK - Prodaja nekretnina na Manhattanu zaustavila se krajem ožujka, a neki stručnjaci iz industrije kažu da bi cijene mogle pasti 30% ili više nakon što se aktivnost nastavi, piše CNBC.
Korona virus spustio cene stanova u Srbiji za oko 20%
POSLEDICE
Korona virus spustio cene stanova u Srbiji za oko 20%
BEOGRAD - Epidemija korona virusa se već u ovom trenutku odrazila na stanje na tržištu nekretnina u Srbiji pa su tako cene stanova pale za oko 20 odsto, kaže za Danas Kaća Lazarević, vlasnica agencije „Kaća Lazarević nekretnine“.
Statičari tvrde: U Zagrebu se nijedna stambena zgrada ne mora rušiti
ZAGREB NAKON POTRESA
Statičari tvrde: U Zagrebu se nijedna stambena zgrada ne mora rušiti
ZAGREB - Prepucavanje između Grada Zagreba, točnije gradonačelnika Milana Bandića, i Ministarstva graditeljstva koje vodi HNS-ov Predrag Štromar oko obnove grada nakon razornog potresa poprimilo je jučer novu dimenziju.
Zastoj na tržištu nekretnina
SVE STALO
Zastoj na tržištu nekretnina
ZAGREB - Pandemija koronavirusa u potpunosti je paralizirala domaće tržište nekretnina, a stanje je bitno pogoršao i potres u Zagrebu koji je devastirao tisuće zgrada u centru grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE