GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veći interes Slovenaca za hrvatske nekretnine nakon ulaska u Schengen

Veći interes Slovenaca za hrvatske nekretnine nakon ulaska u Schengen
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2023 / 09:08
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Ulaskom Hrvatske u Schengenski prostor interes Slovenaca za kupnju parcela, kuća, stanova u obližnjim primorskim područjima još je više porastao. Hrvatske agencije za nekretnine zabilježile su veći porast prodaje u prošloj godini.

Mnogo kupaca je iz Maribora, Celja, Ljubljane. Što Slovenci najčešće kupuju i koliko su za to spremni platiti?

Nešto više od 100 metara od mora nalazi se stan od 106 četvornih metara s terasom za koji će kupac izdvojiti 640.000 eura. Ovo je jedan od najskupljih u novootvorenom naselju Umaš, gdje su dostupni i manji stanovi.

- Došli smo supruga i ja pogledati ima li što pametno za preko ljeta ili da vidimo kako će biti - rekao je za TV Slovenija potencijalni kupac Dušan Kamnikar iz Stike.

On i supruga razgledavaju stanove, no oko cijene je bio zagonetan: “To ćemo vidjeti sad kad pogledamo”.

Uz Austrijance i Nijemce, Slovenci su najčešći kupci nekretnina u Istri.

"Oni koji dolaze s kopna većinom su iz Ljubljane, Celja i Maribora. Nekretninu kupuju za vikende, ali i kao investiciju. Oni s Primorja kupuju s namjerom dugotrajnijeg boravka", objasnio je agent za nekretnine Nenad Krnić iz agencije Kormoran.

"Kupci koji prodaju svoje stanove u Portorožu, Kopru i Izoli često tim novcem kod nas kupe kuću. Osim toga, ovdje su i troškovi života nešto niži", rekla je Dina Jerman iz agencije Diamond nekretnine.

"Ako govorimo o razdoblju prije pet godina, cijene su još bile relativno povoljne. Ovdje preko granice, u ova naselja, Plovanija, Kaldanija, moglo se doći i za 1300, 1400 eura po kvadratu, nakon čega su cijene, posebno u zadnje dvije godine, usporedivo sa Slovenijom, krenulo dosta strmo u uspon“, rekao je Daniel Lovšin iz agencije Casabela nekretnine.

U posljednje tri godine cijene su porasle oko 30 posto, ali kako kažu sugovornici, uglavnom na račun većih troškova gradnje. Sljedećih mjeseci ne očekuju nova poskupljenja. Slovenski kupci spremni su izdvojiti prosječno 3000 eura za četvorni metar.

Najčešće biraju manje, dvosobne ili trosobne apartmane u blizini mora. Ili kuće u unutrašnjosti Istre. "U ovom slučaju udaljenost od mora nije toliko bitna. Ali usuđujem se reći da takva kuća mora imati bazen", objasnio je agent Jerman.

A što najviše uvjerava kupca? "Lokacija, kvaliteta, a najvažnije je osjećaj kupca u stanu. Cijena zapravo nije presudna pri kupnji", odgovorio je Krnić. Prema njegovim riječima, kod sklapanja posla ključan je i odgovor na pitanje zašto kupujemo nekretninu.

Tagovi: hrvatske nekretnine, slovenski kupci nekretnina, Istra, Kvarner, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
U siječnju građevinskih radova 14,3 posto više nego lani
TRENDOVI
U siječnju građevinskih radova 14,3 posto više nego lani
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u siječnju je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 14,3 posto nego u istom mjesecu prošle godine, te za 1,8 posto veći u odnosu na prosinac, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku.
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE