GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ustavni sud poništio odluku o zamrzavanju stanarina u Berlinu

Ustavni sud poništio odluku o zamrzavanju stanarina u Berlinu
STANARINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 13:49
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemački ustavni sud u Karlsruheu proglasio je prošlogodišnju odluku Senata grada-savezne pokrajine Berlina o zamrzavanju visine stanarina neustavnom, čime stotinama tisuća građana Berlina prijeti naknadno plaćanje razlike stanarina.

"Pitanje zakonske regulacije stanarina je u nadležnosti središnjih vlasti, a ne saveznih pokrajina. Savezna vlada je Zakonom o ograničenju povišenja cijena stanarina iz 2015. već regulirala tržište nekretnina, stoga nije bilo prostora za dodatna pravila saveznih pokrajina", stoji u obrazloženju Njemačkog ustavnog suda.

Najviša pravna instanca u Njemačkoj time je udovoljila tužbi 284 zastupnika Bundestaga iz redova demokršćanske Unije CDU/CSU i Liberalno-demokratske stranke (FDP) koji su podigli tužbu protiv zamrzavanja stanarina u gradu-saveznoj pokrajini Berlin smatrajući da se Senat (vlada) Berlina nedozvoljeno upliće u slobodno tržište nekretnina.

Senat Berlina, kojim vlada lijeva koalicija socijaldemokrata te stranaka Ljevica i Zeleni, donio je početkom prošle godine zakon kojim se stanarine u Berlinu zamrzavaju na razinu iz lipnja 2019. To je značilo i zabranu osjetnog povišenja stanarina u slučaju novog iznajmljivanja stanova.

Senat je time htio spriječiti iseljavanje građana slabije platežne moći iz atraktivnijih dijelova grada i zaustaviti porast cijena stanarina u njemačkoj metropoli gdje su stanarine rasle natprosječno brzo u posljednjih desetak godina.

Prosječna cijena najma stana u Berlinu je porasla sa 6,65 eura po kvadratnom metru (bez režija) 2012. do 10,12 eura 2021. U nekim atraktivnijim dijelovima grada stanarine su porasle i trostruko u posljednjih petnaestak godina.

Razlozi povišenju stanarina u Berlinu su višestruki. S jedne strane je nakon 2000. porastao interes stranih investitora za ulaganje u relativno povoljne nekretnine, što je podiglo cijene, a s druge strane došlo je i do velikog priljeva stanovništva u njemačku metropolu: od 2015. do 2020. broj žitelja Berlina se povećao za preko 200.000.

Tomu treba pridodati i činjenicu da su u Berlinu do unazad desetak godina stanarine bile osjetno niže nego u ostalim velikim njemačkim gradovima.

Stanarine su, s prosječnih 17 eura po kvadratnom metru, još uvijek najviše u Muenchenu.

Stotinama tisuća stanara, koji su preko godine dana plaćali snižene stanarine, sada prijeti naknadno plaćanje razlike.

Udruge stanara diljem zemlje, koji su polagali nadu u to da se ovaj model prenese i na ostale gradove sa sličnim problemima, izrazili su žaljenje zbog odluke Ustavnog suda.

Podnositelji tužbe pri Ustavnom sudu, stranke Unije CDU/CSU i FDP pozdravili su današnju sudsku odluku.

"Zamrzavanje stanarina je unijelo nesigurnost na tržištu nekretnina u Berlinu, blokiralo nove investicije i nije dovelo do gradnje niti jednog novog stana u Berlinu. Manjak stambenog prostora se rješava drugačije", rekao je ministar unutarnjih poslova i gradnje Horst Seehofer (CSU).

Tagovi: Ustavni sud Njemačke, Berlin, stanarine u Berlinu
PROČITAJ I OVO
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
PRODAJA
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
BEOGRAD - Hotel Jugoslavija prodan je u petak na dražbi po početnoj cijeni od 3.176.997.271 dinar, što je nešto više od 27 milijuna eura. Kupac je MV Investment u vlasništvu Millennium tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE